![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
grea dilema amice
|
|
|||
|
|||
![]()
Măi, ce v-a apucat pe toți?...:)
Vreți să știți alegerea mea dacă aș fi pus în situația să optez între om și animal: nu v-o spun!...:) Vă las să ghiciți. Firește că prioritatea este omul, semenul nostru, împreună cu care împărtășim aceeași omenitate, aceea pe care Dumnezeu ne-a dăruit-o și pe care Hristos a mântuit-o prin Jertfa Lui preascumpă. Dar hotărârea de a ajuta un om nu e deloc o chestiune facilă. Și noi suntem oameni și avem socotelile noastre, așa limitate cum or fi. Nu suntem posesorii tuturor bunurilor materiale, ci suntem limitați și facem miluința după puteri, în funcție de mai mulți factori. Cu rugăciunea pare mai simplu, că nu e greu să "risipești" o rugă. Și totuși, câți se roagă fierbinte mereu pentru ajutorarea aproapelui?... Iar dragostea de animale nu cred că trebuie pusă în balanță cu dragostea de oameni. Din start e o problemă prost pusă. Și, ok, dacă țineți morțiș: prioritatea în alegeri e mereu omul. Dar asta nu înseamnă să nu compătimim și să nu ajutăm și animalul, și planta și toată zidirea. Până la urma urmelor, dacă fie și-o piatră stă nepotrivit, într-o rână, mă aplec și o așez într-o ordine mai frumoasă, nu îi dau cu piciorul... Mă, pe voi nu vă rănește Frumusețea? Treceți așa indiferenți pe lângă râuri, stele, lut și pietre? Fiți și voi mai sensibili, bre, mai călduroși, mai activi în manifestarea Frumosului, că am primit cu toții din belșug în inima noastră, tocmai pentru a înfrumuseța Cosmosul. Nu sesizarăți că omul tinde, prin natura lui, să pună o ordine frumoasă în toate, începînd cu el mai întâi și terminînd cu pietrele din jurul casei (sau din casă)? Omul e chemat și îmboldit de Dumnezeu să conlucreze la ordine frumoasă, nu la urâțenia aia de haos și abrambureală... Mutarea afecțiunii, însă, deplasarea ei de la om la animal, e într-adevăr dicutabilă, inclusiv în cheie psihopatologică. Dar, zău așa, nu am absolut deloc impresia că Mirela sau Yasmina sau alți iubitori de animale (cum sunt dealtfel și eu, de când mă știu) idolatrizează făpturile necuvântătoare în detrimentul semenului. Nici vorbă de așa ceva! Se întâmplă să fim stăpânii unui animal. E cel mai firesc lucru din lume, în acest caz, să avem grijă de pisică, de câine, de porc, de oaie, de cal, de iepure sau de găini atunci când le suntem stăpâni. Cine spune că asta aduce în opoziție iubirea față de aproapele, omul?... Ne pierdem vremea cu o falsă problemă, zău. Pe de altă parte, iar asta chiar mă cam necăjește, cred că e lipsit de delicatețe față de Mirela să procedăm taman acum cu așa răceală cognitivă, cu așa bisturiu analitic, taman acum când ea s-a arătat mâhnită de situația pisicuței pe care o iubește. Dacă tot spunem că iubim mai întâi omul, pe aproapele, atunci să arătăm aceasta chiar acum, respectînd cu prietenie simțămintele și susținînd cu gingășie pe sora noastră. Iartă-i, Mirela, că fac și ei pe cocoșii analiști și moraliști!...:) P.S. Văd o sugestie fină în postările lui Alin și țin să o aplaud: aceea că iubirea de aproapele solicită în noi un nivel mai înalt de dăruire, mergînd până la sacrificiu. E o șansă în plus pentru a dobândi noblețea, către sfințenia cerută de Hristos, aceasta de a te înălța la slujirea neasemuită care este slujirea jertfelnică a aproapelui, fie el și vrăjmașul tău sau, poate, încă mai vârtos tocmai pe acesta! Treapta slujirii omului este, da, superioară treptei slujirii animalului. Fortifică și despătimește sufletul nostru în mod mult mai puternic, mai potrivit cu poruncile Domnului. Cere o măsură mai înaltă, într-adevăr. Dacă asta ai vrut să sugerezi, Alin, atunci ok, sunt cu totul în asentimentul tău. Last edited by cezar_ioan; 17.06.2013 at 17:21:48. |
|
||||
|
||||
![]()
Pisicuța mea a murit în seara asta. Nu mai face obiectul discuției de față.
@stefan_florin : este o falsă dilemă. Nu se punea oricum problema în felul acesta. Nici acum și nici pe viitor. Milostenie fac atunci când consider (eu) că e cazul, și nu aștept să mă împingă nimeni de la spate. Last edited by mirela.t; 18.06.2013 at 05:59:38. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sunt probabil milioane de oameni care sufera pe planeta asta. Ți-am mai explicat că nu mi-am propus să salvez planeta și nu sunt nici mama răniților. Zici tu că "daca daca ar avea o pasiune din a-i ajuta, asa cum are pentru animale, n-ar mai fi loc si pentru animale". Cum ai ajuns la panseul ăsta, așa hodoronc-tronc? Nu mai amesteca borcanele, că n-are nimic una cu alta. Nu poți să te îngrijorezi pentru n-șpe mii de oameni, doar ptr că sunt oameni, împrăștiați care pe unde, dar să nu îți pese de un animal pe care îl ai în casă. Sau în ogradă. Capisci? La partea cu "indicele unui handicap in relatiile cu semenii" deja nu îți mai răspund, că aberația e prea evidentă. Mai studiază. |
|
|||
|
|||
![]()
Îmi pare rău, Mirela.........................
Știu că ai făcut tot ce stătea în puterea ta. Domnul să te mângâie, Domnul fie cu tine! |
|
||||
|
||||
![]()
Iti multumesc, Cezar pentru intelegere
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Nu mai mult decât ție, dragă soră, nu mai mult!
Hristos în mijlocul nostru! |
|
|||||
|
|||||
![]() Citat:
Citat:
Si un copil, ii aduna si ii arunca inapoi in apa. Un nene "intelept": "Mai copile, ce pierzi vremea, ce faci tu este inutil, nu face nici o diferenta, sunt o multime de pesti, nu-i poti salva pe toti" Copilul, ia n peste, il arunca in apa si zice: "Vezi, pentru asta face o diferenta". Citat:
Citat:
Citat:
Ca omeneste da, ai dreptate, la nivel pur uman, ochii care nu se vad, se ignora. Si da, nu poti doar pentru ca sunt oameni, mai lipseste un element, poate ai sa-l descoperi in timp.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Poti sa te atasezi de un animal, care la radul lui este programat sa se ataseze de tine sau oricine altcineva care il hraneste si petrece timp cu el, iar problema apare atunci cand atasamentul devine unul exagerat, directie in care exista anumite semne despre care am vorbit deja. Citat:
Raporteaza-te la un elemnt realist - nevoile financiare ale familiei tale sa zicem, ti se pare in regula sa cheltui 500ron pe luna cu ingrijirea paleativa unei pisici care care are sa zicem 20% sanse sa traiasca? Sau sa luam altfel, care este limita, raportata la acelasi element realist, de la care ti se pare ca "dragostea" este deja o problema? Este o intrebare dificila, mult mai dificila decat a tine tirade abstracte despre iubire si frumusete, si care necesita totusi un raspuns direct. Citat:
De fapt, foarte putin sau deloc, date concrete n-a prezentat cine stie ce, deci..
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
biserica catolica versus biserica ortodoxa | sovidiu | Biserica Romano-Catolica | 36 | 08.06.2013 23:58:51 |
Un penticostal in biserica ortodoxa | zoridezi | Secte si culte | 8 | 08.05.2009 07:14:10 |
Biserica Ortodoxa Secreta | mathly24 | Alte Religii | 27 | 28.11.2008 18:29:08 |
Biserica Ortodoxa din Ucraina | SSB | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 5 | 18.04.2008 15:40:07 |
Cum ati prezenta Biserica Ortodoxa? | Va_iubesc | Despre Biserica Ortodoxa in general | 244 | 20.05.2007 00:46:46 |
|