Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.02.2013, 23:20:21
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Patrie si Credinta Vezi mesajul
un ungur pe scaunul papal? Nu vreau. :))

prefer cei 2 cardinali africani.
un ungur papa. Nu stiu cat de bine o sa fie pentru romani, dat fiind faptul de simpatia ce ne-o poarta ungurii de atatia ani
Reply With Quote
Vechi 15.02.2013, 23:27:51
celestial_pottery
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
exista un episcop roman papabil? Asta ar fi "SUPER"! (scuze pt expresie)
Nu stiu daca e papabil, dar e cardinal. Amice, da o goagla, nu stii ca noi romanii avem un cardinal?!
Reply With Quote
Vechi 15.02.2013, 23:29:09
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Patrie si Credinta Vezi mesajul
un ungur pe scaunul papal? Nu vreau. :))
prefer cei 2 cardinali africani.
me too ... nu american, nu francez, nu ungur :)
Oricare din cei doi africani, canadianul, austriacul sau un asiatic. Hai treaca si un sud-american, oricine in afara de acea triada.

@celestial: ce catolic esti? :) Pana si eu stiu ca mitropolitul greco-catolic, Lucian Muresan, nu poate candida; are 80 de ani impliniti. Totusi, nu cred ca vor alege papa decat pe un cardinal romano-catolic.

Last edited by ioanna; 15.02.2013 at 23:35:05.
Reply With Quote
Vechi 15.02.2013, 23:38:30
celestial_pottery
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
me too ... nu american, nu francez, nu ungur :)
Oricare din cei doi africani, canadianul, austriacul sau un asiatic. Hai treaca si un sud-american, oricine in afara de acea triada.

@celestial: ce catolic esti? :) Pana si eu stiu ca mitropolitul greco-catolic, Lucian Muresan, nu poate candida; are 80 de ani impliniti.
Ei, visam si eu. :) Stiam citi ani are, dar nu nu stiam foarte bine criteriile. Ce fel de catolic sunt? Ei, iti amintesti postarea fratelui Mihai? Cind l-ai felicitat pentru intoarcere in BC? Ei, cam ca fratia sa. Dar de fapt, mult mai independent. Intai cintaresc, apoi cred. Asa am facut si cind nu eram catolic, si asa voi face pina la moarte. :)
Nu suport inrolarea in rind si adaugatul la turma. Indiferent daca turma e pentru...Sus, sau Jos...
Reply With Quote
Vechi 16.02.2013, 00:40:44
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Pana si eu stiu ca mitropolitul greco-catolic, Lucian Muresan, nu poate candida; are 80 de ani impliniti.
De candidat, poate candida. Cardinalii care au implinit 80 de ani la data vacantei Scaunului Apostolic nu pot alege, dar pot fi alesi.

Citat:
Totusi, nu cred ca vor alege papa decat pe un cardinal romano-catolic.
Presupunand (de dragul ipotezei) ca un altfel de catolic decat un romano-catolic va fi ales Papa, el va trebui, mai intai, sa isi schimbe ritul, deoarece Papa este Episcopul Romei. In afara de cazul in care poporul Romei trece in corpore la ritul bizantin, armean etc. Episcopul nu poate avea alt rit decat poporul pastorit.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 16.02.2013, 12:25:18
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de celestial_pottery Vezi mesajul
Nu stiu daca e papabil, dar e cardinal. Amice, da o goagla, nu stii ca noi romanii avem un cardinal?!
ar fi trebuit sa stiu asta?!
Reply With Quote
Vechi 16.02.2013, 14:20:27
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
ar fi trebuit sa stiu asta?!
Dacă e să ținem cont cât de des te amesteci în discuțiile despre Biserica Catolică, am putea spune că da, ar fi normal să cunoști câteva lucruri.

În plus, știrea creării în cardinal a Preafericitului Lucian a fost postată chiar aici, pe forum, de către domnul Dragomir, acum jumătate de an.
Reply With Quote
Vechi 16.02.2013, 15:41:08
celestial_pottery
Guest

Implicit Continui sa visez...

Un Papa roman ar insemna enorm pentru poporul nostru. Noblesse oblige: poate ca am face un efort colectiv sa ne scuturam de pecinginea imoralitatii si lenei, dat fiind un Vicar al Domnului iesit din sanul acestei natii. Ar fi ceva gen "efectul Wojtyla" asupra poporului polonez, care, iata, dupa atita suferinta prin secole, care insa a fost asumata demn, nu balcanic, ne da clasa cu mult.
Reply With Quote
Vechi 16.02.2013, 16:23:47
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

CNN: De ce ar trebui ca noul Papă să fie african
16 februarie 2013, 12:51
sursa:http://adevarul.ro/cultura/spiritualitate/cnn-trebui-noul-papa-african 1_511e5d7600f5182b8565a2b3/index.html

Retragerea Papei Benedict al XVI-lea a dat naștere unui val de speculații privind alegerea noului Papă. Profesorul de religie Stan Chu Ilo de la Universitatea din Toronto crede în venirea unui Papă de culoare la Vatican, pe fondul schimbării centrului polarizator al creștinismului înspre continentul african.

Cardinalul nigerian John Onaiyekan spune că timpul alegerii unui Papă african a venit încă din primul secol al bisericii.
Nu spun că aș dori să fiu luat în considerare pentru papalitate, dar faptul că Evanghelia trebuie să fie predicată tuturor popoarelor, limbilor și tuturor raselor înseamnă că cel mai înalt post de conducere al bisericii trebuie să fie liber pentru oricine, indiferent de rasă, limbă sau de națiune. Nu aș fi surprins să văd un Papă african în timpul vieții mele“, declara el în urmă cu o săptămână.Nimeni nu se aștepta ca în câteva zile Papa Benedict să anunțe că se retrage și ghanezul Peter Turkson și nigerianul John Onaiyekan să fie considerați potențiali succesori ai Papei.

Africa, centrul polarizator al creștinismului

În ultimele trei decenii, la nivel global a avut loc o schimbare în catolicismul global: centrul de greutate al creștinismului s-a mutat dinspre Occident spre continentul din sud.Cifrele vorbesc de la sine: 70% din catolici provin din cele două Americi (48%) sau din Europa (24%). Mai bine de un sfert din catolici trăiesc fie în regiunea Asia – Pacific (12%), fie în Africa Sub-Sahariană (16%). Este pentru prima dată în istorie când America Latină și Africa dau mai mult de jumătate din populația catolicilor la nivel mondial.

Creștinismul african trebuie să fie văzut ca o componentă majoră a creștinismului contemporan. Asta înseamnă că trebuie să înțelegem creștinismul privind la Africa zilelor noastre“, spune misionarul englez Andrew Walls. Părerea lui Andrew Walls este împărtășită și de alte persoane care privesc la creșterea și la diversitatea creștinismului africa într-un timp în care catolicismul „este pe moarte“ în Europa, fiind slăbit de numeroase scandaluri sexuale, de o criză a conducerii și de una a credinței și a secularismului.

Pe când bisericile catolice din Europa și din America de Nord sunt goale, cele din Africa sunt pline până la refuz în fiecare duminică, scrie Stan Chu Ilo pentru CNN. Mai mult, pe când slujbele din bisericile europene sunt văzute ca fiind mult prea formale, medievale și prea ritualice, festivitățile bisericești din Africa sunt pline de entuziasm și de veselie. Catolicismul are și o influență culturală puternică în căutarea continuă de răspunsuri a Africii pentru provocările de care are parte: sărăcia, bolile, conflictele religioase, războaiele, problemele politice și economice, fundamentalismul islamic radical și încercarea de a atenua efectele schimbărilor climatice și a dezastrelor naturale.Din această cauză, bisericile africane devin puternice capitale sociale, ale căror valori nu țin numai de furnizarea sprijinului spiritual, ci și de consolidarea societății civile.

Plămânii spirituali“ ai catolicismului

Însuși Papa Benedict al XVI-lea a recunoscut această schimbare. În noiembrie 2011, Papa a afirmat că Africa joacă rolul unor „plămâni spirituali“ care vor aduce la viață și bisericile din Occident și că ar trebui să devină centrul reînnoirii gândirii catolice, filosofiei și teologiei. Papa Benedict vede catolicismul african într-o poziție favorabilă pentru a conduce creștinismul spre viitor.Chiar și așa, Stan Chu Ilo se întreabă dacă biserica catolică este pregătită pentru un Papă de culoare. „Va reuși biserica, ce se definește ca fiind universală, să-și asume consecințele identității sale? Va fi Biserica Catolică capabilă să accepte catolicismul african?“, se întreabă Chu Ilo. El crede că, indiferent de alegere, noul Papa ar trebui să fie Papă pentru o lume întreagă, nu să devină prizonierul Vaticanului.

El ar trebui să se adreseze și celor mai marginalizați dintre catolici, cum ar fi femeile divorțate, homosexualii, lesbieniele, victimele abuzurilor sexuale ale clericilor, dar și celor care se simt înstrăinați de biserică din cauza recomandărilor sale morale și spirituale, crede profesorul Stan Chu Ilo.Ar trebui să fie sarcina noului Papă să facă din nou din Biserica Catolică o comunitate a oamenilor de orice culoare, o biserică ce îmbrățișează schimbărie socile și culturale.Doar în acest fel Biserica Catolică va redeveni cu adevărat „casa lui Dumnezeu“, în care atât negrii cât și albii, sfinții și păcătoșii, bărbații și femeile, liberalii si conservatorii, bogații și săracii, homosexualii și heterosexualii sunt tratați la fel, fără a se ține cont de clasă sau de statut, conchide profesorul
(Stan Chu Ilo is a catholic priest and assistant professor of religion and education at St Michael's College, Toronto School of Theology, in the University of Toronto)

Last edited by ioanna; 16.02.2013 at 16:33:54.
Reply With Quote
Vechi 16.02.2013, 17:29:57
celestial_pottery
Guest

Implicit

Modernist si lingau al noii stari de lucruri...acest profesor...doar e in Canada, acest focar de obsesie pentru terciul global, nu?
Auzi, sa "imbratiseze schimbarile"....e clar.
Reply With Quote
Răspunde