Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.12.2012, 18:44:24
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Se poate ivi foarte des ocazia sa fim invitati sa mancam
Atunci ce facem ,mancam de dulce ?
Eu nu cred ca la o masa nu se gaseste si ceva de post
Putem manca de post fara sa anuntam ca postim ,sa trecem neobservati
Acei sfintii parinti posteau ,adica nu mancau ,e vorba de post negru ,fara mancare pana seara
Nu cred ca cei care ii invitasera mancau de dulce in post ,pentru ca si ei erau calugari ,deci nici batranul ascet nu a pacatuit pentru ca a mancat produse de post
Reply With Quote
Vechi 11.12.2012, 18:54:46
N.Priceputu
Guest

Implicit

E vorba de a ține dreapta măsură: nici să nu idolatrizăm postul, nici să-l neglijăm. Nu era vorba mai sus de invitații repetate. Dacă e un obicei a mânca împreună cu colegii, e firesc să le spui că ții post.
E bună rigoarea cu noi înșine, dar trebuie să nu uităm pentru ce postim. Postul nu e un scop în sine.
Cât despre călugării din pildă... putem presupune, însă nu putem ști ce li s-a oferit la masă. Ni se spune doar că au mâncat.

Last edited by N.Priceputu; 11.12.2012 at 18:57:09.
Reply With Quote
Vechi 11.12.2012, 19:11:06
anita anita is offline
Senior Member

Implicit

Un sfant parinte ,mi se pare ca parintele Teofil de la man.Sambata spunea sa refuzam daca suntem invitati pentru a le arata celorlalti ca trebuie si ei sa posteasca.
Si ca asta nu inseamna ca ne mandrim
Nu mi s-a intamplat sa se simta cineva jenat daca am refuzat
Postul trebuie tinut corect dar trebuie avut grija mare si de celelalte aspecte ale postului.

Last edited by anita; 11.12.2012 at 19:13:31.
Reply With Quote
Vechi 11.12.2012, 20:05:13
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Permiteti-mi o intrebare...
Daca stiti atatea despre rigurozitatea postului si despre exemplele cu parinti si Sfinti,atunci cum de s-a intamplat sa mancati de dulce cu buna stiinta,chiar dupa ce v-ati impartasit?
Care a fost mobilul?sau ispita?
Sau cum va explicati acest impuls?Are vreo explicatie,motivatie?
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 11.12.2012, 20:58:27
anita anita is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Permiteti-mi o intrebare...
Daca stiti atatea despre rigurozitatea postului si despre exemplele cu parinti si Sfinti,atunci cum de s-a intamplat sa mancati de dulce cu buna stiinta,chiar dupa ce v-ati impartasit?
Care a fost mobilul?sau ispita?
Sau cum va explicati acest impuls?Are vreo explicatie,motivatie?
Care sa fie explicatia ,prea putina rugaciune.
Postul nu trebuie sa fie numai un exercitiu de vointa ci trebuie sa izvorasca din fiinta noastra dorinta de a posti
Exista tentatia ,cum a spus Anca ,sa ni se para pe moment ca nu e un lucru grav sa mananci de ex o bomboana sau o prajitura
Parintele meu duhovnic spune ca e bine sa ne abtinem de la mancarurile care ne plac
Reply With Quote
Vechi 11.12.2012, 21:00:58
Miha-anca
Guest

Implicit

Cateodata iti e f greu sa tii postul. La manastire am auzit, ca atunci cand lor le e greu si vor ceva de dulce, beau o cana de lapte, apoi revin la postul normal.
Reply With Quote
Vechi 11.12.2012, 22:01:56
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Smile

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Cateodata iti e f greu sa tii postul. La manastire am auzit, ca atunci cand lor le e greu si vor ceva de dulce, beau o cana de lapte, apoi revin la postul normal.
Nici f greu si nici f usor . . .
Vechi 11.12.2012, 22:46:54
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2006
Implicit

Si daca e ziua de nastere a cuiva in post, si suntem invitati, nu putem gusta o feliuta de tort? Adica refuzam omul chiar in acel moment, cand ne ofera acele bucate cu mare bucurie? Eu nu stiu ce sa fac, chiar imi spusese o prietena a carei zi de nastere urmeaza sa fie, ca "te astept la o felie de tort", sau ceva de genul. Sa gust sau sa refuz categoric? Evident, o va durea banuiesc, invitatia fiind facuta cu o mare dragoste si bucurie.
Reply With Quote
Vechi 11.12.2012, 23:23:19
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Raoul, daca esti in Bucuresti, poti merge sa mananci la cantina de la Drept, chiar daca nu mai esti student. Au mancaruri bune si ieftine.
La mine la birou am avut doua sarbatorite Nicoleta. Acum, la serviciu se stie cine si ce mananca, nu e asa, ca te poti ascunde. Una a venit cu dulciuri de dulce si cu altele de post. Cea de-a doua a venit numai cu dulciuri de dulce, dar s-a scuzat fata de persoanele care tineau post. Adica mai sunt si persoane cu tact si nesuparacioase...
Vechi 11.12.2012, 23:52:51
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2006
Implicit

Da dar situatia mea e total diferita de a ta, chiar nu vad legatura. Si nu-mi trebuie cantine, am ce manca.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Postul Craciunului daniil96 Generalitati 68 18.11.2016 01:44:18
Postul Craciunului nu trebuie falsificat Chiorean_Eugen_Petrisor Intrebari utilizatori 15 20.11.2012 12:38:53
Postul Craciunului eduardd Craciunul - Nasterea Domnului 22 11.11.2009 20:35:19
Postul Craciunului jenica Generalitati 44 01.12.2007 00:51:14