Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserici Protestante
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.06.2012, 23:13:02
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Oare cum nu i-a picat ideea ca in Biserica istorica exista mantuire ? Chiar crede ca Dumnezeu a abandonat omenirea timp de 1850 de ani?
Ioanna, tu te-ai nascut stiind ca in Biserica istorica exista mantuire? Ai aflat nu pentru ca ai fost mai harnica decat altii, ci pentru ca ti s-a spus. Unora insa nu li s-a spus.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Vechi 13.06.2012, 23:17:08
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Ioanna, tu te-ai nascut stiind ca in Biserica istorica exista mantuire? Ai aflat nu pentru ca ai fost mai harnica decat altii, ci pentru ca ti s-a spus. Unora insa nu li s-a spus.
Eu nu m-am gandit niciodata ca neamul meu n-a fost unul mantuit, ca timp de mii de ani oamenii nu s-au mantuit, pana au aparut np. Nu trebuie sa mi se spuna asta, n-am condamnat niciodata omenirea si am fost sigura ca au existat mereu oameni credinciosi. Mi se pare "strigator la cer" gandul ca timp de 1850 de ani omenirea a fost damnata, pana au aparut np. Cum poate un om sa credea asa ceva? Cum poate sa creada ca Dumnezeu sta impasibil in fata unora care-l cauta sau cum crede ca nimeni nu l-a cautat?

Last edited by ioanna; 13.06.2012 at 23:20:11.
Vechi 13.06.2012, 23:18:25
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
Aveti multa dreptate. Cum pot eu sa-i cer copilului meu sa fie olimpic cind nici macar nu i-am cumparat creioane sa invete sa scrie! Lenea este a noastra, a membrilor si slujitorilor bisericilor istorice. Daca noi, credinciosii catolici, am fi exemple de sfintenie asa cum au fost multi sfinti in viata lor si cum ne invata si Sfinta Biserica sa fim, probabil ca foarte putini membri ar alege o alta confesiune.
Eu nu ii acuz nici pe membrii bisericilor istorice, caci poate nici ei nu au fost invatati cum ar trebui sa isi educe copiii; dupa cum se vede putini ortodocsi stiu ce este aceea mantuire si cum se realizeaza; mai mult sau mai putin toti am fost privati de o educatie crestina. Toti suntem oameni si avem dreptul la alegeri gresite. Insa v-am explicat doar un motiv pentru care ajunge un ortodox la np.
Citat:
Eu nu m-am gandit niciodata ca neamul meu n-a fost unul mantuit, ca timp de mii de ani oamenii nu s-au mantuit, pana au aparut np. Nu trebuie sa mi se spuna asta, n-am "condamnat" niciodata oamenii si am fost sigura ca au existat mereu oameni credinciosi. Mi se pare "strigator la cer" gandul ca timp de 1850 de ani omenirea a fost damnata, pana au aparut np. Cum poate un om sa credea asa ceva? Cum poate sa creada ca Dumnezeu sta impasibil in fata unora care-l cauta sau cum crede ca nimeni nu l-a cautat? .
Nu multi cred asta. E intr-adevar o idee rotunda, dar le au si ortodocsii pe ale lor. Bunavointa sa fie, ca idei zurlii se gasesc... :)

Totusi, la ce varsta ai aflat ca exista mantuire si ce este ea? Si de la cine?
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14

Last edited by Doriana; 13.06.2012 at 23:39:03.
Vechi 13.06.2012, 23:54:02
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Totusi, la ce varsta ai aflat ca exista mantuire si ce este ea? Si de la cine?
Nu mi-a spus nimeni ce e mantuirea, parintii mei nu erau oameni imbisericiti, insa mai mergeam la biserica cu bunica si ce tin minte de la 4-5 ani sunt acele momente unice de sub patrafirul preotului cand eram mai multi copilasi adunati si cum stateam noi in genunchi, umar langa umar si ascultam si mai chichoteam .... si era asa o legatura intre noi si ce seriosi deveneam cand ne dadea sa gustam cu lingurita :) Cred ca un om care traieste in Biserica gaseste mantuirea, caci mantuirea presupune iubire si comuniune, dupa care omul tanjeste cel mai mult. Dupa ce am crescut m-am indepartat de Biserica, in sensul ca am mers mult mai rar, doar atunci cand toata lumea merge,insa am simtit ca ceva imi lipseste si dupa care tanjesc.

Last edited by ioanna; 14.06.2012 at 00:01:38.
Vechi 14.06.2012, 00:08:24
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu mi-a spus nimeni ce e mantuirea, parintii mei nu erau oameni imbisericiti, insa mai mergeam la biserica cu bunica si ce tin minte de la 4-5 ani sunt acele momente unice de sub patrafirul preotului cand eram mai multi copilasi adunati si cum stateam noi in genunchi, umar langa umar si ascultam si mai chichoteam .... si era asa o legatura intre noi si ce seriosi deveneam cand ne dadea sa gustam cu lingurita :)
Cineva spunea ca sunt unii oameni care cauta mantuirea si nu o gasesc, altii care o cauta si o gasesc si altii care nu o cauta si o gasesc, cum a fost Saul din Tars. Tu ai fost se pare din ultima categorie. Ai venit in Biserica pentru comuniune, apoi ai aflat de mantuire probabil din carti citite din placere. Sau de pe forumuri...

Anyway, unii nu au avut nici macar amintirile acestor momente unice, sau le-au fost sterse de realitati crude si de copilarii ratate.

Last edited by Doriana; 14.06.2012 at 00:11:46.
Vechi 14.06.2012, 00:49:50
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Cineva spunea ca sunt unii oameni care cauta mantuirea si nu o gasesc, altii care o cauta si o gasesc si altii care nu o cauta si o gasesc, cum a fost Saul din Tars. Tu ai fost se pare din ultima categorie.
Cel care cauta, trebuie sa stie cand se se opreasca din cautarea orizontala si sa-si ridice privirea spre verticala pentru a o gasi, iar pentru cel care nu o cauta, Dumnezeu se apropie de el si i-o descopera, insa trebuie sa si-o insuseasca prin orizontala comuniunii cu semenii. Cu partea de insusire ne straduim toata viata. Cele doua dimensiuni ale crucii ,verticala si orizontala, sunt intr-o unitate indisolubila, una fara cealalta nu pot ajunge la Cer.

Last edited by ioanna; 14.06.2012 at 00:58:18.
Vechi 14.06.2012, 09:01:47
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
Eu nu m-am gandit niciodata ca neamul meu n-a fost unul mantuit, ca timp de mii de ani oamenii nu s-au mantuit, pana au aparut np. Nu trebuie sa mi se spuna asta, n-am condamnat niciodata omenirea si am fost sigura ca au existat mereu oameni credinciosi. Mi se pare "strigator la cer" gandul ca timp de 1850 de ani omenirea a fost damnata, pana au aparut np. Cum poate un om sa credea asa ceva? Cum poate sa creada ca Dumnezeu sta impasibil in fata unora care-l cauta sau cum crede ca nimeni nu l-a cautat?
maimeste o problema doamna. Daca NP au aflat adevarul asa cum se lauda, cum se face ca NP s-au impartit in mai multe culte fiecare avand adevarul lor (diferit la fiecare)? Adevarul este UNUL SINGUR nu? Uite ca la NP nu este asa!
Vechi 14.06.2012, 11:18:17
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
maimeste o problema doamna. Daca NP au aflat adevarul asa cum se lauda, cum se face ca NP s-au impartit in mai multe culte fiecare avand adevarul lor (diferit la fiecare)? Adevarul este UNUL SINGUR nu? Uite ca la NP nu este asa!
Ținând cont că threadul pune în balanță Bisericile NP cu Bisericile istorice, întrebarea dumneavoastră poate fi foarte ușor întoarsă pe dos:

Dacă Bisericile istorice au adevărul așa cum se laudă, cum se face că s-au împărțit în mai multe Biserici (ortodoxă, catolică, miafizită etc. ) fiecare având adevărul ei ? Adevărul este UNUL SINGUR nu ? Uite că la Bisericile istorice nu este așa !
Vechi 14.06.2012, 11:36:38
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
maimeste o problema doamna. Daca NP au aflat adevarul asa cum se lauda, cum se face ca NP s-au impartit in mai multe culte fiecare avand adevarul lor (diferit la fiecare)?
Bisericile traditionale merg pe o cale existentiala, in timp ce confesiunile aparute dupa reforma merg pe o cale intelectuala. Viata bisericeasca s-a imbogatit prin constatarile empirice in biserica, e un rod al stradaniei comune, s-a dezvoltat din comuniunea oamenilor, din trairea acestora in biserica. La baza confesiunilor protestante sta insa individul care-si proclama convingerile individuale mentale (dogme, doctrine, principii de aplicare a Evangheliei etc.), iar altii accepta individual aceste formulari teoretice cuprinse intr-o marturisire de credinta. De aceea sunt atatea mii de confesiuni np, pentru ca este absolutizata gandirea individuala a fiecaruia, care n-are o relatie personala cu Hristos, ci prima data se inarmeaza cu convingeri individuale pe baza textului biblic si dupa cauta relatia cu Hristos si prin El cu ceilalti oameni incropindu-si o “biserica”.

Last edited by ioanna; 14.06.2012 at 11:39:55.
Vechi 14.06.2012, 11:40:47
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Eu am scris de mai multe ori, mai important e cel ce aude, nu cel ce spune. Nu le spunea Iisus ca au ochi dar nu vad si au urechi dar nu aud? Si parabola semanatorului, conteaza solul pe care cade samanta, adica ceea ce e pregatit sa auda fiecare. Pentru ca fiecare aude doar ce vrea sa auda.
De exemplu eu cand eram preocupat de supranatural cand gaseam ceva despre crestinism nu mai citeam, respingeam din start.
De exemplu eu, de mic am fost invatat de bunici credinta, dar apoi am devenit agnostic/ateu. Si la un moment dat a inceput sa ma preocupe sa caut ce este fericire, un rost la vietii. Am cautat in stiinta si filozofie dar nu am gasit ce cautam, filozofia am constatat ca e doar vorbarie. Am gasit apoi cartile de dezvoltare personala si paranormal, acolo am crezut ca am gasit ceea ce cautam, oricum era cu mult mai mult decat in materialism. Deloc nu ma atragea crestinismul, chiar citeam cu plicitseala cand erau pasaje de acest gen. Dar am fost pacalit, cineva ma pacalea si a trebuit sa citesc fara sa vreau si pasaje despre crestinism. Eu sunt mai ambitios si daca ma hotaram sa citesc o carte o citeam pana la sfarsit, chiar daca ma plictiseau unele pasaje. Si citind carti de dezvoltare, acestea erau influentate de new-age si unele combinau si crestinismul printre alte conceptii asiatice. De exemplu mediumul Edgar Cayce spunea de o legatura a rugaciunii Tatal nostru cu sanatatea glandelor si asa am invatat Tatal nostru, il uitasem. Citind carti de gandire pozitiva am citit si pe Norman Peale, care imbina ceva cu crestinismul. Am discutat mai mult timp cu mormonii, dar eu tot in intelesul paranormal priveam crestinismul. Si in final citind un rus, pe Lazarev, care imbina ortodoxia cu ocultismul si religiile asiatice, m-am gandit sa citesc Biblia. Si aici mi-am dat seama ca am gasit ce cautam. Dar eu tot imbinam crestinismul cu unele conceptii din religiile asiatice si paranormal (adica new-age). Ma uitam si ascultam posturi neoprotestante, duminica ma uitam de dimineata la predici neoprotestante. la o emisiune neoprotestanta se spunea ca ocultismul e malefic, asa ca am renuntat la asta. Dar cum doream sa aflu adevarul despre tot dupa un timp am vrut sa vad si ce e cu ortodoxia. Abia dupa un an dupa ce am citit Biblia am mers intr-o biserica ortodoxa. M-am si impartasit prima data dupa copilarie. Acum nu mai credeam ca in cultele neoprotestante e ceva, mai ramasese ortodoxia si nu stiam ce e cu catolicismul. Am fost si la biserica lui Anton de Padova, am pus chiar si pomelnic, etc. Dar cum doream sa aflu adevarul pana la capat am tot cautat sa vad ce e cu catolicismul, m-am si rugat. Pana la urma am aflat si lucrul asta, ca e doar ortodoxia.
Am scris asta ca sa arat ca degeaba imi spunea cineva despre crestinism cand eram ateu, nu aveam urechi sa aud. La fel cand eram preocupat de paranormal. Tot timpul ni se spune dar noi auzim doar ce vrem noi si ce ne-am pregatit sa auzim. De ce Apostolii nu s-au dus in toate tarile din lume? Sau de ce daca s-au dus undeva (China India), aceia au auzit doar cativa? Acum tu auzi tot timpul de ortodoxie, dar doresti sa afli adevarul?
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Hristos S-a nascut pentru toti oamenii! laurastifter Alte Religii 24 05.04.2013 14:10:48
De ce romanii nu mai fac filme istorice. Theodor_de_Mopsuestia Generalitati 22 27.03.2012 17:53:00
Bisericile din Apocalipsa joseph_ben_iacob Secte si culte 36 01.01.2011 14:38:29
Ingerul pazitor,pentru toti oamenii sau numai pentru crestini? mihailt Generalitati 45 12.11.2010 18:46:27
Cine cunoaste adaposturi pentru oamenii fara casa ? irina1f Umanitare 3 24.12.2008 08:47:09