Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 30.06.2011, 13:20:37
Scotland The Brave
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit pt AndreiM

Good point,la acest gen de consecinta,printre altele, m-am referit si eu,desi mai voalat:tentatia abordarii ezoterice.De multe ori apare sub forma unei tentatii intelectuale nevinovate dar extrem de atragatoare.Sa intelegi acolo unde altii nu au vazut sensul,destinat tie,o inteligenta superioara.Intelegerea se poate realiza diferit dar esenta nu trebuie sa difere.In caz contrar suntem pe principiul ,,Houston, we have a problem".
Reply With Quote
  #12  
Vechi 30.06.2011, 13:36:47
AndreiM AndreiM is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 01.10.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 343
Implicit

Totusi cred ca intai simtirea si dupa teologhisirea. Asa cum spune Sfantul Nicodim Aghioritul, sa porneasca de la trup, prin infranare, spre suflet.

http://www.nistea.com/Nicodim_Aghioritul.htm


In specific, pentru acest topic am o intrebare. Exista ceva de care nu poate trece Dragostea Domnului nostru Hristos pentru noi, si cei drepti si cei pacatosi?
Reply With Quote
  #13  
Vechi 30.06.2011, 14:25:54
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.411
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotland The Brave Vezi mesajul
Poate fi o posibilitate dar acesta abordare deschide o perspectiva periculoasa:multi au inteles acele spuse exact asa.Prin urmare ar fi nevoie de doua teologii:o teologie pentru cei cu o inteligenta superioara,capabili sa inteleaga nuante si una pentru cei simpli,infricosatoare dar eficienta.Esenta crestinismului ar fi lejer afectata la acest gen de ,,split" teologic.In plus ar mai pune in discutie si spusele Mantuitorului din Matei 25:41.Eu am mari retineri,desi sunt tentat,sa merg pe acesta abordare pentru ca in acest caz o intrebare apare:cum trebuie citite Scrierile Sfintilor Parinti? Omilia lui Ioan Gura de Aur nu pare deloc una metaforica.

In plus, in Biblie,cu privire la Iad,se gasesc expresii de tipul "focul care nu se stinge", "ocara și rușinea veșnică", un loc unde "viermele lor nu moare și focul nu se stinge", un loc al "chinurilor" și "văpăilor", al "pierzării veșnice" , un loc al chinurilor "în foc și pucioasă" unde "fumul chinului lor se suie în sus în vecii vecilor", un "lac de foc și pucioasă" unde cei răi sunt chinuiți "zi și noapte în vecii vecilor" . Ar insemna ca si aici trebuie inteleasa exprimarea in mod metaforic si atunci apare o alta intrebare,cu consecinte si mai profunde:unde trebuie inteles limbajul biblic la modul metaforic?Care sunt criteriile?

Ioan Gura de Aur a fost un teolog de exceptie,un talcuitor in Duh al Sfintei Scripturi.Situatia se poate complica pentru ca daca merg pe acesta idee ar rezulta ca Parintii Bisericii,in mod deliberat,au zugravit o realitate crancena,ce nu exista chiar asa,in scopul conservarii credintei.Asta ar fi credinta din frica.Am mari retineri sa merg pe acesta abordare.
Da, Părinții Bisericii au sisteme pedagogice diferite. Ceea ce au ei și nouă, în general, ne lipsește este discernămîntul și dreapta socoteală. Să meargă un mare teolog în fața adunării de persoane în vîrstă care participă la cateheza de luni seara la mine în parohie și să le vorbească despre subiecte delicate de dogmatică; crezi că ar pricepe cineva ceva?

Da, avem în Biblie multe locuri în care cele nevăzute sînt descrise alegoric și metaforic și simbolic cu ajutorul celor văzute. Nu are rost să dau exemple, se știu bine. Hristos Însuși compară Iadul cu gheena, care era locul de lîngă Ierusalim unde se aruncau gunoaiele. Asta ca omul de atunci să înțeleagă că Iadul nu este ceva tocmai plăcut... Ce să le fi spus oamenilor, că dragostea Domnului îi va copleși în Iad și că ei o vor percepe ca un chin dacă nu-și dezvoltă capacitatea de a iubi încă din timpul vieții? :)

Aici este un link cu un document scris de Părintele Staniloae, a se vedea la pagina 9 din 36 a documentului scanat: http://www.scribd.com/doc/965004/Sta...xa-si-catolica .
__________________
Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug, ca să-mi dezvinovățesc păcatele mele;
Psalmul 140, 4

Ascultați Noul Testament ortodox online.

Last edited by Florin-Ionut; 30.06.2011 at 14:30:07.
Reply With Quote
  #14  
Vechi 30.06.2011, 15:28:19
Scotland The Brave
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit Pt dl.Florin Ionut

Este logic ceea ce spuneti,am asistat si eu odata,la noi,la o intrunire la care a venit un teolog bine pregatit.Omul a realizat o expunere extrem de interesanta dar si complexa,spre nefericirea salii care ar fi preferat ceva mai simplu si mai lesne de inteles.Drept urmare,la final,a avut parte de zambete protocolare,strangeri de mana grabite si promisiunea de a fi invitat iar,undeva,candva,nu se stie daca in viata asta :)

Multumesc pentru documentul scris de Parintele Staniloaie,o sa va las si eu unul mai tarziu,sper sa va placa.
Reply With Quote
  #15  
Vechi 30.06.2011, 15:43:59
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.411
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Aici este un link cu un document scris de Părintele Staniloae, a se vedea la pagina 9 din 36 a documentului scanat: http://www.scribd.com/doc/965004/Sta...xa-si-catolica .
La pagina 13 din 36 Stăniloae scrie așa:

"În Răsărit nu s-a vorbit niciodată de un foc material, cel puțin pentru sufletele despărțite de trupuri. Părinții greci intră aproape toți în două categorii: a) unii consideră focul iadului ca ceva spiritual, deși prin aceasta nu trebuie să fie un produs pur subiectiv - foc metaforic -, ci o ambianță pozitivă ostilă care emană de la Dumnezeu și care arde sufletul (Grigorie de Nisa, Sf. Ioan Damaschin); b) alții s-ar părea că vorbesc de un foc oarecum material, dar sînt toți aderenții amînării pedepselor iadului pînă după înviere, deci pînă cînd sufletul e unit cu trupul. Aceștia sînt Părinții și scriitorii cei mai vechi din Răsărit și Apus (Justin, Tatian, Miniciu Felix, Tertulian, Irineu, Ipolit, Lactanțiu, Ilarie). Numai de la Augustin și în special de la papa Grigorie cel Mare apare ideea unui foc material ca pedeapsă imediat după moarte, deci ca pedeapsă a sufletelor separate de trupuri. Biserica Ortodoxă a rămas la opinia aceasta. Nici una din cele trei Mărturisiri Ortodoxe nu dau să se înțeleagă că ar admite un foc material. Mărturisirea lui Petru Movilă spune doar simplu, că iadul se mai numește și foc; Mărturisirea lui Dositei (?) nu amintește de un foc, iar Mărturisirea lui Mitrofan Critopol declară categoric: zice deci Biserica că starea acelora nu este materială, adică organică, mistuită prin foc, nici prin altă oarecare materie, ci prin necazul și chinul conștiinței ce le vine de la amintirea celor ce le-au lucrat în lume nu după rațiune, nici cu evlavie."

Citiți mai departe, dar și înainte de acest fragment. Autorul face o comparație directă între învățătura ortodoxă și cea catolică privitoare la starea sufletelor după moarte.
__________________
Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug, ca să-mi dezvinovățesc păcatele mele;
Psalmul 140, 4

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
  #16  
Vechi 30.06.2011, 17:01:46
Scotland The Brave
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit Pentru dl.Florin Ionut

Va las,in legatura cu diferite nuante din dialogul nostru, o conferinte interesata,sustinuta de Andrei Plesu,cu privire la ,,Parabolele lui Hristos: o analitica a receptivitatii".Sper sa fie interesanta,eu am primit-o ,,cadou"de la cineva cu un suflet mare.O puteti asculta aici

Last edited by Scotland The Brave; 30.06.2011 at 17:07:05.
Reply With Quote
  #17  
Vechi 19.07.2011, 19:36:02
Marilena B
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit o alta umila intrebare

Citat:
În prealabil postat de Scotland The Brave Vezi mesajul
Ioan Gura de Aur despre ,,Chinurile Iadului": ,,Acolo nu există iertare.Fiecare osândit arde veacuri nesfârșite și are dureri a căror pătrunzime nu poate fi exprimată în cuvinte, dureri care nu pot fi comparate cu cele trupești. În cele din urmă, aici omul suferă pentru puțin și după aceea moare, acolo însă arde fără să se strice și fără să se topească.

În ceasul judecății nimeni nu va putea să ne izbăvească, nici părinte, nici frate, nici prieten. Dacă lucrările noastre sunt vicioase, vom fi osândiți și vom pieri negreșit.Cât de mult s-a jelit acel bogat! Cât l-a rugat pe patriarhul Avraam să i-l trimită pe Lazăr ca să-i răcorească limba! Auzi însă ce i-a spus Avraam: „Între noi și voi prăpastie mare s-a întărit, încât cei ce vor să treacă de aici la voi să nu poată” (Luca 16, 26).

Groaza iadului nu poate fi descrisă.Acolo este întuneric adânc, scrâșnetul dinților, viermele neadormit, lanțuri încătușate, foc nestins, suferință, întristare și flăcări care provoacă durere crâncenă, după cum citim în parabola bogatului și a săracului Lazăr. Vom plânge, dar nimănui nu-i va fi milă de noi. Vom jeli, dar nimeni nu va căuta să ne împace. Vom suspina, dar nimeni nu ne va da atenție. Vom privi în jur cu neliniște, dar de nicăieri nu vom afla mângâiere.Acolo nu există mângâiere, nu există îndurare.

Chiar și sfinții – dreptul Noe, mult-încercatul Iov, proorocul Daniel și alții – dacă au rude printre cei din iad, nu vor putea să-i mângâie ori să-i ajute. Căci atunci nu va mai exista compătimirea firească, care caracterizează legăturile pământești dintre oameni. Se va întâmpla ca părinții virtuoși care se vor mântui să aibă copii păcătoși, care vor intra în iad, și invers. Răul, vedeți, nu se datorează naturii sau rudeniei, ci intenției fiecăruia. Așadar pentru ca cei virtuoși să se desfete neîmpiedicat cu bunătățile raiului și să nu fie tulburați de compătimirea față de cei din iad, Dumnezeu îi va lipsi de simțământul compătimirii. Astfel, se va pierde chiar și cel mai profund sentiment părintesc. Dacă chiar și în viața aceasta unii părinți, văzând cum copiii lor aleg calea păcatului și a crimei îi alungă și se îndepărtează de ei, cu mult mai mult se va întâmpla așa în viața de dincolo."
Mai au sens rugaciunile noastre pentru cei care nu mai sunt, pomenirea mortilor la rugaciuni, parastase, milostenii, in acest caz si tinand cont de ce este scris mai sus, as fi tentatata sa spun ca nu..dar totusi cred cu tarie ca toate acestea nu se fac intamplator , adica ma refer la pomenirea mortilor.
Si ar mai fi aceste lucruri scrise la viata sf. Fanurie, pe care o redau in acest fragment, mai precis finalul :
Sfantul Fanurie a cerut atunci voie sa-si faca ultima rugaciune si s-a rugat astfel:
"Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ai miluit pe acestia care au facut plangere si strigare, fa ca tot cel ce va face o turta cu ulei si zahar, sau o placinta si o va da saracilor sa fie ascultat in orice durere dreapta va avea. Aceasta zic sa fie pentru iertarea pacatelor mamei mele, care a murit pacatoasa."
Si atunci s-a facut tunet din cer si s-a auzit glasul Domnului astfel:
"Fie Fanurie dupa cuvantul tau si tot cel ce te va chema pe tine in ajutor sa fie ascultat de Mine si tu vei fi ajutorul celor din nevoi."
Reply With Quote
  #18  
Vechi 19.07.2011, 21:29:31
George.m George.m is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 09.12.2010
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 960
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Marilena B Vezi mesajul
Mai au sens rugaciunile noastre pentru cei care nu mai sunt, pomenirea mortilor la rugaciuni, parastase, milostenii, in acest caz si tinand cont de ce este scris mai sus, as fi tentatata sa spun ca nu..dar totusi cred cu tarie ca toate acestea nu se fac intamplator , adica ma refer la pomenirea mortilor.
Au sens, bineinteles. Sunt de parere ca Sfantul Ioan Gura de Aur se referea, in pasajul amintit, la cele ce urmeaza Judecatii Finale.
Insa, dupa Judecata Particulara - urmatoare mortii trupesti - sufletele care ajung in iad pot fi ajutate prin rugaciunile, prin mijlocirile Sfintilor, precum si ale credinciosilor dintru aceasta viata. Pana la cea din urma Judecata, sufletele din iad au posibilitatea eliberarii, sau a diminuarii chinurilor suferite acolo.

Last edited by George.m; 19.07.2011 at 21:34:27.
Reply With Quote
  #19  
Vechi 20.07.2011, 10:14:25
misteria
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Eu una am convingerea că noi suntem proprii noștri judecatori și călăi..Ne condamnăm singuri prin neiubire, judecînd permanent tot ce nu întelegem , ce nu ne convine, ce ni se pare că ne eclipsează, astfel sădim iadurile interioare, smolind tot ce atingem. După plecarea din această dimensiune luăm zestrea nefastă cu noi iar ce urmeaza in mod cert, nu poate nimeni garanta, deoarece afară de Crist , nimeni n-a mai pășit printre lumi ca sa revină viu , povestind...Însa in casa Tatalui sunt multe..locuri.....
Reply With Quote
  #20  
Vechi 20.07.2011, 12:56:19
Mihai36 Mihai36 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 09.09.2008
Locație: Constanta
Religia: Alta confesiune
Mesaje: 1.090
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Mihai36
Implicit

Un sfint ortodox (nu mai retin numele) spunea ca iadul si raiul sint stari.
Stari ar inseamna stari ale constiintei si stari sufletesti.

La un moment dat in Apocalipsa spune ca iadul si locuinta mortilor vor fi aruncate in iezerul de foc precizind separat ce se intimpla cu "chiriasii".

Desfiintarea iadului inseamna desfiintarea suferintei acelei stari de constiinta iar aruncarea celor din iad (care nu au fost gasiti scrisi in cartea vietii) in iezerul de foc ar putea insemna desfiintarea lor sau transformarea lor in altceva -intro alta forma de existenta lipsita de suferinta sau cu o suferinta mai mica-dar la fl de vesnica. Altfel ce rost ar mai avea amanuntul aruncarii iadului in iezerul de foc?

Raiul daca este tot o stare si daca Imparatia cerurilor este in noi inseamna ca desavirsirea deplina a caracterului insotita de dobindirea duhului sfint implicit a harismelor tuturor treptelor desavirsirii ne face sa fim deja apartinatori ai Imparatiei cerurilor.

Intrebarea care se ridica este in ce conditii si in ce stare are loc transformarea binecuvintata pina la desavirsirea deplina.

Din versetele bibliei intelegem ca cizelarea personalitatii are loc doar vietuind pe pamint trecind prin incercari si lectii , binecuvintari si calauzire si nu in locuinta mortilor.
Insa ne dam seama ca in afara de putini sfinti arhanti noi restul nu ne despartim de trupul fizic in starea desavirtita a caracterului asa incit la Judecata individuala sa intram direct in Rai ci trebuie sa facem popas in starea de adormiti in "locuinta mortilor".
Insa dupa ce ne trezim iar la viata prin inviere ne aflam exact in starea nedesavirista a caracterului din momentul mortii si deci nu putem beneficia de starea desavirisrii Imparatiei deci avem nevoie inca de transformare.
(fiindca nu se precizeaza nicaieri ca vom fi facuti automat desavirsiti)

In legatura cu invierea se precizaza biblic mai multe lucruri:
-Dumnezeu este cel care intotdeauna scoate sufletele din casa mortilor- deci intotdeauna au loc invieri.
-exista o inviere pentru judecata.
-exista in urma Judecatii prima inviere a celor care vor imparati cu Hristos acel interval limitat de citeva mii de ani. (aceasta find numita invierea catre viata vesnica insa nu se precizeaza desavirsirea sfintilor).
-dupa aceste mii de ani vor invia venid si restul celor care nu au inviat odata cu prima transa impreuna cu "cei nedesavirsiti care mor in Domnul" (adica lipsiti de o anume maturitate spirituala insa nazuitori).

Asadar exista sau nu un proces instant de "albire" gratuita pina la stadiul desavirsirii arhante necesare?

Despre o "albire si lamurire" deasemenea scrie. De ea va beneficia treimea ramasa. "pacatosul se va umple de virtute, cel incet la minte se va intelepti iar sfintii se vor sfinti si mai mult prin faptele lor."

Deci "albirea si lamurirea" nu se refera la atingerea desavirsirii depline cu titlu gratuit. Ci este doar o purificare (pentru ca cel rau este legat) probabil insotita si de o binecuvintare.
Atunci ce inseamna invierea catre viata vesnica?
Invierea mortilor se face cu trup insa exitenta in Imparatia cerurilor nu necesita trup fizic ci doar trup spiritual, haric.
Deci invierea are loc aici pe pamint ca sa putem trai fie ca e vorba de invierea pentru judecata fie ca e vorba de celelalte invieri.

Deci invierea catre viata vesnica este invierea catre o viata paminteasca in care sa aibe loc transformarea pina la deplintatea desavirsirii -viata traita in conditii lipsite de rau, de incercari, tentatii sau suferinte -pe timpul acestor mii de ani de vremuri fericite (promise) ale imparatiei lui Hristos.

Albirea si lamurirea are loc la sfirsitul Judecatii (desi unii vor fi curatiti mai nainte) iar pina la sfirsit incepind din ziua pustiirii locasului sfint dureaza 1290 de zile . Dupa albire si lamurire incepe Imparatia sfintilor pe pamint- cea care va inlocui cele 4 "fiare" si uriasul cu chip de aur al orinduirilor.

Despre treimea ramasa care va fi albita se intelege ca va fi populatia ramasa in viata in urma urgiilor si secerarilor Judecatii.

Interpretarile actuale referitoare la "rapire" (inclusiv ale apostolilor) nu iau in calcul sau aparent nu ar lua versetele proorocirilor lui Zaharia .De ce?
Fiindca Tronul -Dumnezeu nu se afla in cer ca sa fim rapiti in cer ci se afla pe pamint locuind pe pamint cu oamenii (Cortul in care se afla Tronul si Mielul si alte simboluri ale realitatii existentei nevazute divine).
Faptul ca se afla pe pamint este indicat logic si de faptul ca oamenii din Ierusalim vor alerga "prin valea muntilor Mei pina in locul unde Eu voi da izbavirea."
5. Și voi veți alerga prin valea munților Mei, căci valea munților se va întinde până la locul unde Eu voi da izbăvire. Și veți alerga cum ați alergat de frica cutremurului, în vremea domniei lui Ozia, regele lui Iuda. Atunci va veni Domnul Dumnezeul meu și toți sfinții împreună cu El.
4. Și în vremea aceea se vor sprijini picioarele Lui pe Muntele Măslinilor, care este în fața Ierusalimului, la răsărit; iar Muntele Măslinilor se va crăpa în două de la răsărit la apus și se va face o vale foarte mare și jumătate din munte se va da înapoi către miazănoapte și cealaltă jumătate către miazăzi.

Last edited by Mihai36; 20.07.2011 at 13:02:36.
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mangaiere in necazuri Rodica50 Intrebari utilizatori 0 03.12.2010 19:12:07