Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.06.2011, 02:27:42
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Asadar gurule, am avut bunavointa sa vorbesc cu tine cand altii te luau peste picior, cam cum s-a intamplat si cu Adriana. Prietene, in virtutea nick-ului ales de tine (guru inseamna un fel de atotstiutor) simti imboldul de a acuza ceva despre care habar nu ai? Ti-am cerut eu parerea? Citeste unde ai vazut tu in mesajul lui Tuty argumentatii si adevaruri? Ai citit regulamentul inainte de a intra pe forum? Ce scrie la ultimul punct? Dar in titlul forului ce scrie? Scrie cumva forumul cultelor din Romania? Vad ca nu ti-ai declarat religia si din cate am inteles e ceva neclar. De ce unii care nu stiu despre ce vorbesc se trezesc sa invete si sa dea sfaturi despre ce nu cunosc?

In al doilea rand, mesajul era adresat adminului, nu impotriva lui Tuty. Pentru ca daca observai sunt in dezacord cu adminul, care dupa parerea mea incurajeaza unele atitudini agresive si credinta ortodoxa e undeva pe la urma.
Oare cum de forumul acesta atrage ca un magnet tot felul de persoane, unele neavand nicio treaba cu ortodoxia?
Iar imi pomenesti numele in absenta? Asta pe langa laudarosia mincinoasa si fara substanta. Este incredibil cat de mult esti obsedat de numele meu. Asta pentru ca ramai mereu fara replica?
Vechi 24.06.2011, 07:41:53
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
1. Eu am spus de aparitie, ca un inger sau ceva de la Dumnezeu niciodata nu minte, nu ca un om (care apoi a devenit sfant) nu poate gresi. Ca sa nu mai discutam fara rost intrebati un preot catolic, ca pe mine tot nu ma credeti. Iar Biserica detine tot Adevarul revelat. Iar Biserica Ortodoxa a condamnat acele erori, deci nu se poate spune ca nu se stie de ele.
2. In final spuneti ca iar v-au convins de maretia dogmei catolice si a BC. Intotdeauna vad ca spuneti asa cand gasiti ceva, apoi va arat ca acel ceva nu e deloc in favoarea BC, din nou gasiti ceva, si tot asa. Sa intampat de vreo patru ori, o data la Sf. Grigorie, apoi la pasajul din Biblie, etc.
Asadar, daca nu ati inteles din mesajul precedent, doar de doua ori ne spune sa vorbim/indreptam pe cel in ratacire, apoi sa il lasam. Ei si ceilalti ortodocsi am fost mai mult de cat ingaduitori si intelegatori cu dvs. si cu alti catolici, desi acestia s-au dovedit a nu fi asa, la randul lor. Din atatea mesaje cred ca e evident ca nu aveti de gand sa cautati adevarul, iar ca dvs. l-ati gasit in Bc nu ne intereseaza.
Ramane sa mai discutam doar cand veti avea intrebari despre ortodoxie sau cand veti dori sa aflati adevarul, fara sa repetati "asa spune BC" si cine nu crede e lipsit de etica, ridicol, spune tampenii, etc.
Presupun ca nu doriti doar sa va certati cu ortodocsii. In continuare, fiind un forum ortodox, o sa spunem deschis ce crede ortodoxia despre catolicism, la fel cum spunem despre adventism, penticostalism, etc.
3. Desigur, un eterodox cu dorinta de a discuta si nu de a se certa si ataca e oricand binevenit.
1. Asa e; un inger nu minte. In eroare sinteti dumneavoastra atunci cind spuneti "biserica ortodoaxa detine TOT adevarul'' si nu ingerul. Sfintul apostol Pavel ne spune ca cunoastem IN PARTE, deci il cred pe el nu pe dumneavoastra. Iar daca ceva nu se incadreaza in "adevarul" sustinut de dumneavoastra asta nu inseamna ca e de la cel rau. Inseamna ca nu sinteti capabil sa-L primiti si sa-L intelegeti pe Dumnezeu asa cum vrea El sa se releve, exact ca fariseii de pe vremea Lui Isus; ei il vedeu pe Isus un conducator de osti care sa-i scape de romani. Si nu toti au fost capabili sa-L primeasca.
2. In final va spun ca dogma catolica e si logica si coerenta; spre deosebire de dogma ortodoxa care proclama filoque ca erezie dar are sfinti in calendar care sustin acelasi lucru (si nu e singura anomalie pe care eu am vazut-o).
3. Pe sectiunea catolica a forumului vorbim despre papalitate. Mi-am aparat credinta si voi interveni atunci cind se vorbeste aiurea despre credinta catolica.
Vechi 24.06.2011, 08:02:23
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de bogdan81 Vezi mesajul
Problema cu Lourdes e urmatoarea: acolo s-a afirmat o invatatura, a imaculatei conceptiuni, care NU are nici o sustinere in traditia bisericii.
Iar apostolul spune ca si un inger de ne-ar vesti o inovatie ce nu a fost propovaduita de biserica de pretutindeni si de totdeauna, sa fie anatema.
Si fiindca s-a deschis discutia despre fenomene dubioase, da, Bernadette din Lourdes intra in transa cand avea acele viziuni si devenea teapana si rigida.
Pai scuzati-ma, dar nu vindecarile sunt masura adevarului, ci adevarul de credinta da certitudinea adevaratei vindecari.
Ori aici, asa cum am spus, e vorba de o invatatura ce nu are nici o sustinere in traditia bisericii de totdeauna.
Daca va raportati la sfintul APostol Pavel, imaginati-va ca pe vremea lui nu exista nici o traditie. Deci daca vorbiti de traditie, atunci putem accepta ca prin revelatie, crestinii ortodocsi si catolici accepta drept urcarea la cer a sfintei fecioare Maria cu trupul si sufletul. Iata ceva ce nu e scris in biblie, insa noi credem acest lucru. La fel si cu Neprihanita Zamislire. Cind Dumnezeu a voit si cind lumea a fost pregatita, Dumnezeu a revelat faptul ca sfinta Fecioara s-a nascut fara pacat.

Acuma dumneavoastra acceptati faptul ca de la inceputuri Dumnezeu a vorbit cu poporul Sau prin profeti, prin alesi si deodata s-a oprit. Protestantii s-au oprit pina la venirea Lui Isus pe pamint, dumneavoastra considerati s-a oprit la nu stiu ce sinod, iar catolicii considera ca Dumnezeu in permanenta are grija de credinciosi si se va releva pina la sfirsitul lumii, dupa bunul plac al voinei Sale.
Vechi 24.06.2011, 08:35:37
Senior Member

Implicit

Citat:
Si e adevarat si ce am spus mai inainte: ca unor sfinti catolici le crestea temperatura corpului pana aproape de 50 de grade. Ori nu cred ca Dumnezeu se manifesta asa.
Asta contrazice ce stiu eu despre crestinism.
Cam ce contrazice asta? Ma amuzati. Va dau citeva exemple similare de judecata de acest fel:
- un monitor in fata mea, prin care pot comunica cu cei care se afla la distanta de mine, contrazice tot ceea ce stiu eu despre stiinta. Si chiar contrazice, pentru ca habar n-am cita stiinta e cumprinsa in realizarea unui calculator
- un stejar in fata mea, elimina mai multa apa decit 10 masini de pompieri care au pompe si fac atita galagie! cum poate un simplu copac sa faca atit de mult si in atita liniste! asta contrazice ceea ce stiu eu despre biologie!
-un bec pe care il aprind in intuneric si face lumina depaseste ceea ce stiu eu despre fizica. Pur si simplu nu stiu cum funcioneaza un bec chiar daca e un lucru atit de banal.

Concluzie: daca EU nu stiu cum functioneaza sau se intimpla unele lucruri asta nu inseamna ca ele nu pot exista
Vechi 24.06.2011, 08:36:41
bogdan81 bogdan81 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.05.2011
Implicit

Sinoadele ecumenice nu inseamna descoperiri de adevaruri noi, ci doar consfintirea adevarului care era deja trait de biserica.
Aceasta consfintire a fost necesara din cauza aparitiei ereticilor care negau ceea ce biserica a crezut dintotdeauna.
De exemplu, Dumnezeu nu S-a revelat ca Treime la sinodul de la Niceea, ci odata cu venirea in lume a Mantuitorului.
La Niceea doar s-a precizat credinta bisericii, pentru ca aparusera eretici care o negau.
Revenind la discutie, stiu ca acesta nu e un topic despre imaculata conceptie, dar problema cu aceasta invatatura este nu numai ca e o inovatie, dar ea e contrara invataturii parintilor bisericii, inclusiv a teologilor catolici de dupa schisma.
Mai mult, aceasta invatatura e o inovatie tarzie si o excepteaza pe maica domnului de la mantuirea adusa lumii de Hristos. Ea vine deci in contradictie cu ce a invatat biserica pana atunci.
Vechi 24.06.2011, 08:46:32
Senior Member

Implicit

Citat:
Sinoadele ecumenice nu inseamna descoperiri de adevaruri noi, ci doar consfintirea adevarului care era deja trait de biserica.
Asa este; iar Dumnezeu nu s-a oprit cu revelarea acestor adevaruri noi odata cu nu stiu ce sinod (asa cum spuneti dumneavoastra) sau o data cu venirea lui Isus (asa cum spun protestantii). Dumnezeu s-a relevat de la inceputurile lumii si continua sa o faca si acum.
Biserica are datoria sa verifice si sa confirme ce e revelatie si ce e inselare. Iar Biserica Catolica asta a facut si face. Faptul ca dumneavoastra consideratii "inovatii" unele adevaruri revelate de Sfinta Fecioara, adevaruri confirmate de minuni (exact asa s-a intimplat si pe vremea lui Isus) pentru ca nu le intelegeti, nu are nici o legatura. De ce nu vi s-a aratat dumneavoastra sau mie Sfinta Fecioara? Pai e simplu: sfinta Fecioara nu ar fi putut sa ne spuna nimic, pentru ca deja le stim pe toate. E nevoie de o oarecare umilinta sa acceptam ceea ce spune celalt.
Vechi 24.06.2011, 08:59:37
Senior Member

Implicit

Pai tocmai asta e, ca la sinoadele ecumenice nu s-a revelat nimic, daca prin revelatie intelegeti noutati in materie de credinta.
La sinoadele ecumenice doar s-a afirmat ceea ce se stia deja.
Deci, cu alte cuvinte, in ortodoxie, infailibilitatea bisericii e negativa, adica ea nu inseamna ca in catolicisc descoperirea de adevaruri noi, ci pastrarea prin asistenta continua a Duhului Sfant, a ceea ce s-a descoperit de la inceput de catre Mantuitorul si de catre apostoli.
Vechi 24.06.2011, 09:06:00
Senior Member

Implicit

Nu e vorba ca nu inteleg eu minunile.
Pur si simplu imi vine greu sa cred ca unirea credinciosului cu Dumnezeu provoaca spasme, cresterea temperaturii corpului la 50 de grade si altele.
Minunile pe care le facea Mantuitorul erau facute prin cuvantul Sau. Iar ele nu provocau astfel de manifestari in cei pentru care erau facute.
Nici apostolii nu tremurau si nu intrau in transa, nici nu aveau febra cand ii mangaia harul Duhului Sfant.
Nu stiti ca Duhul Sfant se numeste Mangaietorul?
El nu provoaca intrari in transa, spasme, rigiditate, cresterea febrei si altele de genul asta.
Ci pace si bucurie lina, duhovniceasca.
Vechi 24.06.2011, 09:07:09
Senior Member

Implicit

Aduceti-va aminte si de vechea rugaciune crestina: Lumina lina a sfintei slave...
Vechi 24.06.2011, 09:41:33
Senior Member

Implicit

Citat:
Pai tocmai asta e, ca la sinoadele ecumenice nu s-a revelat nimic, daca prin revelatie intelegeti noutati in materie de credinta.
La sinoadele ecumenice doar s-a afirmat ceea ce se stia deja.
Deci, cu alte cuvinte, in ortodoxie, infailibilitatea bisericii e negativa, adica ea nu inseamna ca in catolicisc descoperirea de adevaruri noi, ci pastrarea prin asistenta continua a Duhului Sfant, a ceea ce s-a descoperit de la inceput de catre Mantuitorul si de catre apostoli.
La sinoadele ecumenice s-a afirmat ceea ce se stia deja. Deci de mai bine de 1000 de ani nu s-a mai afirmat nimic pentru ca tot ceea ce era de stiut s-a aflat pina atunci. Eu cred ca asa cum Domnul si-a calauzit alesii de-a lungul intregii sale istorii din Vechiul Testament, a facut-o in continuare si o face si astazi.
Subiect închis

Tags
primatul papal, roma, vatican