![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Draga Mihnea, Iisus a zis foarte clar sa nu cautam Imparatia Cerurilor in afara noastra ci in inima noastra. Daca in Imparatia cerurilor nu mai exista nici un preot dupa cum sustii (si iti dau dreptate in ceea ce ii priveste pe oameni, singurul preot este Iisus), inseamna ca nici pentru cei care traiesc in Imparatia Cerurilor deja, adica acolo unde Iisus a zis sa o cautam, in inima noastra, deja de pe acest pamant, atunci nu mai exista preot, cu exceptia lui Hristos care este mereu preot pentru ca preotul este cel care jertfeste pentru iertarea pacatelor, iar Iisus este singurul jertfitor, jertfa de sine insusi! Crestinul nu poate fi decat mireasa, indiferent daca este barbat sau femeie, laic sau preot, iar Iisus este mirele, unicul mire, cel care era vestit inca din Vechiul Testament ca isi va conduce mireasa in desert si acolo o va seduce. Este un singur mire, nu mai multi, un singur Hristos si nu mai multi! Iar mireasa sunt toti crestinii laolalta, toti, preotii nu fac exceptie.
Iisus ne-a prevenit insa ca vor aparea oameni care vor zice ca sunt ei Hristosul, dar din fericire nici un preot catolic nu crede ca el ar fi Hristos, trebuie ori sa ai multa imaginatie, ori sa fi intalnit unul complet ratacit. Ba mai mult, se tot vorbeste de Sfintii Parinti, adica tati in celelalte limbi (fathers, peres, padri etc) in timp ce Iisus ne-a zis sa nu numim pe nimeni Tata altul decat Tatal din Cer. Si din fericire am intalnit preoti la care nu le place sa li se zica tata (parinte). Slava Domnului! Uite din micul catehism catolic de pe site-ul Vaticanului: Capitolul al doilea CELEBRAREA SACRAMENTALĂ A MISTERULUI PASCAL Celebrarea liturgiei Bisericii Cine celebrează? 233. Cine acționează în liturgie? În liturgie acționează „Cristos în întregime” („Christus Totus”), cap și trup. Ca mare preot, el celebrează împreună cu trupul său, care este Biserica din cer și de pe pământ. 234. De cine este celebrată liturgia cerească? Liturgia cerească este celebrată de îngeri, de sfinții din vechea și noua alianță, îndeosebi de Maica lui Dumnezeu, de apostoli, de martiri și de „o mulțime mare pe care nimeni nu putea să o numere, din toate națiunile, triburile, popoarele și limbile” (Ap 7,9). Atunci când celebrăm în sacramente misterul mântuirii, participăm la această liturgie veșnică. În ce mod celebrează liturgia Biserica de pe pământ? Biserica de pe pământ celebrează liturgia ca popor sacerdotal, în care fiecare acționează după propria funcțiune, în unitatea Duhului Sfânt: cei botezați se oferă ca jerfă spirituală; slujitorii hirotoniți celebrează conform ordinului primit pentru slujirea tuturor membrilor Bisericii; episcopii și preoții acționează în persoana lui Cristos capul." Dupa cum vezi, in doctrina catolica, Cristos este capul, iar preotii si episcopii actioneza in Hristos si nicidecum nu sunt ei un alt Cristos! Ca atare pot foarte bine si femeile sa actioneze in Hristos, in persoana lui Hristos-capul, asa cum si barbatii sunt mireasa chiar daca sunt barbati. Si nu mireasa preotului ci a lui Hristos, acea mireasa atrasa in desert si sedusa de mirele ei, Hristos! Cat despre biserica anglicana, nicidecum nu au pus femeile biserica pe butuci cum insinuezi, si rusine tie! Au existat doar cativa oameni mandri care nu au suportat sa fie si femeia cu aceeasi demnitate ca si barbatul asa ca au plecat acolo unde barbatul se crede cu un cap mai sus. Insa nicidecum acestia nu sunt majoritatea, iar Biserica anglicana, daca iei in considerare ca este totusi o Biserica nationala, cum ar fi de exemplu cea ortodoxa romana, si daca te uiti in lume la cat este ea de reprezentata pe plan international, nu este deloc pe butuci ci dimpotriva este chiar foarte activa! In orasul in care ma aflu este a patra biserica ca reprezentare, si nu ma aflu in Annglia, ca atare sunt doar anglofonii cei care merg la aceasta biserica si este totusi a patra ca marime din oras! Sa vad si eu cand o sa fie Biserica Ortodoxa romaneasca, greceasca sau alta, a patra ca si importanta intr-un oras din strainatate, ca vorbim de o biserica nationala aici! |
|
|||
|
|||
![]()
Am primit raspunsul ieri seara, se afla in filmul pe care l-am vazut si vi-l recomand "Women are heros" unde sunt femei care lupta pentru ceva care trebuie sa fie normal, respectarea demnitatii umane, si uite ca nu este chiar atat de normal la toti. Si duc o lupta de titan femeile astea, iar unele zic ca macar copii lor sa beneficieze de rezultatele luptei lor. Din fericire, pana la urma au beneficiat si ele putintel.
Iar dupa cum vezi, Dumnezeu nu mi-a spus sa imi vad de treaba, dimpotriva, prin preotul la care m-a trimis, mi-a zis sa ma inscriu la Facultatea de Teologie catolica si sa duc aceasta lupta. Iar cand i-am cerut o motivatie ca sa fac asta, pentru ca nu mi se pare normal sa se duca lupte pentru ceea ce trebuie sa vina de la sine, mi-a zis ca fiecare are darul lui de la Dumnezeu si ca aceasta lupta doar anumite persoane pot sa o duca pentru ca nu toti au puterea necesara, si daca eu nu o sa beneficiez de rezultate, atunci macar copii sau nepotii mei poate ca o sa traiasca ceea ce eu nu am putut. Nu prea am fost convinsa de raspunsul lui, cu atat mai mult ca nu intentionez sa ma casatoresc, dar am zis ca ascult doar in virtutea faptului ca a fost opera Duhului Sfant in tot ceea ce s-a intamplat, inclusiv in cuvintele lui. Asa ca anul asta o sa ma inscriu la Facultatea de Teologie din oras. Iar ieri seara, vazand filmul de care am pomenit, am inteles ceea ce a vrut sa zica preotul, este exact ceea ce faceau acele femei care luptau pentru demnitatea umana. Cu ce ma ajuta asta pe calea sfinteniei? Stii parabola bogatului care vine la Iisus si il intreaba ce sa faca ca sa se mantuiasca? Iar Iisus ii zice sa respecte poruncile. Tanarul zice ca le-a respectat din tineretile sale, la care Iisus ii zice ca, daca vrea sa fie desavarsit, sa vanda tot ce are si sa Il urmeze. Si tanarul se intristeaza pentru ca avea multe averi. Ei, cum sunt curioasa din fire, am vrut mereu sa stiu ce spun si Evangheliile apocrife si de ce au fost respinse de biserica. Asa ca de curand mi le-am cumparat. Este multa superstitie in ele ce nu are nimic de a face cu realitatea, insa am gasit si cateva lucruri interesante dintre care si aceasta parabola care este putin diferita in sensul ca, atunci cand tanarul zice ca din tineretile sale a respectat poruncile, Domnul il intreaba cum poate spune ca a respectat porunca de a-l iubi pe aproapele sau ca pe sine insusi cand el este atat de bogat iar aproapele lui nu are nici ce manca, pentru ca erau atatia saraci... Intr-adevar, cum poate? Cum poate cineva zice ca il iubeste pe aproapele ca pe sine insusi cand de fapt il discrimineaza si il obliga la ceva ce el insusi nu ar accepta sa i se intample nici in ruptul capului? Calea spre sfintenie nu exista fara iubirea aproapelui, ba chiar dimpotriva, iubirea este singura porunca primita de la Hristos, porunca ce le cuprinde si pe celelalte. Asa ca lupta pentru demnitatea umana nu este altceva decat iubirea aproapelui necesara pe calea spre sfintenie... Iar daca te intrebi cumva ce are de a face demnitatea umana cu preotia la femei, o sa iti dau ca exemplu o intamplare reala ca sa intelegi. Intr-o zi un negru din Statele Unite a auzit despre Hristos si a luat o Biblie ca sa citeasca si a fost foarte incantat de Iisus, de tot ceea ce El a zis si a facut. Asa ca se hotaraste sa intre intr-o biserica crestina. Insa un barbat care era la intrare ii spune ca nu are voie sa intre pentru ca el este negru iar acea biserica este pentru albi. Concluzia negrului: Iisus a fost un om extraordinar, nu la fel se poate spune si despre crestini... Cam asa si cu voi si preotia la femei. Femeia citeste Biblia si este foarte incantata de Hristos asa ca vrea si ea sa il urmeze ca si apostolii, dar cand sa se puna pe fapte i se zice: ne pare rau, dar tu esti femeie, asta este doar pentru barbati... Daca tot nu ai inteles, nu-i bai, o sa intelegi mai tarziu, pentru ca in Imparatie nimeni nu ajunge fara sa inteleaga ca in Hristos nu mai exista nici barbat si nici femeie ci exista numai iubire... Cat despre a ma hotara daca sunt ortodoxa sau catolica si sa respect regulile bisericii respective, spune-mi te rog, Hristos este ortodox sau catolic? Tu faci ca si crestinii pe vremea Sf. Ap. Pavel: "Caci, fratii mei, despre voi, prin cei din casa lui Hloe mi-a venit stire ca la voi sunt certuri; Si spun aceasta, ca fiecare dintre voi zice: Eu sunt al lui Pavel, iar eu sunt al lui Apollo, iar eu sunt al lui Chefa, iar eu sunt al lui Hristos! Oare s-a impartit Hristos? Nu cumva s-a rastignit Pavel pentru voi? Sau fost-ati botezati in numele lui Pavel?" Cat despre a fi mai destept decat invata Biserica, pai pe de o parte Biserica suntem noi toti, iar pe de alta parte cel care ne invata este Duhul Sfant, iar Duhul Sfant ne invata ceea ce a zis Iisus ca ne va invata (toate paragrafele sunt din Ev. Ioan): "Cel ce crede in Mine, precum a zis Scriptura: rauri de apa vie vor curge din pantecele lui. Iar aceasta a zis-o despre Duhul pe Care aveau sa-L primeasca acei ce cred in El. Caci inca nu era (dat) Duhul, pentru ca Iisus inca nu fusese preaslavit." "Dar Mangaietorul, Duhul Sfant, pe Care-L va trimite Tatal, in numele Meu, Acela va va invata toate si va va aduce aminte despre toate cele ce v-am spus Eu." "Tatal iubeste pe Fiul si toate le-a dat in mana Lui. Cel ce crede in Fiul are viata vesnica, iar cel ce nu asculta de Fiul nu va vedea viata, ci mania lui Dumnezeu ramane peste el." Deci, ca sa am viata vesnica trebuie sa cred in Fiul (si sa Il ascult), vezi bine ca scrie Fiul si nicidecum Biserica. Daca cred in Fiul, Duh Sfant curge din pantecele celui ce crede (si vezi ca nu scrie a sfantului ci a celui ce crede!!, Domnul a zis-o nu eu, ca sa nu sariti in sus cu acuzatii de mandrie! Daca Domnul a zis asa, pai asa este!). Si mai scrie ca Duhul Sfant ii invata pe apostoli toate. Deci daca apostolii au fost invatati "toate" pai inseamna ca daca ii citim pe apostoli si observam cum era organizata biserica primitiva, stim totul, asa ca doctrinele si regulile introduse mai tarziu, secole si secole mai tarziu, nu isi au rostul decat daca, prin apostoli Domnul nu a inteles strict cei 12 apostoli ci a inteles intreaga crestinatate, iar acel "toate" inca nu s-a implinit atata timp cat lumea inca nu a ajuns la sfarsitul ei. Si de altfel apostolii credeau ca sfarsitul o sa vina in timpul vietii lor, dar iata ca nu a venit, "toate" inca nu s-au implinit. Si cand se vor implini, pai cu atat mai bine, va fi sfarsitul acestei lumi si inceputul uneia mai drepte si mai pline de iubire! Eu de-abia astept sa traiesc intr-o astfel de lume! Cat despre femeile care distribuie Impartasania in biserici nu are cum sa fie o adaptare pentru ca preotii sunt si ei acolo, distribuie si ei, dar dau si laicilor sa distribuie, atat femei cat si barbati, se formeaza mai multe randuri ca sa mearga mai repede probabil, avand in vedere ca toti oamenii din biserica se Impartasesc. Dar sunt destui barbati in biserica care ar putea distribui Impartasania daca s-ar dori sa se discrimineze femeia, dar din fericire s-a renuntat la astfel de discriminare. Si interesant este faptul ca la ei numarul barbatilor din biserica este cam la fel cu cel al femeilor, poate exceptand varstele foarte avansate unde femeile sunt mai numeroase pentru ca traiesc mai mult decat barbatii... Si nu numai ca distribuie si femeile Impartasania, dar catehizarea oamenilor in biserica este facuta tot de femei, femeile pot citi si ele o parte din textele biblice care se citesc in timpul Liturghiei cu exceptia Evangheliei care este citita doar de preot, pot face si ele anunturi in biserica la sfarsitul slujbei pentru diverse activitati bisericesti care se desfasoara in biserica, cu partea muzicala atat voce cat si instrumentala tot ele sunt mai numeroase in a asigura aceasta parte, cu alte cuvinte au un rol mult mai activ in biserica catolica decat in cea ortodoxa. Si se pare ca se va reintroduce diaconatul la femei in biserica catolica, tot mai multi sunt pro. Pana la preotie nu o sa mai fie decat un pas. Daca voi trai si eu sa vad asta, bine, daca nu, poate generatiile urmatoare. Am inceput in sfarsit sa cred ca se va face dreptate pana la urma, prejudecatile vor fi invinse si tot genunchiul se va pleca in fata lui Hristos, dupa cum scrie in Biblie. Numai bine! |
|
|||||||
|
|||||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Poate nu ar fi rau sa faci facultatea de teologie dar mai cu seama sa te apuci serios de studiu incepand cu crestinismul primar, si nu cautand argumente numai in favoarea ta, cauta argumete pro si contra, compara-le si daca cautarea ta va fi sincera vei afla raspunsul. Nu pleca din start cu ideea ca femeile trebuie sa neaparat sa fie preot (ma gandesc si tu crezi ca exista diferenta intre femei si barbati, alta decat cea sexuala, fiecare cu calitaile lui si rolul lui - lasa la o parte politically corect).Ma opresc aici si sper ca amandoi ne vom mantui. Toate cele bune iti doresc!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cat despre faptul de unde vine Duhul Sfant este sumplu, el vine de la Dumnezeu, si ne-a fost trimis noua de catre Domnul, dupa Invierea Sa, asa ca nu vine nicidecum de la oameni. Este un duh mangaietor, plin de iubire si intelepciune, dat noua pentru a ne sfinti, iar noi trebuie doar sa spunem da sau nu, sa spunem daca vrem sa il primim prin credinta in Hristos care va face apoi ca Duh Sfant sa curga din pantecele celui care crede (vedeti citatul intr-un raspuns anterior la o alta postare) si acest Duh care este un Duh Sfant, ne va sfinti si pe noi. Nu noi vom fi sfinti, ci Duhul lui Dumnezeu care este in noi prin credinta in Hristos este Sfant si izvoraste si straluceste din trupul celui ce crede si care astfel devine Templul Sau. Prin Duhul Sfant oamenii sunt conectati la Hristos, sunt mladitete viei care este Hristos, si prin Hristos toti oamenii sunt conectati intr-un singur trup, asa ca, daca dumneavoastra credeti in Hristos, nu sunteti conectat numai la El ca si cap al dumneavoastra, ci prin el sunteti conectat si la toti ceilalti crestini, asa cum o mana dintr-un trup este conectata si la cealalta mana prin intermediul sistemului nervos central care coordoneaza totul prin intermediul creierului care se afla in cap. Asa ca, daca mana dreapta sufara, mana fiind mama dumneavoastra, si mana stanga va suferi, adica dumneavoastra. Sau luati orice organ care va place. Si nu o sa ziceti ca este drept sa sufere cealalta mana, ci cu iubire pentru intregul corp veti cauta remediu pentru ea si nu va veti lasa pana nu veti gasi. Iar preotul nu este capul acestui trup, nu preotul va gasi remediul, ci capul care este Hristos. Preotul nu este decat un alt madular al trupului care slujeste capului spre binele tuturor celor din trup. Asa ca poate fi si femeie si barbat. Numai bine va doresc! Si ca un sfat: rugati-va sa coboare mintea in inima pentru ca din inima ies toate ale omului. Si inca un sfat: cititi-l sau recititi-l pe Sf. Siluan Athonitul "Intre Iadul deznadejdii si Iadul smereniei" si o sa vedeti cum acest sfant simtea modul in care actioneaza Duhul Sfant si o sa vedeti si de ce. Nu este nimic inaccesibil celui care crede doar pe motivul ca nu este sfant, ci dimpotriva, toti oamenii sunt invitati sa creada si sa primeasca acele descoperiri. Trebuie doar sa zica "da" si sa se lase patrunsi de Duhul Sfant care va lucra in ei... Last edited by Adriana3; 19.01.2011 at 11:49:15. |
|
|||
|
|||
![]()
Cate teologie si ce concluzie gresita! Daca Biserica a stabilit ca numai barbatii pot fi preoti(nu fac teologia aici ca sa aduc argumente),de unde si pana unde Adriana stabileste alte reguli.
A avea alte reguli decat Biserica inseamna sa nu avem ascultare fata de aceasta,si parca ascultarea e cea mai importanta virtute! Nu pentru neascultare au fost alungati Adam si Eva din Rai? Va mai rog o data ,pe cei de pe forum care posteaza,bine sau mai putin bine,nu mai faceti teologie,ca asta nu e pentru mintile noastre slabe.....Mai avem pana acolo... |
|
|||
|
|||
![]()
Fundamentul Bisericii este Biblia. Scriitorii (terestri ai) partii din Biblie referitoare la crestinism si la Biserica sunt apostolii si evanghelistii, dar Autorul este Hristos Dumnezeu.
Si in Biblie scrie: "Preotul sa fie barbat" ( in Epistolele Apostolului Pavel; va las placerea sa descoperiti in care din ele). Punct. Problema e a Bisericii, nu a celor din afara ei. Nu e misoginism, nu e disconsiderarea femeii, nu e nimic decat randuiala lasat de Hristos celor care cred in EL cu adevarat. Cine vrea sa mearga ape alta cale, e liber. Nu-l opreste nici BOR, nici patriarhul nici Papa de la Roma. Daca femeile sunt nemultumite ca nu sunt hirotonite in Biserica Ortodoxa sau in cea Catolica, au la dispozitie formatiuni care isi zic crestine, care pretind ca umbla dupa Biblie, dar "hirotonesc" femei. Multi se mai vor crestini, dar fara Hristos, fara Biblie, fara Biserica, fara nimic. Doar e moda cuvintelor fara acoperire in realitate. Cui nu-i place realitatea crestina, e liber sa iasa din ea. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Si pentru cultura dvs, tot Sf. Ap. Pavel era convins ca sfarsitul va veni in timpul vietii lui si iata ca nu a fost asa. Incercati sa integrati in context invatatura sfintilor si nu ca pe ceva absolut scos din context... Absolute sunt doar invataturile Domnului care nu a invatat ca barbatul trebuie sa fie preot ci a invatat doar ca oamenii sa nu faca ca si conducatorii lumii acesteia care comanda in chip de stapani, ci cel care vrea sa fie mai mare peste altii sa se faca slujitor acelora. Asa ca nu au nici un drept barbatii sa faca pe stapanii bisericii si nici sa fie stapani peste femeile din biserica, pentru ca biserica = barbati si femei impreuna. Nu este niciunul stapanul celuilalt ca sa ii impuna regulile proprii. Trebuie ascultati cu totii, barbati si femei, pentru ca biserica SUNT TOTI IMPREUNA si nicidecum nu apartine biserica cuiva ca si cum un membru al bisericii i-ar putea detine pe ceilalti, ca si cum mana ar apartine piciorului si ar dicta acestuia ce sa faca. Cel care dicteaza este capul care tine cont de toate madularele, asa ca va face femei preot, o sa va obisnuiti si cu asta ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Dupa cum ai auzit,la alte biserici sunt si femei hirotonite,la noi nu...
Daca vor fi si la noi vreodata,atunci acela probabil va fi sfarsitul... |
![]() |
Tags |
din ospățul credinței |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Postul pentru femeile insarcinate | anculina | Postul | 202 | 27.04.2016 09:39:32 |
Sfaturi pentru un prea-pacatos | laur_3440 | Pocainta | 6 | 16.05.2010 20:02:26 |
(Cum) sunt informate femeile inainte de avort? | andreicosmovici | Generalitati | 10 | 11.08.2008 08:29:04 |
|