Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.03.2010, 23:42:27
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de suflet si inima si constiinta Vezi mesajul
Buna ziua! Femeile care in perioada Sf. Pasti se nimeresc in acea perioada lunara, cum procedeaza?Nu iau paste(anafura inmuiata in vin, Trupul Domnului si Sangele) si nici nu merg la Biserica?
Imi cer scuze cu asemenea intrebare...
Va multumesc !
Nici vorba de Anafura, Agheasma sau, Paste, in timpul perioadei respective (8 zile). Iar despre Sfanta Impartasanie - nici atat. Facem frumusel ascultare si gata. Iar daca suntem ravnitoare, margem la biserica, dar stam afara sau in pridvor, nu sarutam icoane si nu ne atingem de nimic sfant. Iar daca preotul ne da voie, putem sta in biserica aproape de usa din spate. Putina smerenie nu ne strica, uite-asa ca sa ne putem bucura mai mult atunci cand nu ne aflam in perioada respectiva.

Smerenia si ascultarea valoreaza foarte mult, caci invam sa facem voia Sa nu voia noastra. Iar acest lucru e mai placut lui Dumnezeu decat daca ne-am atinge de cele sfinte oricand si oricum, fara acel respect si acea evlavie care izvoraste din ascultarea de Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 25.03.2010, 23:47:24
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Buna ziua! Femeile care in perioada Sf. Pasti se nimeresc in acea perioada lunara, cum procedeaza?Nu iau paste(anafura inmuiata in vin, Trupul Domnului si Sangele) si nici nu merg la Biserica?
Nu, fiindcă se pare că e contra canoanelor.
În cazul particular al luării Paștelui: acesta se distribuie la sfârșitul a ceea ce este, probabil cea mai lungă slujbă din an (vecernia Învierii alipită cu utrenia Duminicii de Paști). În medie, asemenea slujbă începe pe la ora 23.30 și se termină la ora 4 dimineața, în condițiile în care bisericile sunt aglomerate de sărbători, iar bisericile ortodoxe au puține locuri de stat jos. De multe ori toaleta fie lipsește, fie este (sau devine repede) improprie folosirii.

Întrebare: oare este lucru înțelept ca femeile în "fază vulnerabilă" să se stea la asemenea slujbă, chiar presupunând că nu ar exista o interdicție canonică ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 26.03.2010, 00:04:31
coralina's Avatar
coralina coralina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Zaharia, ma jignesti in mesajul tau si o faci cu mare nonsalanta, la modul bonjurist daca-mi permiti.
Pretinzi in postarea ta ca Traditia "expliciteaza" Sfintele Evanghelii insa nu ai argumentat in nici un fel pe exemplul dat. Daca Iisus nu s-a ferit de femeia cu scurgeri iar Iisus Hristos este Biserica, de ce interzic canoanele intrarea femeii in Biserica in zilele de menstruatie? In mod similar - retinerea de la impartasanie. Cum se suprapun in acest caz invataturile Sfintei Evanghelii pe Traditie? Eu le vad diametral opuse.
Si, ca sa fiu cinstita (adica "bonjurista" pana la capat), eu aleg modelul lui Hristos si nu canoanele.

Doamne ajuta!

@ Mihnea Dragomir, dar de ce sa nu stea femeile in biserica in "faza vulnerabila"? Crezi ca ar putea lesina? Nu te inteleg. Femeile merg la munca, fac cumparaturi, educa copii, etc. si cand sunt la menstruatie, viata lor nu se opreste in loc.

Last edited by coralina; 26.03.2010 at 00:08:03.
Reply With Quote
Vechi 26.03.2010, 00:15:22
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de coralina Vezi mesajul
Zaharia, ma jignesti in mesajul tau si o faci cu mare nonsalanta, la modul bonjurist daca-mi permiti.
Pretinzi in postarea ta ca Traditia "expliciteaza" Sfintele Evanghelii insa nu ai argumentat in nici un fel pe exemplul dat. Daca Iisus nu s-a ferit de femeia cu scurgeri iar Iisus Hristos este Biserica, de ce interzic canoanele intrarea femeii in Biserica in zilele de menstruatie? In mod similar - retinerea de la impartasanie. Cum se suprapun in acest caz invataturile Sfintei Evanghelii pe Traditie? Eu le vad diametral opuse.
Si, ca sa fiu cinstita (adica "bonjurista" pana la capat), aleg modelul lui Hristos si nu canoanele.

Doamne ajuta!

@ Mihnea Dragomir, dar de ce sa nu stea femeile in biserica in "faza vulnerabila"? Crezi ca ar putea lesina? Nu te inteleg. Femeile merg la munca, fac cumparaturi, educa copii, etc. si cand sunt la menstruatie, viata lor nu se opreste in loc.
Tare mi-e greu sa ma abtin sa nu scriu aici, desi am incercat..
S-a mai vorbit de asta de multe ori si eu am scris atunci ca aceasta traditie de oprire a femeii de a participa la cele sfinte (de toate gradele) in timpul mestruatiei este influenta iudaica infiltrata in Biserica. Pentru un crestin, numai pacatul ne face necurati si ne opreste de la participarea la Taine.
(De altfel, este ciudat ca un om cu un pacat pe suflet este oprit de la impartasanie pana nu se spovedeste, face canon etc, dar nu este oiprit de la lkuarea anafurei, de la sarutarea icoanelor si de la intrarea in biserica... dar o femeie care nu este decat 'victima' unei stari naturale, este oprita de la aceste lucruri!)
Da, sunt canoane, dar ele sunt gresite, dupa parerea mea. Nu toate canoanele sunt neaparat inspirate de sf. Duh, mai sunt si unele care trebuiesc relativizate. Si apoi, exista sfinti parinti care erau si ei de alta parere decat aceste canoane: sfantul Ioan Gura de Aur si sf. Grigore (am postat textele mai demult).

Dar, pentru cea care a pus intrebarea, eu as spune ca daca preotul de la biserica unde se duce este categoric impotriva ca ea sa ia Pastile, sa faca cum spune el.
Nu este rea nici ascultarea - chiar daca a unui lucru fara sens, cateodata.
(parere personala)

Eu asa am facut cand am nascut, am intrebat preotul daca pot veni si mai devreme de cele 40 de zile la biserica. (Din fericire el a fost de acord ;-))
Vechi 26.03.2010, 00:30:52
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de coralina Vezi mesajul
Si, ca sa fiu cinstita (adica "bonjurista" pana la capat), eu aleg modelul lui Hristos si nu canoanele.

Doamne ajuta!

Cunosc f. bine ca adevarul intodeauna deranjeaza. Insasi Adevarul adevarat a fost omorit (rastignit) crezind ca asa de poate ascunde ceva (nestiinta, minciuna, tagaduire, tardare , etc, etc). Cunosc de asemenea ca atunci cind esti pus intro situatie delicata (desi in realitate te autosituezi aici !!)exista mai multe stratageme de a te disculpa in ochii celorlalti pt. a scapa de jena, de ridicol. Daca vrei sa te jignesc pot sa o fac in mod demonstrativ(desi ar fi un lucru impotriva educatiei mele duhovnicesti) dar cu o conditie : doar pe mail . Sunt salvat si eu si si tu deoarece nu ti-l cunosc. Atitudinea mea este departe de jignire chiar daca tu incerci sa o dai asa .
In alta ordine de idei imi pare rau ca persisti in ridicol si pt. a nu augmenta aceasta stare a ta te anunt ca dialogul meu cu tine , cel putin pt. acesta seara, se va opri aici. Spun ca persisti in ridicol deoarece eu nu prea imi permit sa postez orice nazarire a mintii mele si sa o dau ca pe ,,idee-forta" , vorba comunistilor; ceea ce am postat despre Sfinta Traditie si raporturile ei cu Sfinta scriptura, Biserica Ortodoxa, erezia, schisma si anticanonicitatea fac parte din volumul : Sfintul Nicolae Velimirovici - CREDINTA SFINTILOR sau Catehismul Bisericii Ortodoxe, Editura Biserica Ortodoxa, Sofia, Bucuresti, 2004, paginile 25-27.(cred ca sti ce inseamna catehism ?)
Ce sa mai adaug mai mult decit atit , doar ca imi pare rau ca port aceasta discutie ! Interesul meu pe tarimul ortodoxiei nu-si gaseste defapt o tinta in preocuparile tale . Am gresit, te rog sa ma ierti . Poate o data si o data am sa ma invat minte .
Oricum , din partea mea pt. tine : pace si multa bucurie !

SF. ANTONIE CEL MARE:

„la sfarsit oamenii vor innebuni, iar daca vor vedea ca unii nu innebunesc, vor zice ca aceia sunt nebuni pt ca nu sunt asemenea lor”

Last edited by zaharia_2009; 26.03.2010 at 00:38:43.
Reply With Quote
Vechi 26.03.2010, 00:35:59
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Da, sunt canoane, dar ele sunt gresite, dupa parerea mea.
Putem avea părerea personală că unele canoane sunt greșite. Asta nu e păcat. Adeziunea la canoane este de altă natură decât adeziunea la dogme. Dar, dacă în baza acestei păreri personale nu le dăm ascultare, săvârșim păcat de neascultare. Autoritatea competentă să schimbe un canon nu suntem noi înșine.
Cu alte cuvinte, eu pot să am părerea că șeful meu este un dobitoc. Totuși, este foarte bine să îl ascult.

Citat:
Si apoi, exista sfinti parinti care erau si ei de alta parere decat aceste canoane: sfantul Ioan Gura de Aur si sf. Grigore (am postat textele mai demult).
Au acești sfinți doar altă părere decât canoanele ? Sau îndeamnă la nerespectarea lor ? Fiindcă cu e de loc același lucru. Să mai observăm că e vorba de înalți ierarhi, adică oameni având altă platformă de autoritate în Biserică decât avem noi.

Citat:
Eu asa am facut cand am nascut, am intrebat preotul daca pot veni si mai devreme de cele 40 de zile la biserica. (Din fericire el a fost de acord ;-))
Ați făcut bine, deoarece preotul a acționat în dreptul lui: are dreptul să dea asemenea dezlegări. Dar dacă nu ar fi fost de acord ?

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 26.03.2010, 01:03:58
cherub cherub is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2007
Implicit ai putea cere cuiva sa ia si pt. tine si sa-ti pastreze deoparte niste 'Pasti'

Citat:
Imi cer scuze cu asemenea intrebare...
Va multumesc !
Nu este bine. Stiam o fosta colega de clasa, nepoata de preot, care pe vremea cand era inca virgina (cred - lol - era in adolescentza timpurie, oricum - am precizat asta aici, fiindca din cate auzisem, pt. virgine ar fi permisa intrarea in bis. in astfel de situatie) si era la 'perioada critica' lunara, din acest motiv nu a venit deloc la bis., nici macar la denii si nici la Inviere!...
Poti sta acasa si urmari slujba Invierii la tv sau asculta la radio.
Cere cuiva, prieten(a), vecin(a), rudenie sau din propria-ti familie etc, sa ia mai mult 'Pasti' si sa iti opreasca/pastreze si tie, apoi sa ti le dea dupa ce trece 'perioada critica' lunara... Sau poti explica discret situatia (spune ca nu poti veni atunci la bis. din cutare sau atare motiv etc) si intreba duhovnicul, ori preotul parohiei la care mergi de obicei, daca iti poate opri si tie atunci cand imparte credinciosilor, apoi sa mergi sa le 'ridici' dupa ce-ti trece...
Reply With Quote
Vechi 26.03.2010, 09:53:37
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Putem avea părerea personală că unele canoane sunt greșite. Asta nu e păcat. Adeziunea la canoane este de altă natură decât adeziunea la dogme. Dar, dacă în baza acestei păreri personale nu le dăm ascultare, săvârșim păcat de neascultare. Autoritatea competentă să schimbe un canon nu suntem noi înșine.
Cu alte cuvinte, eu pot să am părerea că șeful meu este un dobitoc. Totuși, este foarte bine să îl ascult.

Au acești sfinți doar altă părere decât canoanele ? Sau îndeamnă la nerespectarea lor ? Fiindcă cu e de loc același lucru. Să mai observăm că e vorba de înalți ierarhi, adică oameni având altă platformă de autoritate în Biserică decât avem noi.

Ați făcut bine, deoarece preotul a acționat în dreptul lui: are dreptul să dea asemenea dezlegări. Dar dacă nu ar fi fost de acord ?
Te felicit frate (si asta nu inseamna ca si astept neaparat un raspuns de la tine, nu , doar am marcat si apreciat postarea ta !!) pt. acuratetea si simplitatea cu care ai precizat ce este PAREREA, PACATU , DRUMUL de la parere la pacat si cine este si ce vrea sa fie AUTORITATEA BISERICEASCA . Cei care doresc sa invete si sa se folosesca cu ceva din acest forum acum au aceasta posibilitate !
Reply With Quote
Vechi 26.03.2010, 12:27:34
luminita- luminita- is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.03.2010
Locație: bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cherub Vezi mesajul
Nu este bine. Stiam o fosta colega de clasa, nepoata de preot, care pe vremea cand era inca virgina (cred - lol - era in adolescentza timpurie, oricum - am precizat asta aici, fiindca din cate auzisem, pt. virgine ar fi permisa intrarea in bis. in astfel de situatie) si era la 'perioada critica' lunara, din acest motiv nu a venit deloc la bis., nici macar la denii si nici la Inviere!...
Poti sta acasa si urmari slujba Invierii la tv sau asculta la radio.
Cere cuiva, prieten(a), vecin(a), rudenie sau din propria-ti familie etc, sa ia mai mult 'Pasti' si sa iti opreasca/pastreze si tie, apoi sa ti le dea dupa ce trece 'perioada critica' lunara... Sau poti explica discret situatia (spune ca nu poti veni atunci la bis. din cutare sau atare motiv etc) si intreba duhovnicul, ori preotul parohiei la care mergi de obicei, daca iti poate opri si tie atunci cand imparte credinciosilor, apoi sa mergi sa le 'ridici' dupa ce-ti trece...
eu tot nu inteleg de ce ar fi pacat..nu este ceva dat tot de Dumnezeu?de ce sa ne ferim de el?
Reply With Quote
Vechi 26.03.2010, 12:40:56
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de luminita- Vezi mesajul
eu tot nu inteleg de ce ar fi pacat..nu este ceva dat tot de Dumnezeu?de ce sa ne ferim de el?
Dar cine spune că menstruația este păcat ?? Unde ați întâlnit asta ? Spune Dumnezeu sau Biserica Sa așa ceva ? Oare să mănânci o fi păcat ? Dar să bei un suc ?

www.catehism.com
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cum sa procedez cu ai mei ca ei sa-L primeasca pe Domnul? teodoraianys Generalitati 4 04.04.2012 23:55:18