Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.03.2010, 17:55:31
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Religia: Ortodox
Implicit

Super decizie, daca ar fi si aplicata ! ! !
De multe ori am fost intrigata de situatia preotilor care au divortat, efectiv, pentru ca si-au gasit amante, uneori, insa biserica nu a luat atitudine in ceea ce priveste continuitatea relatiei lor cu Sf. Altar si " harul ' pe care-l detin. Sa nu mai vorbim de nedreptatile care s-au facut preoteselor care au ramas plangand, fara bani si crescand o droaie de copii...
Acum nu stiu, este posibil ca unii preoti sa devina victime prin aceasta decizie, fiindca exista si cazuri in care, chiar nu a depins de ei aceasta desfacere a casatoriei, atunci cred ca ar fi indicat a se reveni asupra trasaturilor reale a situatiei si deciziei initiale si a se pune in beneficiul partii vatamate.
Deci, cred ca mai indicat ar fi ca decizia sa fie selectiva, totusi, sa cantareasca bine lucrurile, dar, cum in viata omului se va strecura mereu coruptia si imoralitatea, cu siguranta astfel vor fi absolvite si persoane, sa-i spunem, inadecvate.
Exista si preoti care au divortat de doua ori si sunt pe punctul de-a o face si a treia oara...aici deja se exagereaza si nu se mai tine cont de statutul moral care trebuie sa-l prezinte preotul si, probabil ceva nu este in regula cu personalitatea acestuia, deci, nu stiu cum poate sa se conformeze preotiei astfel , mai ales cand enoriasii tind sa-l i-a drept exemplu, intr-un mod firesc.

Last edited by ory; 14.03.2010 at 18:04:12.
Reply With Quote
Vechi 14.03.2010, 19:24:52
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Si eu vad o diferenta si necesitatea unei selectii cu grija a cazurilor.
De obicei in cazul unui divort sunt amandoi vinovati, dar sunt si altfel de situatii.
De ex. se poate ca preoteasa sa fii inteles de la inceput gresit menirea ei si ce o asteapta, sa nu mai poata duce acea cruce.
Fiindca nu este usor sa fii preoteasa si iti schimba viata radical.
Si daca este asa cum se poveste pe aici ca stau fetele coada la teologie sa prinda viitori preoti in ideea gresita ca aia sunt Dumnezei si nu oameni si nu gresesc si vor trai ca in sanul lui Avraam, atunci chiar nu e de mirare.
Plus ca tinerii studenti la teologie sunt obligati sa-si gaseasca repede soata, ca poata fi hirotoniti. N-au timp si sfatuire in gasirea femeii potrivite de a fi preoteasa.
Pai asta nu este vina lor si tot pe ei ii pedepsim?
Plus ca mai poate aparea si ispita personala: "am vazut pe altcineva care m-a atras" si cu el vreau.
Sunt lucruri personale. De ce sa invinovatim mereu, fara discernamant pe amandoi.

Acum eu nu pricep nici unde este de fapt problema: la divortul ca atare, sau la lipsa femeii?
Ca asa ma intreb si ce facem cu cei vaduvi? Ei au voie?
Eu vad mai degraba o problema in viata unui barbat fara femeie/familie, decat in pacatul de a divorta (care in ortodoxie nu este de fapt pacat).
Un preot singur (fie el divortat, sau vaduv) are anumite probleme si ispite care se pot agrava in timp.
Eu aici vad pericolul si necesitatea de a nu lasa preoti fara sotii.
Mai degraba recasatorire, decat celibat.
Nu degeaba sunt obligati sa se casatoreasca inainte de hirotonisire.
Vechi 15.03.2010, 02:02:51
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Plus ca tinerii studenti la teologie sunt obligati sa-si gaseasca repede soata, ca poata fi hirotoniti. N-au timp si sfatuire in gasirea femeii potrivite de a fi preoteasa.
[...]

Acum eu nu pricep nici unde este de fapt problema: la divortul ca atare, sau la lipsa femeii?
[...]
1. din cate stiu eu, nimeni nu este automat hirotonit numai ptr ca face facultatea de teologie. preotia se primeste numai in jurul varstei de 30 ani, si este data (in general) celor cu chemare pentru asa ceva. iar mai inainte de preotie este diaconia. deci, slava Domnului, este timp suficient pentru gasirea soatei potrivite.

2. cele care se inghesuie sa se marite cu 'teologi' cred ca o fac in ideea ca or s-o duca bine material, nu ca aceia ar fi dumnezei.

3. nu s-a pus problema preotilor vaduvi. comunicatul spune clar "preotii divortati" - este deci o problema de ordin moral.

4. numai preotii de mir se casatoresc inainte de a fi hirotoniti. preotii calugari nu au obligatia aceasta.
Reply With Quote
Vechi 15.03.2010, 02:11:23
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirelat Vezi mesajul
1. din cate stiu eu, nimeni nu este automat hirotonit numai ptr ca face facultatea de teologie. preotia se primeste numai in jurul varstei de 30 ani, si este data (in general) celor cu chemare pentru asa ceva. iar mai inainte de preotie este diaconia. deci, slava Domnului, este timp suficient pentru gasirea soatei potrivite.
E vreo noua regula, conform careia hirotonia se face la varsta de 30 de ani? Eu stiu ca si cei care termina seminarul...pot fi hirotoniti...deci chiar la 20 de ani
Reply With Quote
Vechi 15.03.2010, 02:15:29
mirelat
Guest

Implicit

pai, se pare ca asa cer canoanele, sa aiba 30 ani. deci asta e regula.

faptul ca s-au impamantenit exceptiile (20 ani) spune multe!!
Reply With Quote
Vechi 15.03.2010, 02:37:16
mirelat
Guest

Lightbulb Doamne ajuta!

Citat:
În prealabil postat de mihailt Vezi mesajul
Pai stai mai soro Mirela sotia e cumva calculator sa o programeze preotul sa faca ce vrea el?
Suntem oameni liberi toti unui om poti sa ii zici sa faca ceva dar ramane ca omul respectiv sa faca daca si el voieste sa faca.
pentru cazuri deosebite, se vor gasi si solutii deosebite:

„Dacă se va constata că preotul care a primit această sancțiune a fost părăsit de soție, are rezultate pastorale deosebite, dovedește calități misionar-pastorale și comportament bisericesc, are relații bune cu credincioșii din parohie, are o pregătire teologică deosebită, are copii în întreținere, ca măsură pastorală și de pedagogie creștină, vor fi identificate modalități de folosire a unor astfel de preoți, de la caz la caz, în administrația bisericească, în activități filantropice, în activități cu caracter cultural-educațional, în învățământul de stat sau în posturi neclericale de cântăreți bisericești pentru a nu fi îndepărtați din cadrul bisericii, chiar dacă nu mai slujesc la Sfântul Altar”, se menționează în comunicatul Patriarhiei Române.
Reply With Quote
Vechi 17.03.2010, 23:00:04
Ioana P Ioana P is offline
Junior Member

Data înregistrării: 17.03.2010
Implicit Hotul striga hotii

Nu este drept ca Sfantul Sinod sa ia hotarari impotriva preotilor care nu peste mult timp se vor detasa de lumea calugarilor. Biblia spune: sa privesti paiul din ochiul tau..... Sunt membrii ai Sfantului Sinod care au copiii sau care sunt homosexuali, iar despre homosexualitatea in randul calugarilor nu cred sa fie multi dintre noi care sa nu cunoasca acest lucru. Haideti sa punem lupul paznic la oi.

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Si eu vad o diferenta si necesitatea unei selectii cu grija a cazurilor.
De obicei in cazul unui divort sunt amandoi vinovati, dar sunt si altfel de situatii.
De ex. se poate ca preoteasa sa fii inteles de la inceput gresit menirea ei si ce o asteapta, sa nu mai poata duce acea cruce.
Fiindca nu este usor sa fii preoteasa si iti schimba viata radical.
Si daca este asa cum se poveste pe aici ca stau fetele coada la teologie sa prinda viitori preoti in ideea gresita ca aia sunt Dumnezei si nu oameni si nu gresesc si vor trai ca in sanul lui Avraam, atunci chiar nu e de mirare.
Plus ca mai poate aparea si ispita personala: "am vazut pe altcineva care m-a atras" si cu el vreau.
Sunt lucruri personale. De ce sa invinovatim mereu, fara discernamant pe amandoi.

Eu vad mai degraba o problema in viata unui barbat fara femeie/familie, decat in pacatul de a divorta (care in ortodoxie nu este de fapt pacat).
Un preot singur (fie el divortat, sau vaduv) are anumite probleme si ispite care se pot agrava in timp.
Eu aici vad pericolul si necesitatea de a nu lasa preoti fara sotii.
Mai degraba recasatorire, decat celibat.
Reply With Quote
Vechi 18.03.2010, 17:04:44
adrian010155 adrian010155 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.05.2008
Locație: Bucuresti
Implicit

Nu am destula intelepciune pentru a face aprecieri asupra hotararilor Sfantului Sinod. Cunosc insa un preot de mir care avea o sotie si doi copilasi minunati, ca niste flori. Acum cateva luni, sotia l-a parasit asa, pe nepusa masa, cu copii cu tot. De atunci, sarmanul preot are ochii injectati de durerea care tine mortis sa-i tasneasca din piept, insa o stapaneste cu demnitate. Mi-ar parea atat de rau sa i se intample si alt necaz ..... Numai Dumnezeu site cum este bine cu adevarat. Faca-se voia Sa.
Vechi 18.03.2010, 17:13:12
cojanete cojanete is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2010
Implicit

Eu cred totusi ca situatia se va rezolva de la caz la caz . Ex parntele Pomohaci ,si multi alti .
Reply With Quote
Vechi 02.04.2013, 13:06:42
oana radoi oana radoi is offline
Junior Member

Data înregistrării: 14.02.2013
Implicit

Buna ziua,

As dorii sa va intreb,daca stie cineva in ce conditii se poate recasatorii un preot care a divortat fara sa fie nevoit sa renunte la chemarea pe care o are,la viata pe care a promis ca o dedica lui Dumnezeu,adica fara sa fie nevoit sa aleaga intre viata de familie pe care nu o mai are si viata de preot...Pana la urma intr-o casnicie este nevoie de 2 persoane indiferent ca discutam de un preot sau un barbat simplu si daca relatia nu mai merge sau sotia inseala sau pleaca de acasa,nu cred ca poate cineva impiedica asta,cu exceptia lui Dumnezeu
Exista ceva derogari,exceptii sau situatii in care un preot are sansa de a dovedii ca poate sa duca la bun sfarsit juramantul pe care l-a depus cand a imbracat haina preoteasca si o noua viata de familie...Pana la urma toti suntem muritori si gresim....
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Adio flori ... ioanna Generalitati 25 02.07.2013 13:01:21
Sfaturi pentru cei divortati! viviana Nunta 14 11.08.2012 20:35:15
Lasa darul tau acolo inaintea altarului clementia Generalitati 24 28.03.2012 14:14:10
cum sa spun ? odi_groza Pocainta 22 11.09.2010 15:04:18