Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.07.2009, 23:04:22
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Da, eu postez pareri personale, insa ele sunt din numeroasele surse de documentare. TIE ti se par personale deoarece esti asa cum ai precizat de abia la inceputul STUDIULUI si mai ai ani multi pina ai sa ma ajungi din urma (30 de ani de studiu biblic si patristic). Si-ti mai spun un secret, in vre-o doi ani iti va trece aceasta febra habotnica si te vei linisti devenind o credincioasa moderata nu militanta(adica aberanta)...ai sa vezi..Just wait and see! (been there, done that!, ...este, daca esti curioasa, o lege a naturii, a Creatiei...., desi crezi ca esti buricul pamintului si le stii tu pe toate)

Faptul ca le mai intorc din condei si introduc elemente amuzante si cotidiene ajuta la a capta atentia tineretului
...si nu esti mandru deloc cand afirmi aceste lucruri?!?
Dupa 30 ani de studiu te-ai racit?!?
Racirea asta de care vorbesti se datoreaza lucrarii celui rau prin subconstient. Nu cred ca e de dorit!
Reply With Quote
Vechi 09.07.2009, 23:22:14
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
...si nu esti mandru deloc cand afirmi aceste lucruri?!?
Racirea asta de care vorbesti se datoreaza lucrarii celui rau prin subconstient. Nu cred ca e de dorit!
Da, la mine s-au calmat apele, nu mai este agitatie, milul s-a sedimentat...oare asta este o dovada de acumulare sau de pierdere(asa cum afirmi tu care preferi sa ramii militanta si aprinsa)?
Nu stiu timpul le va sorta pe toate si se va pronunta.
Reply With Quote
Vechi 09.07.2009, 23:24:40
Banned

Implicit

Nu sunt mindru, incredibil dar sunt senin si calm si privesc totul cu intelegere si egalitate. Daca ma fortez sa ma agit, simt ca ma doare ceva in stomac, semn ca nu fac bine
Reply With Quote
Vechi 09.07.2009, 23:26:59
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Nu trebuie sa o iei neaparat ca o critica.. dar imi amintesti de Apocalipsa 3:
Știu faptele tale; că nu ești nici rece, nici fierbinte. O, de ai fi rece sau fierbinte!
Astfel, fiindcă ești căldicel - nici fierbinte, nici rece - am să te vărs din gura Mea.
Fiindcă tu zici: Sunt bogat și m-am îmbogățit și de nimic nu am nevoie! Și nu știi că tu ești cel ticălos și vrednic de plâns, și sărac și orb și gol!
Reply With Quote
Vechi 09.07.2009, 23:28:49
orthodoxia.i.thanatos orthodoxia.i.thanatos is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Litanu
Citat:
În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos
Conditiile sint necesare doar pentru convertiti. Cei care se convertesc sint fara indoiala adulti. Un copil insa n-are nevoie sa marturiseasca direct credinta.
Este chiar asa de greu sa acceptam definitia botezului data de Sfantul Apostol Petru, care ne spune ca botezul este "marturia unui cuget curat, inaintea lui Dumnezeu, prin invierea lui Hristos" ? In plus, daca Mantuitorul si Sfintii Apostoli, pun niste conditii clare referitoare la botez, cine suntem noi sa nesocotim aceste conditii?

Botezul celor care nu pot da marturie despre credinta lor este o nesocotire a invataturilor lui Hristos si a Apostolilor Sai.

P.S. Versetele pe care le-ati postat nu au nici o legatura cu botezul. Sunt alte versete care vorbesc chiar despre botez, dar pe care le ocoliti.
Litanu, nu ocolesc nimic, chiar accept tot ce citati dumneavoastra din Scriptura, dar nu pot sa primesc sentintele pe care le dati pe baza liberei interpretari a textului biblic si in special atunci cind contraziceti flagrant traditia. Biserica a cunoscut convulsii cauzate de lucruri minore in comparatie cu botezarea copiilor, si, totusi, nici un parinte al Bisericii nu gaseste de cuviinta sa condamne o astfel de practica (Tertulian se exprima, intr-adevar, impotriva, dar o face in principal in contextul ereziei pe care o expune, conform careia pacatul facut dupa botez este de neiertat). [COLOR=black]Irenaeus (120-202 A.D.), Origen (185-254 A.D.), Hippolytus (170-236 A.D.) sustin direct si clar botezul copiilor. De exemplu, in predica sa despre Luca, Origen spune urmatoarele:[/COLOR]

[COLOR=black]Copiii se boteaza pentru iertarea pacatelor. Care pacate? Cind au pacatuit ei vreodata? Bineinteles ca niciodata. Si totusi: “Nimeni nu este fara de intinare (in Iov 14:4)”. Si intinarea se inlatura numai prin taina botezului. Acesta este motivul pentru care si copiii se boteaza.[/COLOR]

[COLOR=black]Sfintii Ioan Gura de Aur si Vasile cel Mare au fost botezati ca adulti, dar nici unul dintre ei nu contesta botezarea copiilor. De asemenea, ereziile primului mileniu (si sa enumar numai arianismul, donatismul si montanismul) nu au condamnat nici ele botezul, ba exista consemnari ca in multe dintre ele chiar se practica.[/COLOR]

[COLOR=black]Traditia nu contrazice Scriptura. Nici macar acolo unde citati dumneavoastra (pentru ca se refera la botezarea adultilor). Contrapuneti in mod bizar traditia (cu invataturile Sfintilor Parinti care au trait in Biserica primelor veacuri) scrierilor si zicerilor unor “sfinti” protestanti si moderni, de parca ar avea aceeasi greutate, si optati in favoarea celor din urma. Logica va apartine, alegerea e libera, dar imi permit sa va reamintesc consecintele severe si permanente: viata si moarte in eternitate.[/COLOR]
Reply With Quote
Vechi 09.07.2009, 23:37:04
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Nu trebuie sa o iei neaparat ca o critica.. dar imi amintesti de Apocalipsa 3:
Știu faptele tale; că nu ești nici rece, nici fierbinte. O, de ai fi rece sau fierbinte!
Astfel, fiindcă ești căldicel - nici fierbinte, nici rece - am să te vărs din gura Mea.
Fiindcă tu zici: Sunt bogat și m-am îmbogățit și de nimic nu am nevoie! Și nu știi că tu ești cel ticălos și vrednic de plâns, și sărac și orb și gol!
:)))) hahahaha, hai ca esti draguta, vad ca nu te dezminti :)))
Reply With Quote
Vechi 09.07.2009, 23:48:08
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Alt exemplu de cum incerci sa pui cuvintecare nu le apartin oamenilor in gura.
Unde vezi tu ca am sris despre racire

Vezi tu insa judecata ta a COMPLETAT raspunsul cu mintea ta, AUTOMAT, adugind preconceptiile tale personale.

Apropos, cind "iti trece febra" revii la o temperatura NORMALA, SANATOASA, adica judeci in parametri normali nu fanatici si isterici, si nu te racesti ca un mort

...iar Anna21 HOP SI EA repede sa sara la bataie ca-i rost de ciomageala :))) Daca acasa trebuie sa se prefaca ca totu-i bine( si azi nu a facut coada la pantofi) si sa afiseze un zimbet dragut sare si ea pe cine poate :))
Scuzati abaterea de la topic
Reply With Quote
Vechi 10.07.2009, 13:27:22
Litanu Litanu is offline
Banned

Data înregistrării: 10.07.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos Vezi mesajul
[COLOR=black]Traditia nu contrazice Scriptura. Nici macar acolo unde citati dumneavoastra (pentru ca se refera la botezarea adultilor). Contrapuneti in mod bizar traditia (cu invataturile Sfintilor Parinti care au trait in Biserica primelor veacuri) scrierilor si zicerilor unor “sfinti” protestanti si moderni, de parca ar avea aceeasi greutate, si optati in favoarea celor din urma. [/COLOR]
Sfanta Scriptura nu se refera la botezul adultilor sau la botezul copiilor. Se refera, pur si simplu, la botez.

Nu contrapun, in mod bizar, traditia. O fac in mod normal, cu Sfanta Scriptura (Cuvantul lui Dumnezeu). Iar acei "sfinti protestanti si moderni", a caror ziceri au greutate pentru mine, se numesc Domnul Iisus Hristos, Sfantul Evanghelist Luca, Sfantul Apostol Pavel sau Sfantul Apostol Petru. Avand in vedere ca Acestia se exprima cat se poate de limpede, in Sfanta Scriptura, referitor la botez, nu m-au interesat scrierile altora. Chiar daca as vrea nu as putea sa va dau citate din scrierile altor "sfinti protestanti si moderni" (pentru ca nu cunosc asa ceva).

In fine, noi am purtat o discutie pe tema botezului. Fiecare este dator sa cerceteze, sa cugete si apoi sa-si urmeze credinta. "Tot ce nu este facut din incredintare este pacat".
Reply With Quote
Vechi 10.07.2009, 16:01:36
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Litanu Vezi mesajul
Sfanta Scriptura nu se refera la botezul adultilor sau la botezul copiilor. Se refera, pur si simplu, la botez.

Fiecare este dator sa cerceteze, sa cugete si apoi sa-si urmeze credinta. "Tot ce nu este facut din incredintare este pacat".
Nu stiu daca aceasta este ordinea fireasca: cerceteaza, cugeta, crede..

Citat:
"Te semeresti, te rogi si Duhul Sfant vine la tine". Si eu ma smeresc si ma rog, iar Duhul Sfant ma indeamna sa cercetez Cuvantul lui Dumnezeu si sa cred ca invataturile din acest Sfanta Scriptura sunt de la Dumnezeu (vezi semnatura mea).

Pe tine ce te indeamna duhul? Sa dispretuiesti invatatura
Bravo, Litanu.
Eu cred ca nu sunt destul de smerita sa aud glasul Sf. Duh.. Intai ar trebui sa linistesc gandurile lumesti.
Nu dispretuiesc invatatura, nicidecum. O dispretuiesc pe cea lumeasca. Invatatura Bisericii este foarte importanta pentru mine!

Dar exercitiul "intelectual" cu Biblia in fata este steril, daca nu accepti ca mintea umana nu poate patrunde intelesul scripturii fara ajutorul harului.
Trebuie sa recunosti ca a contesta invataturile sf. parinti iti hraneste orgoliul, iti da "dovada" ca esti luminat direct de la "sursa", iti creste "parerea de sine".
Idolul este orgoliul!
Eu nu stiu mai multe decat sf. parinti si nu vreau sa pun parerile mele deasupa invataturii Bisericii, deoarece acesta este un pacat impotriva Duhului Sfant (despre care scrie ca nu se iarta).
Reply With Quote
Vechi 10.07.2009, 16:04:20
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Ti-o iau inainte ca sa nu afirmi tu ca nu cercetez.. Cercetez: scrierile Sf. Parinti.

Dar inainte de a afla DE CE, nu ma grabesc sa arunc cu pietre spunand ca eu stiu mai bine!
(Poate ca am inteles eu gresit, poate nu am ajuns inca la o explicatie.. dar in general rabdarea imi este rasplatita si una cate una intrebarile mele gasesc raspuns!)
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta Ioana-Andreea Secte si culte 77 16.11.2013 22:42:56
Mantuirea Tartaruga Dogmatica 413 11.09.2012 03:18:26
Mantuirea danyel Despre Biserica Ortodoxa in general 1 24.12.2006 22:39:15