Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.06.2009, 19:49:40
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
S-ar putea, insa s-ar putea si tu sa-L intelegi gresit.
Eu am capatat indrazneala sa-l inteleg global nu individual(adresindu-se numai celor de fata care-l torturau atunci pe loc)
daca Biblia ar fi fost o carte adresata doar LOCAL, nu ar mai fi fost UNIVERSAL VALABILA si cea mai citita si INTELEASA de toti, de la triburile Zulu pina la samurai, gagauzi si eschimosi
Universal valabila, da.
Dar de ce crezi ca si universal inteleasa?
Invatatura lui Hristos este una, dar secte sunt mii. Asta arata ignoranta si mandria oamenilor. Scripturile nu pot fi intelese de oricine. Cum nu au fost intelese in timpul lui Iisus, nu sunt intelese nici astazi.
Reply With Quote
Vechi 01.06.2009, 20:30:15
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
Da Anca, iar eu il citez pe Hristos ( "...Iarta-i ca nu stiu ce fac")
si acum te intreb:
Oare cine este mai mare, Hristos sau Sf. Maxim Marturisitorul?

Eu nu am spus ca nu ne mai apartin pacatele deoarece nu stim ce facem, INTR-O OARECARE MASURA MAI REALIZAM CE FACEM insa acest fapt este legat de un automatism care este un somn(deci in somn bijbii), deci pacatul este rezultatul unui automatism de robot care nu are de a face cu o constiinta treaza care realizeaza ce face si deci da, ca sa-ti raspund dilemei tale,

PACATLE NU NE APARTIN IN TOTALITATE, NU SUNTEM RESPONSABILI 100% DE CEEA CE FACEM

Hristos si sfintii ne indeamna MEREU prin invataturile lor sa incercam din rasputeri( FITI TREJI!!!) sa devenim responsabili insa trebuie sa recunoastem ca este FOARTE greu, si poate IMPOSIBIL sa realizam ce facem si sa ne cladim o constiinta, preferind in schimb sa sforaim. Asta este planeta si realitatea in care locuim.

"Cu sudoarea fruntii va veti cistiga existenta"
Andrei, intre timp a aprut biblia, care ne ajut sa stim cine e Iisus Hristos, de ce a fost rastignit si de ce S-a lasat rastignit. El i-a iertat pe faptasi, asa cum si Sf. Stefan i-a iertat pe cei, care l-au omorat cu pietre si asa cum si noi suntem datori sa-i iertam pe cei, care ne fac rau.
Sf Apostol Petru in a II. sa Epistola spune despre treptele virtutilor: se incepe cu credinta, apoi se adauga faptele bune; apoi, inarmati cu credinta si faptele bune trebuie acumulata cunoastere.
Dealtfel despre iertare exista un articol scris de Pr. Galeriu:
http://www.crestinortodox.ro/diverse...tantin-galeriu
"In sensul divin, iertarea inseamna vindecare. Cand patru barbati il aduc pe un paralitic la Iisus Hristos, Domnul ii zice: "fiule, iertate iti sunt pacatel tale". Atunci, precum ne incredinteaza Sfanta Evanghelie, unii car*turari de fata cugetau in inimile lor: "Pentru ce vorbeste Acesta astfel? El huleste. Cine poate sa ierte pacatele, fara numai unul Dumnezeu. Si indata cunoscand Iisus cu Duhul Lui, ca asa cugetau ei in sine, le-a zis: de ce cu*getati acestea in inimile voastre? Ce este mai usor a zice slabanogului: iertate iti sunt pacatele sau a zice: scoala-te, ia-ti patul tau si umbla! Dar ca sa stiti ca putere are Fiul Omului a ierta pacatele pe pamant, a zis slabanogu*lui; zic tie: scoala, ia-ti patul tau si mergi la casa ta. Si slabanogul - s-a sculat indata" (Marcu: 2, 3-12). - Rezulta de aici limpede ca iertarea in duhul adanc si deplin al Evangheliei inseamna vindecare...

Cu iubirea Lui divina iarta pe prigonitori de la inaltimea crucii, precum iarta si pe cei ce, in minciuna, "isi prigonesc" semenii, in timp ce pe "prigoniti ii fericeste" (Matei 5, 11). Harul iertarii se revarsa din oceanul iubirii vindecatoare si eliberatoare. Pen*tru aceea a venit Fiul lui Dumnezeu in lume, pentru a ne vindeca prin iu*birea divina absoluta, prin Jertfa Crucii. De aceea pe Cruce El se jertfeste iertand, si alege crucea, precum observa Sf. Atanasie Cel Mare, pentru a muri cu "bratele intinse", deci imbratisand lumea.

Dar atunci, mantuirea ca iertare si vindecare, ca restaurare a firii, repe*tam, este un act care cere conlucrare pentru a se implini, un dialog intre Dumnezeu si faptura sa. Eu te iert, zice Hristos, dar daca tu insuti nu te ierti, daca tu nu vrei sa primesti harul, daca tu nu vrei sa intri in dialog, sa raspunzi, sa te deschizi, inseamna ca tu nu vrei iertarea, vindecarea. Raul pe care tu Mi-l faci mie, Eu ti-l iert, aceasta depinde de Mine, vrea sa ne spuna Mantuitorul. Dar raul pe care ti-l faci tu tie insuti si care lucreaza din tine si in tine cine ti-l va putea ierta fara propria ta vointa, fara constiinta si li*bertatea ta?"

Nu am gasit nici un cuvant despre iresponsabilitatea omului.
Reply With Quote
Vechi 01.06.2009, 20:44:19
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
Dezbaterile in jurul unitatii in credinta(a ecumenismului) si a lamuririi nedumeririlor Sofiei inceteaza sa se mai manifeste in cazul prigoanei, a instalarii unei terori. Dintr-o data asa cum a fost si in inchisorile comuniste, toti se unesc intr-un singur glas si fac slujbe impreuna, sectanti, catolici, ortodocsi.
Intradevar asa cum spune in citat, cind toti se caca pe ei de frica, stiind ca ei urmeaza la strins de organe in menghina sau cind sunt batuti cu pixul peste ele, dispar diferentele de dogma si doar IISUS HRISTOS primeaza peste toti si toate iar slujbele de celula devin dintre cele mai duhovnicesti asa cum citim din marturisirile celor de la Pitesti.

In schimb , in democratie, cind toti stau comoziin fotolii, se scarpina pe burta si au MEREU CEVA DE COMENTAT intrecindu-se in "judecati de valoare" in privinta detinerii adevarului suprem in ortodoxie, normal ca nu o sa existe nici un consens si nici macar dialog ci doar aroganta
Da! Asa este!! Ar fi trebuit poate sa postezi asta la threadurile despre cumenism. Poti sa o postezi si acolo? Eu am tot zis de cel din inchisori dar la asta nu mi-a raspuns nimeni diun antiecumenisti.
Reply With Quote
Vechi 01.06.2009, 22:19:31
Anca-Miha
Guest

Implicit

Ba nu este deloc asa. In inchisoare s-au vazut evrei trecuti la ortodoxie, nu ortodocsi trecuti la alte culte. Ortodoxia a invins prin suferinta, cum spune Ierom. Petroniu Tanase.
Tare am impresia ca discutam cu catolici, nu cu ortodocsi. Parerea mea.
Reply With Quote
Vechi 01.06.2009, 23:10:31
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Dar de ce crezi ca si universal inteleasa?.
dar tu de ce crezi ca nu? oi fi tu aia cea mai desteapta si restul lumii sunt niste tembeli nu?
cu ce crezi ca esti mai deosebita decit un pigmeu?

.[/quote]
Invatatura lui Hristos este una, dar secte sunt mii. Asta arata ignoranta si mandria oamenilor. .[/quote]

Din ce se vede in fara mai degraba arata ignoranta si aroganta noastra nu a lor
In caz ca nu stiai noi traim intr-o lume foarte diversificata in intelegere si varietate de specii.
Oare a spus vreodata Dumnezeu ca o specie este mai dobitoaca decit alta
sau o floare este mai prejos decit alta, sau vre-un om mai slab de minte si mai incet in intelegere decit altul?
Reply With Quote
Vechi 01.06.2009, 23:16:12
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Ba nu este deloc asa. In inchisoare s-au vazut evrei trecuti la ortodoxie, nu ortodocsi trecuti la alte culte. Ortodoxia a invins prin suferinta, cum spune Ierom. Petroniu Tanase.
Tare am impresia ca discutam cu catolici, nu cu ortodocsi. Parerea mea.
In comentariul asta esti pe linga subiect draga Anca. Cine a zis ceva de trecut la alte religii?
Raporteaza-te strict la ce este scris nu la universul tau
Reply With Quote
Vechi 02.06.2009, 17:10:04
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

@Andreicozia

1.Ma intrebi ce citesc – daca te referi la lucrari religioase, atunci iti raspund ca citesc lucrari ortodoxe (desi eu n-as fi asa exclusivista), dar ma straduiesc sa nu gresesc. In rest citesc literatura universala, nu ma uit la religia autorilor, nu fac discriminari de nici un fel. Din toate ai de invatat in viata.
La ora asta citesc articole de acest site si sunt interesante.
2.Cand spun ca aflu la biserica, atunci nu pot sa ma refer decat la preoti, si noi nu putem decat sa luam de buna ce spun ei, nu putem intreba (discutii de cateheza nu prea esista in bisericile ortodoxe, la predica numai asculti, etc.)
Si trebuie sa te contrazic : unii preoti spun ca Dumnezeu a creat totul, inclusiv raul, ca din ingeri s-au facut diavoli etc. Altii spun ca si tine, ca raul a existat intotdeauna. Si, pe cine credem noi? Argumente nu prea exista.
Si tot preotii spun ca Dumnezeu ne stie din pantecele mamei si stie totul despre noi, intotdeauna.
Spui de alcool, poate nu stii, majoritatea lucrurilor sunt programate genetic in om.
Imi este greu sa inteleg ce anume poate alege omul cu adevarat, cand nimic pe lume asta nu este creat de el.
Nu va pot nici contrazice. Tocmai asta este problema, ca nu cred ca stie cineva cu adevarat raspunsul la aceasta intrebare.
In aparenta avem ratiunea de a alege. Dar ma mai gandesc si ca totul este ireversibil, ca avem un singur drum in viata.
Revin la intrebarea mea: cum se face atunci ca oricat ne-am ruga sau ne-am dori ceva anume, in multe cazuri, nu primim de la Dumnezeu?
Si preotii nu stiu, nu pot sa explice sau sa dea raspunsuri la intrebari ca:
1. de ce nu-mi da copii?
2. de ce ni-l ia pe cel iubit (sot, mama, copil, etc.)
3. de ce eu, de ce mi-a dat mie boala asta, sau de ce copilul meu, etc.
4. de ce nu ma pot marita/insura (inn general, sau cu persoana iubita)
etc. si spun : asa este voia Lui.
Si va reamintesc si ca nici credinta nu ne-o alegem singuri ci o primim prin botez. Unii o mai schimba ulterior, desi nu este bine pentru nimeni sa-si schimbe credinta data prin botez si comunitate.
Eu nu stiu de unde sunteti toti asa siguri pe stinta si infailibilitatea voastra. Eu nu sunt.
Si credinta mai merge si prin suflet, la unii din noi. Si unii simt pur si simplu.
O fi gresit, iar nu stiu. Atata vreme cat eu nu am clare explicatiile si fiecare spune altceva si cat eu am limite umane de intelegere, atata pot spune.
Sunt artatea lucruri pe care daca am fi putut le-am fi facut altfel in viata. Dar nu depinde numai de noi. Cum lucreaza Dumnezeu in deciziile noastre nu stiu.
Si Iisus a avut de facut voia Tatalui sau, planul facut de acesta. Ar fi putut sa-l schimbe ?
Mai mult nu mai spun. Mai rau ne incurcam in filozofii si presupuneri.
Eu una ma rog sa ma ajute sa nu fac pacate...si tot le fac. Si iar ajung de unde am plecat: care sunt de fapt pacate in fata lui Dumnezeu? Si ce este rau pentru noi oamenii ?
Reply With Quote
Vechi 02.06.2009, 17:43:34
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
dar tu de ce crezi ca nu? oi fi tu aia cea mai desteapta si restul lumii sunt niste tembeli nu?
cu ce crezi ca esti mai deosebita decit un pigmeu?

.
Invatatura lui Hristos este una, dar secte sunt mii. Asta arata ignoranta si mandria oamenilor. .[/quote]

Din ce se vede in fara mai degraba arata ignoranta si aroganta noastra nu a lor
In caz ca nu stiai noi traim intr-o lume foarte diversificata in intelegere si varietate de specii.
Oare a spus vreodata Dumnezeu ca o specie este mai dobitoaca decit alta
sau o floare este mai prejos decit alta, sau vre-un om mai slab de minte si mai incet in intelegere decit altul?[/quote]

Acum am vazut mesajul tau.
Discutia era despre intelegerea scripturilor, nu despre mine, nici despre varietatea oamenilor.
Or fi oamenii variati, dar invatatura adevarata este doar una!
Adevarul este unul... nu exista cate un "adevar" pt. fiecare cultura sau secta.
Am mai avut discutia aceasta.

Tu faci confuzie intre intre Adevarul unic care exista independent de mine sau tine si PERCEPTIA adevarului.
Perceptia adevarului poate fi orice, dar nu este adevarul.
Pt. ca doar Iisus a fost singurul de pe aceasta planeta care s-a aflat in posesia Adevarului (El fiind de fapt Adevarul). Noi nu suntem decat niste nevolnici care incearca sa vada un pic de lumina, dar propriile noastre pacate nu ne dau voie sa ajungem la vederea adevarului. Si avem ajutorul Sf. Parinti si ajutorul Bisericii in acest demers. Dar cine nu asculta glasul Bisericii NU ARE CUM SA CUNOASCA ADEVARUL!

Adevarul divin se dezvaluie! Tu nu poti cunoaste nimic prin forte proprii, fara ajutorul harului. Nu are nimic de a face cu nivelul de inteligenta.

Bun, ca am lamurit problema, sper, sa trecem la cealalta: ce ai cu mine? Ma ataci pe fiecare topic, dar nu IDEILE mele, ci pe mine.
Inteligenta mea, la care faci referire, este masurabila. Ai dubii? Daca vrei, te invit pe situl High IQ Society, ne inscriem acolo, aplicam acele teste (care nu masoara nivelul de cunostinte, sunt teste de logica, in principal), vedem scorurile, le comparam.. ca sa nu mai aud aluzii privitoare la inteligenta mea!!!
Reply With Quote
Vechi 02.06.2009, 18:31:57
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Lightbulb Sofia

http://www.razbointrucuvant.ro/2008/...zviei-in-lume/

Cu drag! Cu răbdare , calm și rugăciune din inimă se va face lumină în neliniștile dumneavoastră!

Doamne ajută !!!
Reply With Quote
Vechi 02.06.2009, 18:56:25
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc Vezi mesajul
http://www.razbointrucuvant.ro/2008/...zviei-in-lume/

Cu drag! Cu răbdare , calm și rugăciune din inimă se va face lumină în neliniștile dumneavoastră!

Doamne ajută !!!
In nelinistile tuturor . . .
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Tragedie : Un preot unitarian si-a ucis copiii in biserica , apoi s-a sinucis cristiboss56 Generalitati 17 28.06.2010 13:17:20
Pocainta si doar apoi Impartasanie gabi3010 Intrebari utilizatori 0 24.03.2010 16:03:07
preotul calugar hirotonit poate deveni apoi preot mirean? ana1987 Calugarul 103 13.11.2009 22:13:10
De ce simbolul Crucii apare tarziu abia in secolul 3,,daca ,,, Vasile40 Generalitati 9 02.10.2009 19:42:51
Cum va inchipuiti Judecata de Apoi? omulet Din Noul Testament 74 25.07.2009 23:56:34