Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.01.2011, 08:29:41
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Implicit pentru lacramioare31

Imi place cum ati scris, cu un ton normal pentru o conversatie. Spuneti ca ati citit tot ceea ce am scris, atunci poate ca ati remarcat ca cel care mi-a spus ca se poarta discutii la nivel inalt pe tema asta este un preot ortodox convertit de la catolici in urma cu 35 ani si care apartine de biserica ruseasca, el mi-a si explicat de ce inca nu se introduce, pentru ca mentalitatile inca nu sunt pregatite (si vorbind cu voi ii dau mare dreptate), si cand am insistat ca ce este atat de pregatit din moment ce din punct de vedere canonic nu exista nimic care sa impiedice (cuvantul dansului) mi-a zis ca daca se introduce cand lumea inca nu este pregatita, risca sa se esueze, asa ca trebuie pregatit totul cu mare grija. Si la fel poate ca ati remarcat ca la catolici, cel care mi-a zis ca se poarta discutii la nivel inalt a fost tot un preot catolic, care mai mult, mi-a zis ca sunt multe femei ca si mine care duc aceasta lupta la catolici asa ca mi-a spus sa ma inscriu la Facultatea de Teologie Catolica din oras. Si poate ati remarcat ca saptamana trecuta, am vorbit cu preotul rus dupa o Celebrare ecumenica, a doua la care am participat pana acum, si unde au celebrat impreuna atat preotul ortodox, catolic, pastori protestanti dar si un preot femeie, preot si nu pastor, apartinand bisericii anglicane. Au celebrat cu totii impreuna si femeia preot a primit sa stea exact in mijlocul lor. Orgoliile se infrang cu greu, uitati-va numai cum s-au despartit bisericile fara sa fie la mijloc vreo femeie ca sa va dati seama ca nu femeia este problema aici, ci orgoliile omenesti. Acestea trebuie infrante. Si sa va mai zic ceva. In vara asta am fost in Israel intr-o excursie organizata de niste seminaristi catolici impreuna cu directorul lor (preot) si inca un al preot. Asa ca am profitat de ocazie si am vorbit si cu directorul de seminar. Si stiti ce mi-a zis? Ca el nu numai ca nu este impotriva femeilor preot, dar a participat la slujba oficiata de o femeie pastor, si ca, in momentul in care in nu mai tin minte care biserica protestanta s-a pus problema hirotonirii femeii, nu clerul a fost impotriva tocmai pentru ca cei din cler aveau colege femei si vedeau ca sunt la fel de capabile ca si ei, ci cei care s-au opus mai mult au fost laicii. Asta ca sa intelegeti ca faptul ca inca capiii zic "nu" este legat de mentaliatile inca pline de prejudecati la adresa femeii din partea laicilor, si de aceea deocamdata exista preoti si pastori femeie doar la natiile unde aceste prejudecati au mai inceput sa se disipeze. Nu este cazul Romaniei, sunt deacord, ajunge sa vad cum sunt luata de sus de majoritatea barbatilor de pe acest site si sa vad cum femeile se lasa umilite de ei considerand ca este normal, ca sa stiu ca in Romania lumea inca nu este pregatita. Sunt sigura ca daca as fi pus un nume de baiat, nu ar mai fi fost aerele de superioritate chiar atat de mari la domnii care raspund. Dar asta nu inseamna insa ca nu se vor schimba lucrurile si la noi. Si acum o sa raspund si domnilor, ca vad ca m-au intampinat cu niste mesaje foarte interesante.
Vechi 24.01.2011, 08:31:40
Banned

Implicit pentru Bairstow

Imi explicati si mie ce se intampla si de ce ma acuzati pe nedrept??? Tu esti cel care mi-ai spus ca statusul la care te refereai este ceea ce scrie in dreapta, asa ca ti-am redat exact ceea ce scria in dreapta, si in dreptul meu si in dreptul tau. Pot sa stiu si eu de ce ma acuzi de mincinoasa? Cum adica dimineata nu apaream ortodoxa? Dar ce apaream??? Spune-mi te rog, ce apaream dimineata??? Ca m-am uitat si ortodoxa scria pe ecran!! Si inca te-am intrebat daca se poate sa iti trimit un print screen cu ceea ce se vede la mine pe ecran si nu ai raspuns, asa ca am adaugat la mesajul meu ca trebuie sa plec si daca mai ai ceva la care vrei sa iti raspund, iti raspund a doua zi, si erai inca on-line cand ti-am scris, ca sa gasesc astazi toata furia asta. Nu inteleg, ce-i cu atitudinea asta? Si daca tot este atat de important ce scrie in dreapta, pai la tine nu scrie nici ortodox nici altceva, asa ca pot sa stiu si eu ce anume esti? Sau poate mai corect este sa imi dau eu cu parerea despre ce esti tu si apoi sa te acuz de mincinos? Asta este reactia dumneavoastra obisnuita cand nu mai aveti argumente, sa aruncati cu noroi si sa ii faceti pe oameni mincinosi? Si inca si fara sa spuneti exact unde este minciuna, pentru ca eu nu m-am dumirit ce sustineti dumneavoastra ca scria dimineata in dreapta, acolo unde mi-ati spus sa ma uit! Ce scria in loc de ortodoxa la dumneavoastra pe ecran?? Ca la mine ortodoxa scria!! Si inca v-am si raspuns imediat! Sau poate doriti sa va aduc o hartie de la biserica ortodoxa unde am fost botezata (in 15 august 1976) ca sa vedeti ca sunt ortodoxa? Pot sa o fac si pe asta de indata ce ajung intr-o vacanta in tara. Poate asa o sa va ganditi de doua ori inainte de a acuza pe cineva de minciuna de aici inainte.
Vechi 24.01.2011, 08:32:24
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de codana Vezi mesajul
adriana,chiar crezi ca o femeie poate fi preot, avand baza in cuvantul lui dumnezeu?crezi ca, democratia, asa cum este inteleasa in momentul de fata,este compatibila cu biblia?daca dumnezeu a trasat un drum ptr.credinciosii sai,crezi oare ca v-a schimba ceva numai de dragul democratiei,emanciparii femeii?ca pana la urma, se vor accepta femei preot din motive N(totu-i posibil)dar io,nu sunt convins de acest lucru(femeie preot) si in biblie nu am gasit asa ceva.
ma poti numi si misogin, cu toate ca nu sunt.
Codana
In Noul Testament scrie clar ca toti oamenii sunt preoti conform cuvantului lui Dumnezeu, si nu numai, dar sunt singurele locuri unde a fost folosit cuvantul preot in Noul Testament, locurile unde s-a facut referire la intreg poporul, si daca nu ai avut rabdarea sa citesti ceea ce am postat anterior, uite, iti repet aici paragrafele:

"Iar voi sunteți seminție aleasă, preoție împărătească, neam sfânt, popor agonisit de Dumnezeu, ca să vestiți în lume bunătățile Celui ce v-a chemat din întuneric, la lumina Sa cea minunată,
Voi care odinioară nu erați popor, iar acum sunteți poporul lui Dumnezeu; voi care odinioară n-aveați parte de milă, iar acum sunteți miluiți."
(1 Petru 9-10)

(Vezi ca tot poporul este preotie imparateasca si TOT poporul este chemat sa vesteasca celorlalti despre ceea ce a facut Domnul pentru noi!!)

"Ioan, celor șapte Biserici, care sunt în Asia: Har vouă și pace de la Cel ce este și Cel ce era și Cel ce vine și de la cele șapte duhuri, care sunt înaintea scaunului Lui,
Și de la Iisus Hristos, Martorul cel credincios, Cel întâi născut din morți, și Domnul împăraților pământului. Lui, Care ne iubește și ne-a dezlegat pe noi din păcatele noastre, prin sângele Său,
Și ne-a făcut pe noi împărăție, preoți ai lui Dumnezeu și Tatăl Său, Lui fie slava și puterea, în vecii vecilor. Amin!"
(Apocalipsa, 1:4-6)

Nicaieri nu scrie in Noul Testament ca doar barbatii sunt preoti ci dupa cum vezi scrie ca tot poporul sunt preoti. Din acestia apoi au fost alesi unii sa fie presbyteros (si nu preoti, tocmai ca preoti era tot poporul!!) ci presbyteros dupa modelul evreiesc, pentru ca la evrei comunitatea evreiasca nu era condusa de preoti ci de o adunare de batrani (presbyteros) care erau considerati intelepti. Iar la evrei doar barbatii puteau aveau functii de conducere, si nu numai la evrei, ci in lumea intreaga societatile erau conduse doar de barbati (exceptand unele societati matriarhale) pentru ca femeia nu era vazuta ca o fiinta de sine statatoare si cu drept la autodeterminare, ci din cauza faptului ca ea facea copiii, barbatii au facut din ea o proprietate personala, asa cum aveau in proprietate casa, animalele etc. Femeia era o proprietate a barbatului, intai proprietatea tatalui dupa care devenea proprietatea sotului iar sotul facea ce vroia cu ea. Femeia nu avea dreptul la mostenire, nu avea dreptul la avere, de asta vaduvele la evrei ori erau in intretinerea Templului, ori isi cautau alt barbat, ori ajungeau prostituate. Cand sotul unei femei evreice murea, averea lui trecea la copiii lui baieti, iar daca nu avea baieti, trecea la un alt barbat din familia sotului, si daca nici asta nu exista, trecea la un barbat ales de comunitate, dar intr-un nici un caz la femeie! Si nu numai la evrei, ci in toata lumea femeia nu a avut dreptul la avere, nu a avut dreptul sa isi determine singura soarta etc. Si ce era inca si mai trist la evrei, ei aveau legea prin care barbatul (si numai el) putea sa isi alunge sotia cand vroia el, o arunca cu mainile goale, fara averea primita de la tatal ei pentru ca averea primita de la tatal femeii ii apartinea lui prin lege, asa ca aruncau femeile cu mainile goale pe strazi, si isi luau alta la care apoi ii facea la fel. Ce se intampla apoi cu aceste femei aruncate cu mainile goale pe strazi intr-o societate care apartinea doar barbatilor? Citeste ceea ce zice Iisus si o sa vezi ce soarta aveau. Asa ca Iisus a schimbat lucrul asta, le-a zis sa nu isi mai lase femeile ci sa aiba o singura femeie toata viata (lucru pe care biserica ortodoxa l-a schimbat apoi, la ortodocsi se poate casatori de pana la 3 ori!!). Domnul Iisus a redat demnitatea femeii, nu insa si societatea masculina pentru ca femeia a continuat sa ramana proprietatea barbatului, si nici macar sa ramana fecioara in Hristos nu putea alege daca nu era tatal de acord, uite ce zice si Sf. Ap. Pavel:

"Iar de socoteste cineva ca i se va face vreo necinste pentru fecioara sa, daca trece de floarea varstei, si ca trebuie sa faca asa, faca ce voieste. Nu pacatuieste; casatoreasca-se.
Dar cel ce sta neclintit in inima sa si nu este silit, ci are stapanire peste vointa sa si a hotarat aceasta in inima sa, ca sa-si tina fecioara, bine va face.
Asa ca, cel ce isi marita fecioara bine face; dar cel ce n-o marita si mai bine face."
(1 Corinteni, 7:36-38)

Dupa cum vezi, femeia crestina nu putea alege sa ramana fecioara in Hristos daca tatal sau era impotriva! In mod paradoxal, o femeie pagana era mai libera sa ramana fecioara in Hristos impotriva vointei tatalui sau din cauza ca toti paganii erau incurajati sa devina crestini indiferent daca tatal sau comunitatea pagana din care proveneau era deacord sau nu!
Si crezi ca astazi biserica mai respecta vointa tatilor crestini atunci cand o fecioara vrea sa ramana fecioara in Hristos, asa cum a vrut Sf. Ap. Pavel? Nici pomeneala! Si sa stii ca nu vorbesc aiurea, am sora in manastire, si la ea la manastire a ajuns la un moment dat o fata plecata fara stirea si voia parintilor, dupa ce a absolvit facultatea de medicina, iar cand parintii au aflat pana la urma unde le este fata, s-au dus sa o ia de acolo, insa preotul si calugaritele au tinut-o pe fata ca nu cumva sa o ia parintii, i-au alungat pe acestia, dupa care au mutat-o pe fata la o alta manastire unde sa nu mai stie nimeni de ea. Ce zici de asta? Crezi ca s-ar fi putut intampla asa ceva la crestini inaintea erei "feministe"? Nici pomeneala! Tocmai datorita miscarii feministe, fetele crestine pot trece acum peste vointa tatalui lor atunci cand decid sa se calugareasca! Tocmai pentru ca miscarea "feminista" a facut ca femeia sa nu mai fie o proprietate a barbatului ci sa isi apartina ei insasi asa cum isi apartin si barbatii lor insisi! In Europa de exemplu, pana prin anii 60, femeia inca nu avea voie sa aiba un cont in banca, averea inca apartinea doar barbatului! Am colega de 40 si ceva de ani, care, cand a plecat de acasa sa munceasca si sa locuiasca pe cont propriu (in urma cu vreo 25) pentru tatal sau era o mare rusine, i-a spus ca este o prostituata si sa nu se mai intoarca acasa la el si nu i-a mai vorbit ani de zile. Si nici vorba sa fie prostituata, s-a dus sa lucreze ca secretara medicala! Si din salarul ei si-a cumparat apoi, rand pe rand, tot ceea ce a avut nevoie, inclusiv casa. Si este fericita, cu sot si un copil de vreo 12 ani. Si ma aflu in Europa occidentala...
Pana prin anii 80 femeia era pedepsita in caz de viol ca si cum ea ar fi fost o desfranata care a cautat violul in timp ce barbatul violator nu patea nimic, si asta pentru ca mentalitatea cum ca femeia ar apartine societatii si nu ei insasi, inca nu era complet eliminata din constiinta oamenilor!
Asa ca, daca dumneavoastra credeti ca nu sunteti misogin, probabil ca asa o fi, insa drept nu este intr-un nici un caz ceea ce se intampla in biserica, intr-un nici un caz. Biserica este alcatuita si din femei, nu numai din barbati, si conform Bibliei tot poporul este preot (de unde si ideea de preotie universala), asa ca nu este drept ca doar un sex sa fie in rolul de presbyteros si sa decida si pentru celalalt sex ca si cum acesta ar fi proprietate personala! Nedreptatea asta va lua sfarsit intr-o zi, cand lumea va intelege ca femeia NU este proprietatea barbatului SUB NICI O FORMA!!
Vechi 24.01.2011, 08:39:14
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Dar, de fapt, ce contează cum își scrie că este ? Dacă cineva are idei heterodoxe, ce contrează că își scrie sau nu își scrie "ortodox" în dreptul numelui ? Și în dreptul numelui lui Băsescu scrie "liberal-democrat". Și ? Are vreo importanță ? Doar nu după etichetele pe care și le agață fiecare putem judeca dacă o idee este în consonanță cu Sfinții Apostoli și Părinți, fiind ortodoxă, sau este în răspăr cu ei, fiind heterodoxă.

În ceea ce privește propunerea ca topicul să fie închis, subscriu !
Mihnea,
De ce nu spuneti clar ca ceea ce va roade este faptul ca nu toti care cauta si gasesc, ajung la concluzia ca Biserica catolica ar fi superioara celei Ortodoxe, cum s-a intamplat in cazul dumneavoastra? Stiti ce mi-a zis preotul ortodox de aici? A zis ca sunt foarte multi occidentali care ii zic ca au nevoie de ortodocsi pentru ca Ortodoxia are niste profunzimi pe care biserica catolica nu le are si ca atare Biserica Ortodoxa poate sa le aduca in viata mai multe decat poate biserica catolica. Si le dau dreptate, cunosc suficient de bine biserica catolica ca sa ii inteleg. Si vezi ca la ei profunzimile Ortodoxiei nu se refera la discriminarea femeii in biserica, ei au trecut de faza discriminarii si vad foarte bine ca femeile sunt la fel de capabile ca si ei sa patrunda toate profunzimile din ortodoxie. Dar acum, ca dumneavoastra dati de inteles ca stiti mai bine decat toti ortodocsii cum sta treaba cu ideile ortodoxe, heterodoxe si invatatura Sfintilor Parinti, ia invatati-ne si pe noi, ideile bisericii ortodoxe sunt cu adevarat ortodoxe? Daca sunt ortodoxe, de ce nu le adopta si biserica catolica? Si daca ideile Bisericii Ortodoxe sunt ortodoxe, nu inseamna ca biserica catolica are idei heterodoxe din moment ce nu coincid cu cele ale Bisericii ortodoxe? Sau sa inteleg ca ortodoxia este de partea Bisericii catolice si heterodoxia de cealalta parte? Si daca tot ii amintiti pe Sfintii Parinti ca sa ii acuzati pe altii de heterodoxie, ce parere aveti de aceasta carte:

"Noul catehism catolic contra credintei Sfintilor Parinti"

scrisa de Preasfintitul Photios, Arhimandrit Philarete, Parintele Patric?

http://bibliotecateologica.wordpress...tilor-parinti/

In aceasta carte se arata ca ideile bisericii catolice nu sunt ortodoxe, nu sunt conform invataturii Sfintilor Parinti. Sa inteleg ca si acesti parinti care au scris cartea au idei heterodoxe? De ce va place atat de mult sa aruncati cu acuzatii cand nu mai aveti argumente? Credeti ca este greu a arunca cu noroi? Este lucrul cel mai simplu din lume! Si de ce sa se inchida topicul? In lipsa de argumente se inchide gura interlocutorului cu pumnul?...
Vechi 24.01.2011, 08:40:00
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AdrianAamz Vezi mesajul
In primul rand, nu merita dat 17,70 euro pe o carte de 104 pagini.

In al doilea rand, eu stiam ca episcopul Kallistos Ware e ortodox curat, deci n-ar avea cum sa sustina hirotonia femeii impotriva Scripturii, a canoanelor si a insasi Bisericii.

In al treilea rand: daca un scriitor pune o problema pe hartie, nu inseamna ca e si de acord cu problema respectiva.
Daca episcopul Kallistos pune problema hirotoniei femeilor , nu inseamna ca o sustine.

In fine, cel care a scris mica prezentare a cartii ori nu a citit cartea, ori face referire doar ca e posibil ca un cleric ortodox sa dezbata aceasta tema.

Daca episcopul Kallistos Ware e de acord cu hirotonia femeii, el poate fi mai intai adus la realitate de sinodul Bisericii sale, iar daca nu se trezeste, poate fi caterisit si chiar excomunicat pentru asta.

Cat despre d-na Adriana, dumneaei are pur si simplu o obsesie... de fapt mai multe, care converg catre acelasi punct.

Daca acei asa-zisi occidentali care au trecut la ortodoxie nu au stiut dinainte care sunt randuielile in Biserica Ortodoxa, cum de au mai intrat in ea ? Din simplu entuziasm emotional ? Pentru ca apoi sa fie dezamagiti de aceste randuieli ?
Pai, n-au decat sa se intoarca de unde au plecat.
AdrianAamz
In primul rand nu se poate ca cineva sa isi dea cu parerea despre o carte inainte de a o citi. Eu inca nu am avut timp sa o citesc, abia am primit-o, iar preotul ortodox mi-a zis sa o citesc ca sa vad ca biserica nu sta cu mainile in san in ceea ce priveste hirotonirea femeii, si din cate se vede nu preotul a fost adus la realitate de catre sinodul bisericii ci efectul a fost exact invers, sinodul a inceput sa fie adus la realitate si a inceput sa discute problema femeii.
Pretul cartii nu este mare pentru cineva ce locuieste in Occident, este un pret obisnuit. Daca va intereseaza sincer cartea si intelegeti franceza, va pot trimite varianta electronica pe care am primit-o, in format pdf .
Cat despre randuielile din Biserica Ortodoxa, in primul rand ca ele nu sunt aceleasi in Bisericile Ortodoxe ci fiecare biserica cu randuiala sa, si in al doilea rand, tocmai pentru ca sunt occidentali veniti din alt mediu si din alta cultura, au sesizat mai usor neregulile din aceasta biserica Si cum adica sa se intoarca de unde au plecat? Cand cineva ajunge crestin, credeti ca mai poate apoi sa revina la starea de necrestin? Cred ca glumiti! Daca in Occident se va introduce femeia preot in Biserica Ortodoxa, o sa le spuneti celor de aici sa respecte randuiala bisericilor romanesti? Cred ca glumiti! Nici macar acum, cu preot barbat, nu respecta randuiala bisericii romanesti, daramite cand vor fi si preoti femeie! Preotul de aici nu are reguli pentru femeile la ciclu, dimpotriva, a ramas socat sa auda ca exista asa ceva, asa ca la el in biserica nu numai ca nu a pus nici o astfel de regula, dar si-a dus in Altar si propria fiica. O sa veniti acum sa ii spuneti sa se duca de unde a venit, adica biserica catolica in cazul dansului, din cauza ca nu respecta randuiala romaneasca? Chiar mi-ar placea sa asist la scena :P Asa ca poate ca acum va este mai clar ca nu mergem deloc la acelasi duhovnic ca sa poata sa imi dea reteta pe care o propuneti dumneavoastra. Si din cate vad scris si de altcineva, si Biserica Ortodoxa din Statele Unite seamana cu cea de pe aici. Cu atat mai bine!
Vechi 24.01.2011, 08:40:51
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihaila_alin Vezi mesajul
si vulpea se uita la strugurii si daca a vazut ca nici cum nu poa sa ajunga la ei a zis:orcum sunt acri.de are duhovnic il are pe placul ei, doar e plin iadul de rataciti.
Mihaila Alin,
Nu stiu de ce am impresia ca la mine va referiti, insa sa stiti ca strugurii sunt foarte dulci, iar femeia nu-i ca vulpea. De, vulpea este doar un animal :P
Vechi 24.01.2011, 20:21:14
dianagroza's Avatar
dianagroza dianagroza is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2010
Locație: Iasi, Romania
Implicit

O intrebare mai am, zic eu fireasca.
Cu ce e mai demna o femeie de azi fata de cea de acum 1000-2000 de ani? Inainte nu exista planificare familiara, facea copii cati ii dadea Dumnezeu, era un cod moral tacit al vestimentatiei (care astazi nici in Sfintele Biserici nu mai este respectat), femeia avea respect si supunere fata de barbat, nu pierdea timpul la telenovele si nu iesea la cafea si tigare in baruri, plus multe altele... Femeia de azi socheaza de-a dreptul prin vestimentatie, prin atitudine si comportament.
Si in Biserica, femeia trebuie sa stea in urma barbatului, de exemplu pentru anafura merg barbatii primii si apoi femeile, orice actiune contrara inseamna pacat care trebuie marturisit.
Deci... nu e vorba de mentalitate, evolutia conduce in 99% la cadere in pacat, suntem supuse mult mai multor tentatii, si daca atunci nu erau femei preot, cu mai putin acum!
Vechi 24.01.2011, 21:12:39
codana's Avatar
codana codana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.06.2008
Locație: Botosani
Implicit salut,adriana3

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Codana
In Noul Testament scrie clar ca toti oamenii sunt preoti conform cuvantului lui Dumnezeu, si nu numai, dar sunt singurele locuri unde a fost folosit cuvantul preot in Noul Testament, locurile unde s-a facut referire la intreg poporul, si daca nu ai avut rabdarea sa citesti ceea ce am postat anterior, uite, iti repet aici paragrafele:

"Iar voi sunteți seminție aleasă, preoție împărătească, neam sfânt, popor agonisit de Dumnezeu, ca să vestiți în lume bunătățile Celui ce v-a chemat din întuneric, la lumina Sa cea minunată,
Voi care odinioară nu erați popor, iar acum sunteți poporul lui Dumnezeu; voi care odinioară n-aveați parte de milă, iar acum sunteți miluiți."
(1 Petru 9-10)

(Vezi ca tot poporul este preotie imparateasca si TOT poporul este chemat sa vesteasca celorlalti despre ceea ce a facut Domnul pentru noi!!)

"Ioan, celor șapte Biserici, care sunt în Asia: Har vouă și pace de la Cel ce este și Cel ce era și Cel ce vine și de la cele șapte duhuri, care sunt înaintea scaunului Lui,
Și de la Iisus Hristos, Martorul cel credincios, Cel întâi născut din morți, și Domnul împăraților pământului. Lui, Care ne iubește și ne-a dezlegat pe noi din păcatele noastre, prin sângele Său,
Și ne-a făcut pe noi împărăție, preoți ai lui Dumnezeu și Tatăl Său, Lui fie slava și puterea, în vecii vecilor. Amin!"
(Apocalipsa, 1:4-6)

Nicaieri nu scrie in Noul Testament ca doar barbatii sunt preoti ci dupa cum vezi scrie ca tot poporul sunt preoti. Din acestia apoi au fost alesi unii sa fie presbyteros (si nu preoti, tocmai ca preoti era tot poporul!!) ci presbyteros dupa modelul evreiesc, pentru ca la evrei comunitatea evreiasca nu era condusa de preoti ci de o adunare de batrani (presbyteros) care erau considerati intelepti. Iar la evrei doar barbatii puteau aveau functii de conducere, si nu numai la evrei, ci in lumea intreaga societatile erau conduse doar de barbati (exceptand unele societati matriarhale) pentru ca femeia nu era vazuta ca o fiinta de sine statatoare si cu drept la autodeterminare, ci din cauza faptului ca ea facea copiii, barbatii au facut din ea o proprietate personala, asa cum aveau in proprietate casa, animalele etc. Femeia era o proprietate a barbatului, intai proprietatea tatalui dupa care devenea proprietatea sotului iar sotul facea ce vroia cu ea. Femeia nu avea dreptul la mostenire, nu avea dreptul la avere, de asta vaduvele la evrei ori erau in intretinerea Templului, ori isi cautau alt barbat, ori ajungeau prostituate. Cand sotul unei femei evreice murea, averea lui trecea la copiii lui baieti, iar daca nu avea baieti, trecea la un alt barbat din familia sotului, si daca nici asta nu exista, trecea la un barbat ales de comunitate, dar intr-un nici un caz la femeie! Si nu numai la evrei, ci in toata lumea femeia nu a avut dreptul la avere, nu a avut dreptul sa isi determine singura soarta etc. Si ce era inca si mai trist la evrei, ei aveau legea prin care barbatul (si numai el) putea sa isi alunge sotia cand vroia el, o arunca cu mainile goale, fara averea primita de la tatal ei pentru ca averea primita de la tatal femeii ii apartinea lui prin lege, asa ca aruncau femeile cu mainile goale pe strazi, si isi luau alta la care apoi ii facea la fel. Ce se intampla apoi cu aceste femei aruncate cu mainile goale pe strazi intr-o societate care apartinea doar barbatilor? Citeste ceea ce zice Iisus si o sa vezi ce soarta aveau. Asa ca Iisus a schimbat lucrul asta, le-a zis sa nu isi mai lase femeile ci sa aiba o singura femeie toata viata (lucru pe care biserica ortodoxa l-a schimbat apoi, la ortodocsi se poate casatori de pana la 3 ori!!). Domnul Iisus a redat demnitatea femeii, nu insa si societatea masculina pentru ca femeia a continuat sa ramana proprietatea barbatului, si nici macar sa ramana fecioara in Hristos nu putea alege daca nu era tatal de acord, uite ce zice si Sf. Ap. Pavel:

"Iar de socoteste cineva ca i se va face vreo necinste pentru fecioara sa, daca trece de floarea varstei, si ca trebuie sa faca asa, faca ce voieste. Nu pacatuieste; casatoreasca-se.
Dar cel ce sta neclintit in inima sa si nu este silit, ci are stapanire peste vointa sa si a hotarat aceasta in inima sa, ca sa-si tina fecioara, bine va face.
Asa ca, cel ce isi marita fecioara bine face; dar cel ce n-o marita si mai bine face."
(1 Corinteni, 7:36-38)

Dupa cum vezi, femeia crestina nu putea alege sa ramana fecioara in Hristos daca tatal sau era impotriva! In mod paradoxal, o femeie pagana era mai libera sa ramana fecioara in Hristos impotriva vointei tatalui sau din cauza ca toti paganii erau incurajati sa devina crestini indiferent daca tatal sau comunitatea pagana din care proveneau era deacord sau nu!
Si crezi ca astazi biserica mai respecta vointa tatilor crestini atunci cand o fecioara vrea sa ramana fecioara in Hristos, asa cum a vrut Sf. Ap. Pavel? Nici pomeneala! Si sa stii ca nu vorbesc aiurea, am sora in manastire, si la ea la manastire a ajuns la un moment dat o fata plecata fara stirea si voia parintilor, dupa ce a absolvit facultatea de medicina, iar cand parintii au aflat pana la urma unde le este fata, s-au dus sa o ia de acolo, insa preotul si calugaritele au tinut-o pe fata ca nu cumva sa o ia parintii, i-au alungat pe acestia, dupa care au mutat-o pe fata la o alta manastire unde sa nu mai stie nimeni de ea. Ce zici de asta? Crezi ca s-ar fi putut intampla asa ceva la crestini inaintea erei "feministe"? Nici pomeneala! Tocmai datorita miscarii feministe, fetele crestine pot trece acum peste vointa tatalui lor atunci cand decid sa se calugareasca! Tocmai pentru ca miscarea "feminista" a facut ca femeia sa nu mai fie o proprietate a barbatului ci sa isi apartina ei insasi asa cum isi apartin si barbatii lor insisi! In Europa de exemplu, pana prin anii 60, femeia inca nu avea voie sa aiba un cont in banca, averea inca apartinea doar barbatului! Am colega de 40 si ceva de ani, care, cand a plecat de acasa sa munceasca si sa locuiasca pe cont propriu (in urma cu vreo 25) pentru tatal sau era o mare rusine, i-a spus ca este o prostituata si sa nu se mai intoarca acasa la el si nu i-a mai vorbit ani de zile. Si nici vorba sa fie prostituata, s-a dus sa lucreze ca secretara medicala! Si din salarul ei si-a cumparat apoi, rand pe rand, tot ceea ce a avut nevoie, inclusiv casa. Si este fericita, cu sot si un copil de vreo 12 ani. Si ma aflu in Europa occidentala...
Pana prin anii 80 femeia era pedepsita in caz de viol ca si cum ea ar fi fost o desfranata care a cautat violul in timp ce barbatul violator nu patea nimic, si asta pentru ca mentalitatea cum ca femeia ar apartine societatii si nu ei insasi, inca nu era complet eliminata din constiinta oamenilor!
Asa ca, daca dumneavoastra credeti ca nu sunteti misogin, probabil ca asa o fi, insa drept nu este intr-un nici un caz ceea ce se intampla in biserica, intr-un nici un caz. Biserica este alcatuita si din femei, nu numai din barbati, si conform Bibliei tot poporul este preot (de unde si ideea de preotie universala), asa ca nu este drept ca doar un sex sa fie in rolul de presbyteros si sa decida si pentru celalalt sex ca si cum acesta ar fi proprietate personala! Nedreptatea asta va lua sfarsit intr-o zi, cand lumea va intelege ca femeia NU este proprietatea barbatului SUB NICI O FORMA!!
adriana,biblia este rastalmacita in multe feluri si multe interese lumesti aduc din biblie numai ce le place.
parerea me:femeia este ajutor barbatului,barbatului i s-a facut de dumnezeu O SINGURA FEMEIE,femeia sa fie supusa barbatului sau, IAR barbatul sa-si iubeasca femeia ca pe sine insusi,femeia si barbatul sunt doua jumatati cu responsabilitati diferite.
daca iisus hristos dorea femei-preot,atunci trimitea un nr.N de femei in cadrul celor 12 apostoli.si aprepo,femeia a avut intotdeauna demnitate,ca sunt unii ce nu recunosc acest lucru este o alta problema.
Vechi 24.01.2011, 22:09:10
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
AdrianAamz
In primul rand nu se poate ca cineva sa isi dea cu parerea despre o carte inainte de a o citi. Eu inca nu am avut timp sa o citesc, abia am primit-o, iar preotul ortodox mi-a zis sa o citesc ca sa vad ca biserica nu sta cu mainile in san in ceea ce priveste hirotonirea femeii, si din cate se vede nu preotul a fost adus la realitate de catre sinodul bisericii ci efectul a fost exact invers, sinodul a inceput sa fie adus la realitate si a inceput sa discute problema femeii.
Pretul cartii nu este mare pentru cineva ce locuieste in Occident, este un pret obisnuit. Daca va intereseaza sincer cartea si intelegeti franceza, va pot trimite varianta electronica pe care am primit-o, in format pdf .
Cat despre randuielile din Biserica Ortodoxa, in primul rand ca ele nu sunt aceleasi in Bisericile Ortodoxe ci fiecare biserica cu randuiala sa, si in al doilea rand, tocmai pentru ca sunt occidentali veniti din alt mediu si din alta cultura, au sesizat mai usor neregulile din aceasta biserica Si cum adica sa se intoarca de unde au plecat? Cand cineva ajunge crestin, credeti ca mai poate apoi sa revina la starea de necrestin? Cred ca glumiti! Daca in Occident se va introduce femeia preot in Biserica Ortodoxa, o sa le spuneti celor de aici sa respecte randuiala bisericilor romanesti? Cred ca glumiti! Nici macar acum, cu preot barbat, nu respecta randuiala bisericii romanesti, daramite cand vor fi si preoti femeie! Preotul de aici nu are reguli pentru femeile la ciclu, dimpotriva, a ramas socat sa auda ca exista asa ceva, asa ca la el in biserica nu numai ca nu a pus nici o astfel de regula, dar si-a dus in Altar si propria fiica. O sa veniti acum sa ii spuneti sa se duca de unde a venit, adica biserica catolica in cazul dansului, din cauza ca nu respecta randuiala romaneasca? Chiar mi-ar placea sa asist la scena :P Asa ca poate ca acum va este mai clar ca nu mergem deloc la acelasi duhovnic ca sa poata sa imi dea reteta pe care o propuneti dumneavoastra. Si din cate vad scris si de altcineva, si Biserica Ortodoxa din Statele Unite seamana cu cea de pe aici. Cu atat mai bine!
Doamna Adriana,

Daca un preot (ortodox) o ia razna si nu respecta regulile Ortodoxiei, NU inseamna ca prostiile lui trebuie sa devina norma pentru nimeni _ nici pentru credinciosii din pastorirea sa, nici pentru Biserica Ortodoxa.

Cum spunea deja cineva, "preotia" la protestanti nu este harica, iar denumirile de "episcop" sau "pastor" nu sunt decat simple functii administrative. Ei nu au nicidecum Hirotonie, ca in Biserica Ortodoxa si in Biserica Romano-Catolica.

In Ortodoxie, denumiriele de diacon, preot si episcop se refera la trepete HARICE de Hirotonie, adica de primirea Preotiei printr-un act sacramental, iar nu unul administrativ, ca la protestanti !
Numai instalarea preotului in parohie e act administrativ, dar conferirea preotiei este un act sacramental. Ceea ce la protestanti, repet, nu exista.
Asa ca degeaba faceti caz de "epsicopii" si "episcopesele" din mediile (neo)protestante. Nu ei sunt normativul, nu ei sunt paradigma preotiei crestine.
La protestanti (si neo ~) aceste titluri sunt ca cel de sef de sectie pentru un inginer care a fost desemnat de alti ingineri sa conduca o sectie. Asa cum a fi sef de sectie in fabrica nu-l face pe un inginer mai inginer decat altul, tot asa si la ei, "episcopul" nu are nimic in plus fata de simplul mirean decat atributiile de conducere si control.

Cat despre ceea ce spuneti in legatura cu randuielile bisericilor ortodoxe locale, e de mirare ca NU stiti ca Ortodoxia are un fond de baza care este unul si acelasi pentru toate comunitatile ortodoxe, si care nu poate fi schimbat. Abaterile de la prevederile acestui fond doctrinar constituie erezie; adica, pe scurt, cine nu le respecta, nu mai este ortodox, ci eretic, indiferent de cat si cum se bate cu pumnul in piept si ce eticheta isi pune.
Ca anumite chestii neesentiale difera de la BO locala la alta, e normal. Dar asa cum dogma Sfintei Treimi nu e diferita de la o BO la alta, tot asa nici problema preotiei nu e altfel de la o BO la alta.

Cum ramane cu problema duhovnicului dvs. ? Aveti unul ? Ce zice despre cauza pentru care militati ?
Vechi 24.01.2011, 22:16:54
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Implicit

Iar interperatrea dvs. legata de problema preotiei in crestinism este put protestanta. Zero ortodoxie. Daca ati cunoaste invatatura de credinta ortodoxa, acest subiect nu ar fi avut parte de suportul dvs.

Parca scriati ca aveti o sora calugaritza. Si cumva acolo la manastire, maicutele militeaza pentru hirotonia lor ca preoti ?Sau doar spera in taina ca aceasta va deveni o realitate ?

In fine: daca tot afirmati (fara nici o dovada) ca se poarta discutii la nivelul sinoadelor BO despre hirotonia femeii , de ce nu le scrieti patriarhilor ortodocsi sa ne informeze si pe noi in aceasta privintza ? Faceti rost de adresele de contact ale patriarhilor: ecumenic, de la Istanbul, apoi cei ai Alexandriei, Antiohiei, Ierusalimului, Romaniei, Rusiei, Serbiei, Bulgariei, Georgiei, ale arhiepiscopului Eladei , si intrebati-i: cand s-a discutat in sinoadele lor (ziua, luan, anul) problema hirotonirii femeii, la ce concluzii s-a ajuns si rugati-i sa dea publicitatii rezultatele.
Subiect închis

Tags
din ospățul credinței

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Postul pentru femeile insarcinate anculina Postul 202 27.04.2016 09:39:32
Sfaturi pentru un prea-pacatos laur_3440 Pocainta 6 16.05.2010 20:02:26
(Cum) sunt informate femeile inainte de avort? andreicosmovici Generalitati 10 11.08.2008 08:29:04