Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.01.2010, 20:54:41
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria-luisa Vezi mesajul
totusi umanismul nu tot din crestinism se trage?
Nu cred ca asa ceva se poate trage din crestinism: Humanism is a democratic and ethical life stance, which affirms that human beings have the right and responsibility to give meaning and shape to their own lives. It stands for the building of a more humane society through an ethic based on human and other natural values in the spirit of reason and free inquiry through human capabilities. It is not theistic, and it does not accept supernatural views of reality.
Vechi 26.01.2010, 19:08:40
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Nu cred ca asa ceva se poate trage din crestinism: Humanism is a democratic and ethical life stance, which affirms that human beings have the right and responsibility to give meaning and shape to their own lives. It stands for the building of a more humane society through an ethic based on human and other natural values in the spirit of reason and free inquiry through human capabilities. It is not theistic, and it does not accept supernatural views of reality.

" human beings have the right and responsibility to give meaning and shape to their own lives"

P
erfect crestin, se cheama "liberul arbitru".
Problema apare in momentul in care se stabilesc valorile dupa care se ghideaza alegerile individului.

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Nu e cazul umanismului rational.
Mai ales in cazul umanismului rational.
In cazul umanismului sentimental se poate sa ramana anumite valori etice.
Ma refer la cele efectiv practicate, nu cele promulgate, care nu-si vor gasi niciodata un sprijin in realitatea concreta, ci dimpotriva.

Citat:
În prealabil postat de stereox Vezi mesajul

Viata are sensul pe care il oferi tu. Nu trebuie sa-l cauti, pentru ca nu sta ascuns undeva, eventual cocotat intr-un copac gata sa-ti cada in cap. Tu oferi vietii ce sens iti doresti.
Asa este, dar problema corectitudinii sensului pe care i l-ai dat ramane.
Este el in acord cu realitatea?
Asta este problema..

Citat:
Da. Spre exemplu, sclavia era sprijinita si incurajata de Biblie, era un lucru perfect normal. Odata cu acceptarea valorilor umaniste, sclavia este considerata un lucru reprobabil, valorile etice / morale de acum 300 de ani nu mai sunt acceptate astazi. Care-i problema?

Incurajata? Nu prea cred.
Era o forma de relatii sociale care exista de cand lumea.

Iar din pacate sclavia exista si acum insa sub alte forme, si ea este chiar foarte acceptata si chiar promovata.

Exista de la forme acute de sclavie (prostitutia, mai ales legalizata) pana la forme mai putin evidente (munca la negru, munca prost platita) fiind acoperita de iluzia unor libertati mai degraba teoretice decat practice.
Vechi 27.01.2010, 10:26:00
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Mai ales in cazul umanismului rational.
In cazul umanismului sentimental se poate sa ramana anumite valori etice.
Ma refer la cele efectiv practicate, nu cele promulgate, care nu-si vor gasi niciodata un sprijin in realitatea concreta, ci dimpotriva.
Practic, nu exista umanism sentimental, pentru ca
Humanism is a rational philosophy informed by science, inspired by art, and motivated by compassion. Affirming the dignity of each human being, it supports the maximization of individual liberty and opportunity consonant with social and planetary responsibility. It advocates the extension of participatory democracy and the expansion of the open society, standing for human rights and social justice. Free of supernaturalism, it recognizes human beings as part of nature and holds that values--be they religious, ethical, social, or political--have their source in human nature, experience and culture. Humanism thus derives the goals of life from human need and interest rather than from theological or ideological abstractions, and asserts that humanity must take responsibility for its own destiny.
Vechi 27.01.2010, 10:35:23
anaana71's Avatar
anaana71 anaana71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.11.2009
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru anaana71
Implicit

hai ca ati dat-o in prosteala.
Vechi 27.01.2010, 10:50:43
inorog
Guest

Implicit

Question

Admitem "viata se sfarseste la moarte"
Admitem "evolutia prin selectia celui mai puternic este un fapt dovedit de stiinta"

Consecinta (a anticipat-o Hobbes in sec. 17, dar sa vedem daca "progresistii" de voi o puteti deduce cu "progresele" stiintei):

Razboaiele de exterminare duse de natiunile tari in detrimentul celor slabe sunt legitime yes/no?
Vechi 27.01.2010, 11:00:54
vsovivi vsovivi is offline
Banned

Data înregistrării: 09.10.2008
Locație: Insectharul ortodox, în nepocăibilul pocăibil și pocăindu-se tainic.
Implicit

ateilor,

hai să vă pun cîteva întrebări... complicat de simple, existențiale:

setul A
1) există ceea ce percepeți voi că există?
2) există ceea ce nu percepeți voi că există?
3) nu există ceea ce percepeți voi că nu există?
4) nu există ceea ce nu perceți voi că nu există?

setul B
1) credeți în ceea ce credeți voi că există?
2) credeți în ceea ce nu credeți voi că există?
3) nu credeți în ceea ce credeți voi că nu există?
4) nu credeți în ceea ce nu credeți voi că nu există?

setul C
1) știți voi în ce credeți voi că credeți că există?
2) știți voi în ce nu credeți voi că credeți că nu există?
3) știți voi în ce credeți voi că știți că există?
4) știți voi în ce nu credeți voi că știți că nu există?

Raspunsuri:

Setul A: 1)Da; 2)Da; 3)Ba Există; 4)Nu știu;
Setul B: 1)Depinde, Atârnă; 2)Nu, dar cine știe...; 3)Da, dar cine știe...; 4)Ba cred, dar Atârnă de la...;
Setul C: 1)Da; 2)Nu știu să răspund; 3)Da; 4)Nici nu vreau să știu și nici să cred în ce știu că nu există;

poate o să răspundeți și voi... că eu am răspuns...

Last edited by vsovivi; 27.01.2010 at 11:28:24.
Vechi 27.01.2010, 11:02:46
anaana71's Avatar
Senior Member

Implicit

asta este rezultatul ateismului.... bla, bla si iar bla sau:
1. bla
2. bla
3. si iar bla.
Vechi 27.01.2010, 11:24:38
heaven's Avatar
heaven heaven is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.11.2008
Locație: Brasov
Implicit

Un "bla bla" este o mare parte din acest topic.Se bat campii cu gratie si de o parte si alta si filozofati despre lucruri care doar se pot simti si trai pentru a vedea daca sunt reale au ba.
Nu exista retete universale despre cum sa ajungi acolo,fiecare are propriul sau drum in viata si propriile cautari ale sufletului.Totul e sa vrea sa caute!(sa nu cumva sa ma intrebe cineva iar ce este sufletul ca il alerg cu tastatura!...glumesc :) )
Dar,probabil este si asta un mod de a-ti cheltui energia in timpul liber:contrandu-te la infint pe acelasi subiect!
Vechi 27.01.2010, 11:33:40
heaven's Avatar
heaven heaven is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.11.2008
Locație: Brasov
Implicit

PS:Cu ocazia atingerii performantei de peste 100 de pagini ale acestui topic...calde felicitari!

Vechi 27.01.2010, 11:35:58
anaana71's Avatar
Senior Member

Implicit

(frumoasa felicitarea) dar cred ca deja ar trebui sa incepem sa scriem in engleza

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Partener ateu onyx235 Nunta 87 26.03.2011 21:52:20
Suntem crestini, intrebati-ne orice andreicozia Generalitati 133 16.08.2010 23:01:34
Eminescu ateu? pisi Generalitati 39 18.01.2010 16:49:03
De ce sunt ateu agnostic hmiron Teologie si Stiinta 43 30.12.2009 22:51:32
ateu sau crestin? Dan-Virgil Generalitati 33 12.07.2008 21:21:58