![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
Sper sa nu se supere nimeni pe mine si chiar dimpotriva, sa fie de folos acest thread. Am observat cateva greseli care ma fac sa clipesc des. Peste tot pe net intalnesc "iiii" pusi aiurea...
Am intalnit greseli de genul acestora " Sa fi tu porumbel ", " Daca as fii varza", " A fii vesel inseamna a fii bine dispus", " Exista cartii la supermarket?" care corect ar trebui scrise asa : Sa fii, Daca as fi, A fi, Exista carti ( substantiv) Un mic rezumat care ar putea fi de folos: Infinitivul - un singur i: a FI. Viitorul: cu un singur i. Voi/vei/va/veți/vor FI. Condiționalul prezent: un singur i. Aș/ai/ar/ați/ar FI. Condiționalul perfect: un singur i. Aș/ai/ar/ați/ar FI fost. Conjunctivul prezent: la persoana a II-a devine să FII, cu doi i : eu să FIU tu să FII el/ea să FIE noi să FIM voi să FIȚI ei/ele să FIE Conjunctivul perfect :un singur i. Eu/tu/el/ea/noi/voi/ei/ele să FI fost. Imperativul afirmativ: FII ! Cu doi i. Imperativul negativ: Nu FI ! Cu un singur i. Numai cateva substantive se scriu cu doi de " i" si anume : fii, copii ( atunci cand facem referire la fiinte, pentru ca daca ne referim la copiile xerox, ele nu mai primesc nici un i), vii... care atunci cand sunt articulate mai primesc un i, ex : "Fiii lui Ionescu sunt foarte obraznici." , "Copiii meu sunt foarte bine educati.", " Viii cu viii, mortii cu mortii." Doamne ajuta si mult succes! P.S. Sper sa nu se supere nimeni pe mine...dar mi se intampla sa citesc unele propozitii si sa nu inteleg ideea din cauza exprimarii deficitare. Last edited by AndruscaCIM; 05.10.2009 at 16:10:24. |
|
|||
|
|||
![]()
A mai fost un topic deschis pe aceasta problema, a greselilor de limba, si nu a avut viata lunga. A disparut, din nu se stie care pricina...
Problema cu "i"-urile este atat de generalizata pentru cei care scriu in limba romana... Nici nu-ti vine a crede... Faceam la scoala zilnic cu elevii mei astfel de exercitii... Pe o ureche intra si pe amandoua iesea.. In zadar fise, exemple, jocuri, cartonase (si la liceu)... Cand le-am spus sa-si redacteze cererea pentri inscriere la Bacalaureat, am vazut formulari de genul: "Subsemnatul ... fiiul lui ..." Nu-mi venea sa cred! Bafta! Doresc viata lunga acestui topic si sa aiba efectul scontat pentru ca, in cele din urma, felul in care scriem spune destul despre respectul de sine si pentru cei carora te adresezi. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cunosc un ins superdestept, care vorbeste fluent cateva limbi straine si care are probleme cu acest amarat de "i". Nu stiu ce sa zic, dar pana am terminat eu scoala n-am observat acest tip de greseala de scriere. E clar ca traiim vremuri apocaliiptice. (cred ca uni simt nevoia sa adauge o litera cand vocala e mai lunga, pe cand alti sunt mai zgarciti din fiire...)
|
|||||||
|
|||||||
![]() Citat:
![]() Si eu sper sa aiba viata lunga! Doamne ajuta! Citat:
Nu inteleg de ce ar putea deranja, pentru ca cel mai mult ar trebui sa fie deranjati cei care gresesc prin prisma faptului ca si-ar dori sa nu o mai faca. Sunt examene de dat, scrisori, mailuri de scris si pentru niste greseli pe care noi poate nu le sesizam, putem fi catalogati gresit. Daca vei observa greseli in mesajele mele nu ezita sa mi le subliniezi pentru ca eu nu am nici o problema. Doamne ajuta! Citat:
Citat:
![]() Citat:
Bineinteles ca nu se punea problema sa o plasez intre subiect si predicat sau pentru a evita cacofoniile, dar in opinia mea prin virgula aveam impresia ca frazele vor primi o intonatie mai aparte =)). Citat:
![]() Probleme de genul am inteles ca ar avea si englezii, nestiing cum sa foloseasca " Whom"...dar in cazul lor e de inteles cand nu stiu nici macar spellingul corect si se chinuie pana la adanci batraneti =)). Citat:
Eu marturisesc ca am problema cu punctele de suspensie. Cred ca imi plac foarte mult si desi sotul meu imi tot atrage atentia...imi vine greu sa renunt la ele =)) Sper totusi ca voi reusi sa le reduc substantial ![]() Last edited by AndruscaCIM; 06.10.2009 at 14:36:01. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Acestea sunt detaliii nesemnificatiiiive aici pe un forum ortodox.
Cum ramine cu batrina murdara pe picioare analfabeta insa curata la suflet amintita de un filozof crestin? Conform unora ar trebui sanctionata si data afara de pe acest forum scrobit. Au fost sfinti care odata participind la o Liturghie au observat rugaciuni care se inaltau la cer sub forma de raze de lumina din partea unor batrine pe care lumea nu dadea nici doi bani(analfabete, tacute, murdare, ciudate) Nu zic ca corectitudinea in scriere n-ar fi importanta insa concurenta asta in cine este mai destept aici nu isi are locul Poftiti va rog pe forumuri de limba si literatura si faceti valuri acolo astfel mai creati un pic de miscare a ghetarului. Multi dintre noi cautam povestiri si sfaturi de suflet nu de corectitudine gramaticala privita cu rigurozitate frantuzita..si aceea falsa deoarece realitatea este cu totul alta si in Franta...cunoastem! VA ROG DIN SUFLET cei avizati si care nu stiti sa scrieti sa IGNORATI COMPLET pe cei care va admonesteaza si continuati sa scrieti asa CUM STITI! ..si fiti siguri ca mai exista si altfel de profesori in lume care va accepta asa cum sunteti Eu unul va iubesc oricum! Last edited by andreicozia; 06.10.2009 at 17:41:21. |
|
||||
|
||||
![]()
Si cel mai trist in problema cu i este faptul ca de fapt nu are nici un fel de suport in limba vorbita. Nimeni nu pronunta fiiul, scri, fi (sa fii cuminte) etc. Deci pur si simplu nu pot sa inteleg cum ajung atat de multi romani sa faca asemenea greseli elementare cand in limba romana, in general, scrii cum auzi. (Ca in propozitia anterioara, auzi un i lung la scrii, deci doi de i, si un i scurt la auzi, deci un singur i. ) Ce o fi asa de greu de priceput nu stiu.
Mai este problema cu ortogramele, in special cu va, v-a. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eu de cite ori am ocazia sa trec din ,,fraierica" in ,,informat" ma bucur tare mult . Si eu folosesc uneori(sau poate mai des dar nu realizez) aiurea scrierea cu un ,,i" si cu doi. Pe cuvint ,ma bucur ca ai precizat. Am insa o rugaminte : arata-ne si modul corect de folosire a virgulei . Si aici gresesc de multe ori punind din ignoranta chiar inainte de ,,si" virgula, ceea ce este incorect. Exact cum spunea si distinsa sora LapetitMoc a mai existat un topic despre ,,crimele asupra limbii romane" si care a fost f. repede sters ...deranja ! Toata ziua vedem cum semidocti sau sfertodocti umplu de singe limba vorbita si scrisa fara nici o durere dar mai ales cu tupeu motivind cel mai adesea pueril ca asa se scrie pe net,la viteza ! Aiurea , mirosul de la axila ii tradeaza ! Scrieti surorilor despre cit de rau scriem si vorbim (...desigur ,cei care facem asta !)si ne reamintiti ca alaturi de limbile straine pe care le scriem si vorbim ,,fluent"(nu marefer la cei care traiti inafara Romaniei)sa folosim corect si limba materna ! |
|
||||
|
||||
![]()
Inca ceva care apare destul de des pe forum: nu exista ortodoxi, ci ortodocsi.
|
|