Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 25.04.2013, 23:10:34
Catalin_Joe Catalin_Joe is offline
Junior Member
 
Data înregistrării: 25.04.2013
Mesaje: 1
Implicit Scrisoare pentru Basarabia

Intra pe link-ul asta si dai like! pentru a transmite mesajul tuturor prietenilor tai.

http://alcuiesti.ro/?p=348

Basarabia, un tărâm bine cuvântat de Dumnezeu cu oameni harnici și frumoși, păduri bogate, pământ bogat, dar așa cum știm din popor, tot ce-i frumos e și blestemat. Blestemat să treacă prin nenumărate încercări până în ziua victoriei.

Tineri basarabeni, nu vreau să-ncep prin a vă povești lucruri pe care probabil le cunoașteți despre istoria voastră, Basarabia este un ținut ce trezește în inimile voastre și ale noastre nostalgia și frustrarea, că nu-i aproape de noi, România. Cu toate acestea, basarabenii trăiesc românește, vorbesc latinește, cântă și se bucură precum dacii.

Basarabia, un pământ sfâșiat de dușmani ce au venit și vin din toate părțile de-a lungul existenței, vad în aceste meleaguri liniștea și bogăția vieții, frustrarea ce-o au că străbunii lor n-au fost de aici, invidia pe noi c-am fost aici din vecie și v-om trăii până la capăt.

Istoria ta e pură și mândră ca-i o țară ce va trăii până în vecie cu același sentiment de mândrie românească, fiii dacilor nemuritori ce suntem noi. Au murit în chinuri groaznice luptând pentru identitatea voastră latină și dacică milioanelor de strămoși ce au lăsat în urma lor nevestele, copii, părinții tinerețea și visele lor pentru ca romanii sa fie liberi, asa că noi avem datoria să îndeplinim ceea ce a rămas neterminat, Basarabia trebuie să fie lângă România. Noi putem să facem asta, noi tinerii din România și din Basarabia, trebuie să ne dorim acest lucru și să facem tot posibilul sa îndeplinim acest vis, al nostru al tuturora.

Noi cu toții putem schimba ceva pentru binele acestei tari pârjolite de furtunile de flăcări venite în timp din toate părțile foc stins cu sângele basarabenilor și bucovinenilor persecutați de regimul stalinist și putem construii “un popor și o țară ca soarele sfânt de pe cer”. Noi cu toții moldoveni, olteni, munteni, bănățeni dobrogeni și basarabeni, toți moștenitori ai pământului dacic.

Să ne amintim de moldovenii omorâți și deportați în lagăre de munca în Siberia și Kazahstan, familii dezbinate, copii luați prizonieri, sute de mii de morți ...
Reply With Quote
  #2  
Vechi 26.04.2013, 18:51:14
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.02.2013
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.920
Implicit

Sa nu uitam nici de saptamana rosie, cand armata romana si civili romani au fost omorati de evreii rosii veniti de pe tancurile sovietice.
***
Basarabia e pământ românesc, toți cunoaștem acest adevăr, însă modalitatea revenirii ei acasă reprezintă de multe ori o enigmă.

Dezlegarea este în România.

Sunt necesare 100 000 de semnături pentru susținerea unei legi care face din Republica Moldova o prioritate a statului român.

100 000 de semnături pentru 3 milioane de români.

http://basarabia-acasa.ro/
Reply With Quote
  #3  
Vechi 26.04.2013, 19:03:08
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.076
Implicit

http://www.totpal.ro/opinia-american...din-edinburgh/
Am gasit asta,si nu stiu unde s-o postez :)
__________________
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
  #4  
Vechi 26.04.2013, 23:33:13
Florinvs Florinvs is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 06.12.2012
Locație: Husi, judetul Vaslui
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.893
Implicit Scrisoare pentru Basarabia

Intradevar, Basarabia este o veche provincie romaneasca, iar locuitorii sai sunt tot romani, limba vorbita de ei fiind limba romana!
Asa-zisa "limba moldoveneasca" exista doar in mintea unor oameni rau intentionati sau complet idioti- cum este Voronin!

Bineinteles ca orice roman adevarat isi doreste ca Basarabia sa se uneasca cu tara-mama, adica cu Romania! Insa mijloacele concrete pentru realizarea acestui obiectiv s-au discutat mai putin! Acestea ar fi:

- Interconectarea retelelor de transport a energiei electrice si gazului metan intre Romania si Moldova, si incheierea de contracte directe reciproc avantajoase intre companiile de profil din cele doua tari (Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Traselectrica cu Moldoelectrica, respectiv Romgaz si Transgaz cu Moldova gaz), pentru reducerea dependentei energetice a Moldovei de Rusia si Ucraina! ESte cea mai mare problema economica- alaturi de coruptia aparatului de stat- cu care se confrunta astazi Moldova!
Romania ar putea furniza energie electrica Moldovei la preturi avantajoase, mai mici decat cele cerute de Rusia sau Ucraina!
Se poate aveea in vedere si cooptarea Moldovei in constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, care ar acoperi intr-o masura destul de mare necesarul de energie electrica a moldovei, la preturi avantajoase!

- Acordarea de asistenta Moldovei in extinderea portului Giurgiulesti, pentru ca Moldova sa se poata aproviziona cu combustibili si pe calea apei, si din alte surse decat Rusia si Ucraina;

- Creerea de societati agricole si de prelucrare a produselor agricole mixte, pentru a se valorifica principalul potential a Moldovei- sectorul agroalimentar;
-Cooperarea pentru constructia unor sisteme de irigatii in bazinul raului Prut.

-Pentru cetatenii moldoveni, acordata in regim simplificat cetatenia romana, iar regimul de trecere a frontierei sa fie simplificat, cum era pana in 2001, numai pe baza de buletin! Aici trebuie ridicata problema si in relatia si tinand cont de obligatiile asumate de Romania prin aderarea la UE.

Trebuie avuta in vedere o politica diplomatica pragmatica, care sa tina cont si de pozitia Rusiei ca mare putere in zona (fie ca ne place sau nu, dar asta este situatia!), iar in intalnirile si discutiile cu diplomatii Federatiei Ruse, trebuie explicat faptul ca dorinta Romaniei de unire cu Basarabia nu este un lucru indreptat impotriva Federatiei Ruse!
Dorim sa avem relatii economice in primul rand (Rusia poate fi o piata de desfacere foarte importanta pentru agricultura si industria romaneasca, cum de altfel era inainte de 1990), dar si diplomatice foarte bune cu Federatia Rusa, dar si Federatia Rusa trebuie sa inteleaga dorinta poporului roman de unire cu Basarabia!
In special dupa 1996, conducatorii Romaniei au facut greseli grave in politica externa, mizand totul pe o singura carte- intrarea in NATO, desi mai intelept ar fi fost sa ne fi pastrat cativa asi in maneca!
De exemplul in 1999 cand NATO a bombardat Iugoslavia, trebuia sa fi avut o pozitie mai nuantata, iar oportunitatea amplasarii in Romania a unor elemente din "scutul antiracheta" trebuia mai atent analizata! De asemenea, declaratiile cu totul iresponsabile a presedintelui Traian Basescu la adresa Federatiei Ruse nu ne-au adus decat deservicii!
Sa speram ca Vladimir Putin, un om inteligent si cu o mare experienta in dedesubturile relatiilor politice si a jocurilor de putere, va reusi sa se departeze de mentalitatea ruseasca inradacinata inca din vremea lui Petru cel Mare si sa inteleaga ca este in interesul Rusiei de a accepta ca popoarele din zona- basarabenii si georgienii- sa-si desavarseasca unitatea nationala! Din pacate Boris Eltan nu a reusit sa inteleaga acest lucru, desi atunci in august 1991 promitea mult!
Reply With Quote
  #5  
Vechi 27.04.2013, 00:07:37
Florinvs Florinvs is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 06.12.2012
Locație: Husi, judetul Vaslui
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.893
Implicit Scrisoare pentru Basarabia

Cronologia razboiului din Transnistria

1989 -11 august 1989: În întreprinderile de subordonare unională, se formează soviete muncitorești, numite Colectivelor Unificate de Muncă (OSTK), ce încep lupta împotriva introducerii limbii române, a alfabetului latin și a reformelor democratice. -31 august 1989: Limba moldovenească este proclamată limbă de stat. -toamna: OSTK -urile organizează greve și mitinguri de protest împotriva limbii române și a alfabetului latin. -decembrie-ianuarie: Sunt organizate referendumuri la Tiraspol și Râbnița pentru obținerea statutului de "teritoriu autonom" al Transnistriei, în cadrul RSS Moldovenești. 1990 -Cu sprijinul direct al Armatei a 14-a, sunt formate unități paramilitare ilegale secesioniste, sunt organizate cu sprijinul OSTK mitinguri și referendumuri. -27 aprilie 1990: Tricolorul cu cap de zimbru este adoptat că steag național al RSS Moldovenești. Sovietele locale din Tiraspol și Tighina au refuzat abordarea tricolorului în aceste orașe. -septembrie 1990: Sovietele locale din Tiraspol, Tighina și Râbnița au respins legea limbii de stat. S-a inițizat o mișcare de nesupunere față de autoritățile statului moldovean. -2 septembrie 1990: Are loc la Tiraspol "Congresul al II-lea extraordinar al deputaților poporului din Transnistria" care proclamă "Republica Moldovenească Sovietică Socialistă Nistreană". -3 septembrie 1990: Sovietul Suprem al RSS Moldovenești creează instituția prezidențială și îl alege ca președinte pe Mircea Snegur. -16 septembrie 1990: O adunare în semn de protest împotriva separatismului este organizată în satul Lunga, Stînga Nistrului, lângă Dubăsari. -22 septembrie - 15 noiembrie 1990: Liderii separatiști, sprijiniti de formațiuni paramilitare proprii și de trupe ale armatei, sovietice organizează alegeri legislative pentru "sovietul suprem" al "Republicii Sovietice Socialistă Moldovenești Nistrene". -22 decembrie 1990: Mihail Gorbaciov , președintele URSS, semnează un decret prin care declara nule hotărârile "Congresului al II-lea al deputaților poporului din Transnistria". În schimb, măsurile luate de autoritățile de la Chișinău sunt infime și strict declarative. 1991 -Au loc acțiuni de înlocuire ale autorităților Republicii Moldova cu cele ale "republicii nistrene". Beneficiind de o inexplicabilă pasivitate a autoritățiilor statului Moldova, separatiștii își constituie o impresionantă forță armată, constituită din: Garda republicană, (8.000 luptători), subordonată "Direcției de apărare" a Transnistriei. Miliția, inclusiv batalionul Dnestr, (5.000 luptători), subordonată "direcției de interne" a "Republicii Nistrene". Detașamentele teritoriale de salvare (4.000 oameni), aflați la dispoziția executivelor locale. Regimentele muncitorești, echivalentul modern al "sovietelor de muncitori înarmați", subordonați Colectivelor Unificate de Muncă (OSTK). Cazacii, în număr de 3-4.000, cu statut de "voluntari", erau mercenari cu solde mai mari decât ale gardiștilor fiind subordonați direct conducerii "Republicii Nistrene". Toate aceste formațiuni erau înzestrate cu armament, mijloace de transport, mașini de luptă, cumpărate, capturate sau furate de la Armata a 14-a rusă, sau de la unitățile OMON din Transnistria. De partea separatiștilor s-a situat fățiș Armata a 14-a rusă, cu un efectiv de 6.500 persoane, constituită din: o divize motorizată 2 regimente de artilerie un regiment de tancuri un regiment antitanc 2 regimente de pontonieri un regiment de rachete o escadrila de elicoptere Prin comparație, tânăra republică Moldova, încă nu avea armată proprie, beneficiind doar de un efectiv de câteva mii de polițiști, care au suplinit, în timpul conflictului, forțele armate. 19 mai 1991: -Ministrul apărării al URSS a ordonat comandantului Armatei a 14–a, generalul Netkaciov, mobilizarea militarilor de rezervă pentru completarea efectivelor trupelor Armatei a 14–a dislocată în Transnistria și menținerea aceste trupe și a arsenalul militar în stare
Reply With Quote
  #6  
Vechi 27.04.2013, 00:08:19
Florinvs Florinvs is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 06.12.2012
Locație: Husi, judetul Vaslui
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.893
Implicit Scrisoare pentru Basarabia

de luptă. El ar fi justificat acest ordin în acest fel: "ținând cont de faptul că Transnistria este un teritoriu rusesc și că situația s–a înrăutățit, noi trebuie să–l apărăm prin toate mijloacele". -23 mai 1991: RSS Moldovenească devine Republica Moldova. -23 iunie 1991: Parlamentul Republicii Moldova proclamă suveranitatea Republicii. 19 august 1991: Are loc Puciul de la Moscova. Puciștii vor avea tot sprijinul liderilor separatiști de la Tiraspol: Igor Smirnov, Maracuță, Iakovlev, Reliakov. Dupa înfrângerea puciștilor, Boris Elțin a cerut pedepsirea acestora și a celor care i-au susținut. Încercările administrației de la Chișinău de a aresta liderii transnistreni au generat nemulțumirea rusofonilor din Transnistria. A început o acțiune a femeilor rusofone care, în număr din ce în ce mai mare, au început să blocheze calea ferată ce lega Transnistria de restul Basarabiei. În final, liderii transnistreni au fost arestați, apoi eliberați după scurt timp. -25 august 1991: Sovietul Suprem al RMN proclamă independența "republicii". -27 august 1991: Parlamentul proclamă independența Republicii Moldova. -septembrie: Membri ai trupelor speciale sovietice OMON din Riga, sosesc în limuzine la Tiraspol, cazându-se la hotelul Kolhaznii. -18 septembrie 1991: Președintele autoproclametei RMN, Igor Smirnov, a decis să plaseze unitățile forțelor armate sovietice dislocate în Transnistria sub jurisdicția autoproclametei RMN. -1 decembrie 1991: În raioanele de pe malul stâng al Nistrului au fost organizate alegeri prezidențiale, declarate ilegale de către autoritățile moldovenești. Igor Smirnov a fost ales președinte al autoproclametei RMN. -13 decembrie 1991: Are loc un atac armat al gardiștilor la podul de la Dubăsari, soldat cu moartea a patru polițiști moldoveni și a 20 de gardiști, cazaci și mercenari. 21 martie 1992: Gardiștii și cazacii au provocat un incident la o petrecere în Dubăsari, apoi au atacat poliția moldovenească chemată în ajutor. Polițiștii au deschis focul, omorând un cazac, după care s-au retras în sediu. Acest incident a servit drept pretext desființării ultimei secții moldovenești de poliție dintr-un oraș transnistrean. Sediul poliției a fost atacat de gardiști și cazaci, care i-au făcut prizonieri pe polițiști, dezarmându-i. martie 1992: Comitetul executiv raional și toți polițiștii din Dubăsari s-au retras în satul Cocieri, care a devenit un centru de rezistență, aici refugiindu-se locuitori din satele vecine. Gardiștii au intrat în Cocieri cu 2 blindate, deschizând foc fără avertisment asupra trecătorilor. Au fost impuscati doi tarăni și o mamă, care mergea cu copilul de mână. Țărănii și polițiștii au reușit să-și procure, fără incidente, armament de la o cazarmă subordonată Armatei a 14-a. -Gardiștii și cazacii vor bloca podurile de peste Nistru - de la Vadul lui Voda, Tighina, Camenca, Râbnița, constituind "posturi de control " cu câte un blindat. Astfel de posturi vor fi create și pe șoseaua Tiraspol-Dubăsari și la barajul hidrocentralei Dubăsari. 2 martie 1992: Republica Moldova devine membru ONU, ceea ce conduce la recunoașterea caracterului ilegal al autoproclamatelor "republici" nistreană și găgăuză. Este ziua în care începe războiul, prin declanșarea conflictului armat la Dubăsari, printr-o diversiune a separatiștilor. Are loc diversiunea de la Vulcănești, în zona găgăuză. Trei membri ai gărzii paramilitare găgăuze au atacat cantina unei școli. După ce gardiștii au fost arestați , secția de poliție a fost invadata de 14 membri ai formațiunii, care au cerut transferarea arestaților la Bolgrad, oraș aflat sub jurisdictie ucrainiană. -3 martie 1992: Gardiștii și cazacii au atacat satul Cocieri, dar au fost respinși. Seara, a ajuns în sat o unitate de poliție cu destinație specială, trimisă de la Chișinău și care traversase Nistrul pe gheață. Centrul de Presa al Forțelor Armate Unite ale CSI a dat un comunicat prin care afirma că forțele armate moldovenești au atacat un regiment de infanterie al apărării civile, dezarmând ofițerii și luând 70 automate și alte arme și că situația seamană cu aceea din Nagorno-Karabah. Au fost blocate căile de acces dinspre Chișinău spre Tighina, a fost blocata emisia radioteleviziunii naționale în oraș. După desființarea secției moldovenești de poliție (singura instituție care mai reprezenta statul moldovean în oraș), este inaugurata o secție de poliție subordonată
Reply With Quote
Răspunde