Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Despre Sfanta Scriptura
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.11.2009, 00:45:17
Eutifievv_emi
Guest

Implicit De unde avem dogma trinitatii ?

1. De unde avem doctrina trinitatii ?
2. Cine a fondat-o si cand ?
3. Cum se poate dovedi ca aceasta invatatura nu este filozofie pura ?
4. Cum sustine Sfinta Scriptura aceastainvatatura, daca o sustine ?
5. Considerati ca este vital sa stim si sa sustinem acest concept ? De ce ?

Sa fie vorba oare de o invatatura omeneasca sau de un adevar pe care Biblia il tine tainuit ?
Reply With Quote
Vechi 30.11.2009, 08:23:40
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Implicit

Aceasta invatatura este prezenta in Sfanta Scriptura si a primit o formulare la primele doua sinoade ecumenice. Invatatura despre Sfanta Treime o gasim in Crez in forma sistematica.
Nu este filozofie, este mai presus de ratiune- tocmai, nu se incadreaza in niciun sistem filozofic.
Invatatura despre Sfanta Treime este vitala deorece ea se reflecta in Biserica si in familie sub aspectul relational si al comuniunii. Daca am avea Treimea model atunci nu am mai ajunge la conceptii extremiste-spre exemplu misoginism. In Sfanta Treime desi Tatal il naste pe Fiul nu este mai mare decat Fiul, acelasi lucru si in familie barbatul este egal cu femeia, desi femeia a fost luata din barbatul ei. Exemplele continua.
Reply With Quote
Vechi 30.11.2009, 08:45:45
luchian
Guest

Implicit

Drept multumire pentru premiul primit Obama s-a gandit sa suplimenteze fortele din Afganistan cu aproximativ 20.000 de soldati, din care ii revine si Romaniei o parte de 600 de soldati.

Trebuie sa mai verific prin dictionare cuvantul "pace", e posibil sa se fi schimbat definitia.
Reply With Quote
Vechi 30.11.2009, 12:51:25
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Ioan 14, 12:
Adevărat, adevărat zic vouă: cel ce crede în Mine va face și el lucrările pe care le fac Eu și mai mari decât acestea va face, pentru că Eu Mă duc la Tatăl.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 25.01.2010, 19:24:12
Eutifievv_emi
Guest

Implicit Te pierzi printre randuri!!!!!!!

Citat:
În prealabil postat de luchian Vezi mesajul
Drept multumire pentru premiul primit Obama s-a gandit sa suplimenteze fortele din Afganistan cu aproximativ 20.000 de soldati, din care ii revine si Romaniei o parte de 600 de soldati.

Trebuie sa mai verific prin dictionare cuvantul "pace", e posibil sa se fi schimbat definitia.
Mai multa atentie!
Reply With Quote
Vechi 07.12.2009, 02:06:52
mihai1936 mihai1936 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 29.11.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
Aceasta invatatura este prezenta in Sfanta Scriptura si a primit o formulare la primele doua sinoade ecumenice. Invatatura despre Sfanta Treime o gasim in Crez in forma sistematica.
Nu este filozofie, este mai presus de ratiune- tocmai, nu se incadreaza in niciun sistem filozofic.
Invatatura despre Sfanta Treime este vitala deorece ea se reflecta in Biserica si in familie sub aspectul relational si al comuniunii. Daca am avea Treimea model atunci nu am mai ajunge la conceptii extremiste-spre exemplu misoginism. In Sfanta Treime desi Tatal il naste pe Fiul nu este mai mare decat Fiul, acelasi lucru si in familie barbatul este egal cu femeia, desi femeia a fost luata din barbatul ei. Exemplele continua.
trebuie sa fi putin dus pluta spunand ca Tatal este egal cu Fiul.Aduti aminte ce a spus IIsus in ultimile momente din viata sa ca om "Tata daca este cu putiinta departeaza de la mine paharul acesta.........totusi faca-se voia Ta".Iti arata asta tie ca Dumnezeu este egal cu Fiul?Fi mai rational si nu mai invata pe alti prosti
Reply With Quote
Vechi 09.12.2009, 13:09:59
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihai1936 Vezi mesajul
trebuie sa fi putin dus pluta spunand ca Tatal este egal cu Fiul.Aduti aminte ce a spus IIsus in ultimile momente din viata sa ca om "Tata daca este cu putiinta departeaza de la mine paharul acesta.........totusi faca-se voia Ta".Iti arata asta tie ca Dumnezeu este egal cu Fiul?Fi mai rational si nu mai invata pe alti prosti
Tocmai ca in Taina Sfintei Treimi nu se patrunde cu ratiunea. Acelasi lucru il sustineau si monotelistii sau monoenergistii-erezie combatuta la sinodul VI ecumenic, invocand textul pe care l-ai amintit. Pentru aceasta erezie Sfantul Maxim Marturisitorul ne ofera un tratat.
Cugeta mult la afirmatia Sfantului Grigorie de Nazianz:
„As vrea sa-L numesc pe Tatal mai mare, pentru ca din El isi au Cei asemenea Lui asemanarea si fiinta Lor. Caci asa s-ar cuveni. Dar ma tem ca prin aceasta sa nu fac obarsia mai prejos decat obarsia si sa nu ofensez printr-o asemenea cinstire. Caci nu este o cinste pentru obarsie atunci cand cele care sunt din ea*(Fiul si Duhul Sfant) ii sunt inferioare. ”
Reply With Quote
Vechi 25.01.2010, 20:32:47
Eutifievv_emi
Guest

Implicit

Este cineva in masura sa explice punct cu punct aceasta doctrina, dogma ?

Va rog...
Reply With Quote
Vechi 26.01.2010, 23:47:47
inorog
Guest

Implicit

Da, e unul Iisus. Da-i o intalnire, vezi ce-ti explica. Oricine altcineva e necalificat pentru slujba in cauza. Subliniez: oricine.
Exista desigur temeiuri biblice pentru credinta ca Dumnezeu-Unul se manifesta trinitar ca persoane, dar acelea sunt numai indreptari si forme care sa ghideze gandirea. Dovezi exista la cel de care am zis, si numai la El. Orice altceva sunt baliverne.
Temeiul principal: La Cina cea de Taina Filip cere "Doamne, arata-ne noua pe Tatal si ne este de ajuns". Vezi ce raspunde Iisus, si vezi si rugaciunea lui pentru sine si pentru apostoli asa cum o descrie Evanghelia lui Ioan si ai acolo o indreptare de credinta. Daca nu-ti este de ajuns e putin probabil sa te lamureasca altceva.

Last edited by inorog; 26.01.2010 at 23:51:15.
Reply With Quote
Vechi 27.01.2010, 10:15:49
padreati padreati is offline
Member

Data înregistrării: 22.12.2009
Locație: Iasi
Implicit

Nu am putut urmari cu amanuntul tot firul discutiei, de aceea daca rpet ceva ce s-a spus, sa ma iertati.
Vroiam numai sa aduc aminte de o formulare care ii apartine lui Hristos:

Mat 28:18 Și apropiindu-Se Iisus, le-a vorbit lor, zicând: Datu-Mi-s-a toată puterea, în cer și pe pământ.
Mat 28:19 Drept aceea, mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh,
Mat 28:20 Învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, și iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul veacului. Amin.

PS: am verificat, si in toate versiunile la care am acces (grecesti, vilgata, king james, romanesti toate), scrie acelasi lucru, deci nu e cazul de ne-autenticitate.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Credinta in zodii vs. dogma liberului arbitru laurastifter Alte Religii 21 23.06.2013 15:54:57
Dogma Democratiei si Dogma Statului Paternal Mihnea Dragomir Dogmatica 71 17.02.2013 19:45:07
Dogma este obligatorie pentru mantuire catalin2 Dogmatica 137 04.10.2011 15:59:10
Religie, Dogma, Ortodoxism vs Buddhism, Hinduism vs iubirea libera a Divinitatii Tangun Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 126 31.01.2011 16:41:30
Avem Patriarh danyel Stiri, actualitati, anunturi 34 11.02.2009 22:03:42