![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Reproduc articolul apărut azi într un ziar , de altfel ateu, Libertatea : " Deși pare desprins dintr un film cu Indiana Jones, anunțul a fost făcut la Roma, de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Etiopiene, Abuna Paulos, e cât se poate de real : < În calitate de patriarh, l-am văzut cu ochii mei> . Astfel , la peste 2500 de ani de la presupusa dispariție, existența unuia dintre cele mai importante obiecte religioase ale creștinătății , Chivotul Legii, ar putea deveni o certitudine. < Chivotul Legii se află în Etiopia de mai multe secole și nimeni nu știe pentru cât timp > , a fost declarația Patriarhului Abuna Paulos al Etipopiei, care a șocat atât lumea creștină , cât si pe cea iudaică. Chiar dacă multe legende spuneau că prețiosul cufăr construit pentru a depozita tablele cu cele 10 porunci ar putea fi îndepărtata țară africană, tradiția locală spunând că el se află aici încă din secolul al VII-lea îHr, e pentru prima oară când un înalt ierarh face o asemenea dezvăluire. Mai mult Paulos a dat asigurări că obiectul se află în stare bună, fiind aproape identic cu cel descris în Biblie. El ar conține și resturi de mană, biblica hrană a evreilor. "
|
|||
|
|||
![]()
Despre existenta unui Chivot al Legii in Etiopia se stie de ceva vreme , conform "legendei" chivotul a fost adus in Etiopia la axum si se afla acum in Biserica St. Mary of Zion.Se spune ca , chivotul legamantului ar fi fost adus in Etiopia de Menelik I care cand a implinit 20 de ani a mers sa isi viziteze tatal , pe Solomon, la Ierusalim.Menelik I se pare ca ar fi fost fiul reginei Saba si a regelui Solomon.In timpul vizitei lui la fratele lui Azarius(celalalt copil al reginei Saba) a furat Chivotul si asa a ajuns in Etiopia in Axum.Legenda asta a aparut in secolul al XII lea fiind folosita ca dovada ca Etiopieni ar fi urmasi ai lui Solomon.Legenda asta e frecventa in Etiopia si se pare ca oamenii cred ca detin adevaratul Chivot al Legamantului.O alta legenda spune ca regele Solomon ar fi facut o copie dupa Chivot si i-ar fi oferit copia lui Menelik I dar acesta l-a pacalit si a schimbat-o cu originalul.Dar etiopienii , mai ales oamenii sunt convinsi ca ei detin adevaratul chivot , au sarbatori dedicate chivotului s.a.m.d.Din cate stiu eu , patriarhul etiopian a fost la Roma recent si a fost anuntat prin intermediul presei ca se va deschide Chivotul si toti il vor vedea, dar mai departe despre asta nu se stie nimic.Chiar daca ar fi o copie dupa Chivot si nu originalul are o mare insemnatate.
"Solomon had a wife named the Queen of Sheba. According to the Ethiopian tradition, the Queen of Sheba was an Ethiopian Monarch. Sheba had two sons named Menelik and Azarius. The Queen of Sheba returned to Ethiopia to discover that she was carrying Solomon's child. When Menelik turned 20, he traveled from Ethiopia to Israel and arrived at his father's court. There he was instantly recognized and accorded great honor. After a year had passed, however, the elders of the land became jealous of him. The King sent Menelik back to Ethiopia and the first-born sons of all the elders had to accompany him. One of these sons name Azarius stole the Ark from its place in the Holy of Holies and brought it to Ethiopia. They assumed that God willed it since God let him have it. Therefore, the Ark was left in Ethiopia." |
|
|||
|
|||
![]()
Ce este asta? Cine l-a folosit si pentru ce?
|
|
||||
|
||||
![]()
In vechime lacasul de cult al poporului ales avea in curte jertfelnicul, pe care se aduceau arderile de tot si baia de arama, unde se spalau preotii pentru a intra in cort. Interiorul era impartit in sfanta si sfanta sfintelor. Sfanta ocupa doua treimi din cort si in ea se aflau jertfelnicul tamaierii, masa painilor punerii inainte si sfesnicul cu sapte brate. In sfanta sfintelor, despartita de sfanta printr-o perdea, se afla cel mai sfant dintre toate obiectele cortului: chivotul legii.
In chivotul legii se pastrau Tablele Legii, mana cereasca si toiagul lui Aaron. |
|
|||
|
|||
![]()
Auzisem si eu mai demult cum ca Chivotul s-ar afla in Etiopia,cel putin ei asa sustin,si daca stam bine sa ne gandim,pare o locatie destul de probabila. Dar eu am totusi o nedumerire: cum au pus mana pe Chivot fara sa moara??
|
|
||||
|
||||
![]()
Aflam din aceasta stire ca ,, existența unuia dintre cele mai importante obiecte religioase ale creștinătății , Chivotul Legii, ar putea deveni o certitudine.,,
Chivotul apartinea poporului lui Israel . Dupa umila mea parere Crestinii nu au nevoie de dovezi , gen chivot , pentru a li se intari credinta in Dumnezeu . Ei au cea mai vie certitudine ..pe Domnul Iisus Hristos . Bun ,sa admitem ca este adevarat si chivotul este cel original. Chivotul nu era o simpla ladita in care erau pastrate tablele Legii ,ci prin intermediul lui preotii vorbeau cu Dumnezeu. Puneau intrebari si Dumnezeu le raspundea ,ii sfatuia .. Oare in tot acest timp , preotii etiopieni au incercat sa comunice cu Dumnezeu asa cum faceau evreii ? sau au comunicat !? Oare mai ,, functioneaza ,, dupa atata timp ? Asta da stire de senzatie ..sa aflam ca in tot acest timp au comunicat cu Dumnezeu ! Si mai departe ce se va intampla ? Probabil etiopienii nu vor renunta la chivot , evreii il vor revendica ..Doamne ajuta !
|
|||
|
|||
![]()
Chivotul legii nu mai este important pentru crestini, dupa parerea mea. Templul a fost depasit, face parte din 'umbrele si litera' Vechiului testament, din sibolurile pentru Cel ce trebuia sa vina.
Hristos a venit, acum El este templul lui Dumnezeu pe pamant, si inima templului, chivotul, si prin El fiecare crestin. Este adevarat ca etiopienii spun de mult ca ar avea acest chivot din vechime, dar chiar daca ar fi adevarat, scos din contextul religios evreiesc dinainte de Hristos, nu prea mai are mare sens, dupa parerea mea. Este interesant ca etiopienii au multe traditii mai apropiate de VT, de ex; folosesc instrumentele de care scrie si David in slujbe, au slujbe cu mai multe referiri la VT decat alti crestini. Poate de asta pentru ei pare mai important chivotul.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Vad ca unii dintre useri spun ca pentru noi crestinii chivotul legii nu reprezinta nimic, ca pentru noi Hristos reprezinta totul etc. Parerea mea este ca au dreptate la partea cu Hristos, insa se inseala cand e vorba de chivot. Nu poti sa spui ca chivotul "a fost al evreilor". Parerea mea e ca chivotul este un artefact pretios tuturor crestinilor, caci face parte din elementele pre-crestine, chiar daca este de pe vremea cand legea era incredintata doar unui popor.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]()
In Biblie , Chivotul "se pierde" odata cu robia Babiloniana.Nu se mai zice nimic despre Chivotul Legii de atunci.Cel mai probabil a fost distrus, desi unii cred ca a fost ascuns inainte de daramarea Templului, intr-un pasaj secret.Ceea ce se stie si se vede , este ca Etiopienii au in posesie un Chivot care arata ca acel Cufar in care se tineau tablitele Legii si alte artefacte.Trebuie inteles totusi ca acest cufar era umbra a celor viitoare, chip a celor ce urmau sa vina, un artefact sacru, iar cele ce erau in cufar si ceea ce reprezenta cufarul au venit in chip vazut, s-au implinit in chip vazut.Referinta la Chivot se face in Apocalipsa si se spune ca , Chivotul lui Dumnezeu e in Cer.
Dar când va veni ceea ce e desăvârșit, atunci ceea ce este în parte se va desființa. 1Corinteni 13:10 Când vă veți înmulți și veți ajunge mult roditori pe pământ, în zilele acelea, zice Domnul, nu se va mai zice: "O, chivotul așezământului Domnului". Nimeni nu se va mai gândi la el, nimeni nu-și va mai aduce aminte de el, nimănui nu-i va mai părea rău de el, nimeni nu va mai face altul. Ieremia 3:16 Chivotul Legii era doar o umbra a ceea ce avea sa vina desavarsit si ceea ce a venit la noi neamurile si reprezinta Ierusalimul Ceresc , pe tron si Imparat , reprezinta Biserica celor intai-nascuti si scrisi in cartea vietii , Imparatia Cerurilor cetele ingeresti si toti sfintii.Cufarul cel duhovnicesc invesmantat in aur este cel ce a adus Legea cea duhovniceasca cea care da viata lumii. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
CE ar trebui sa contina Chivotul Noului Legamant? | MariS_ | Generalitati | 13 | 09.07.2010 00:05:20 |
Bocitul mortului în casă si plimbatul sicriului deschis până la groapă,în afara legii | radu_trandafir | Generalitati | 19 | 10.12.2009 16:57:04 |
|