![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
M-ar interesa sa aflu ce reprezinta pentru voi acest minunat capitol al NT aflat chiar la inceputul Evangheliei lui Matei. Posibil deci sa fie si la inceputul predicilor lui Iisus,desi nu obligatoriu pargrafele sunt in ordine cronologica, sa fie deci cuvantul sau de bunvenit catre lume
Metoda principala folosita este comparatia cu VT , pentru a propune legea cea noua ,si pentru a arata legatura de continuitate si progress fata de VT . "A-ti auzit ca s-a spus. in vechime ...dar Eu va spun..." Dar stilul este ca al cuiva care are putere si cunostinta a adevarului "Iar oamenii ramaneau uimiti,caci le vorbea,nu ca invatatorii lor ,ci ca Unul care avea putere " Limbajul abunda de pilde pe intelesul orcui , pentru relatiile dintre oameni,dar si pentru relatia omului cu Dumnezeu .Deci nu este un limbaj sofisticat,teoretic , ci merge direct la inima , si se adreseaza orcui. Puterea de patrundere este data de intensitatea iubirii "Cine vrea sa iti ia haina,sa ii dai si camasa" , precum si de comparatiile cu realitatea folosite pentru a ne revela adevaruri despre Dumnezeu " Binecuvantati pe cei ce va blesteama,face-ti bine celor ce va urasc ,ca sa fiti asemenea lui Dumnezeu , caci si El varsa ploaia Sa,si peste cei drepti,si peste cei nedrepti " Concluzia finala este tot porunca 1 a Legii lui Moise : "Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata puterea ta" , dar la care, surprinzator ,se adauga o a doua porunca "asemnea celei dintai " si anume : "si pe aproapele tau ca pe tine insuti " Deci noutatea cea mare ,care nu apare asa evidenta in vechiul Testament, este ridicarea iubirii aproapelui la rang de iubire a lui Dumnezeu .Totodata ,iubirea aproapelui este vazuta ca o forma de a intelege tainele despre Dumnezeu. Totul se explica prin asociatie : Se pleaca de la relatia eu-apoapele ,se ajunge la relatia eu-Dumnezeu ,iar la sfarsit se inchide triunghiul cu relatia eu-eu Practic eu sunt in mine eu sunt in aproapele si in aceasta legatura pot intelege dumnezeirea. Indiferent ca cineva are pareri proprii, experiente proprii cu aceste porunci, sau citate din anumiti sfinti,de ex Ioan Gura de Aur sau alti sfinti ,as fi bucuros sa le postati aici |
|