Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.12.2011, 22:51:04
florin.oltean75's Avatar
florin.oltean75 florin.oltean75 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit Infranarea

Infranarea se mai numeste si disciplina morala.

Respectarea sau nerespectarea disciplinei morale ne decide in esenta locasul dupa moarte: in iaduri cu suferinte inimaginabile sau cu suferinte mai mici - in raiuri mai mult sau mai putin luminoase.

Functie de credinta, nevointa si pricepere.

Ce este disciplina morala sau infranarea?

Reprezinta abtinerea de la actiuni negative atunci cand cunoastem efectele savarsirii acestora.

Simpla abtinere sau nesavarsire de fapte rele, nu este disciplina morala.

Un prunc, de exemplu, nu savarseste fapte rele dar asta nu inseamna ca practica disciplina morala.

Infranarea este o abtinere motivata prin forta intelepciunii care intelege clar consecintele actiunilor negative.

Disciplina morala este sursa adevaratei frumuseti.

Domeniul ei este vast, de la cei incepatori care se infraneaza de la miscarile groase ale sufletului, pana la cei avansati si imbunatatiti in care patimile sunt foarte, foarte subtiri.

Reply With Quote
Vechi 16.12.2011, 07:47:23
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit

de unde scoti tu toate astea? faci un mixaj de culturi si religii?

si ce ai la semnatura, aceea cu "interschimbarea sinelui" nu suna deloc ortodox.
Reply With Quote
Vechi 16.12.2011, 17:45:22
florin.oltean75's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirela.t Vezi mesajul
de unde scoti tu toate astea? faci un mixaj de culturi si religii?

si ce ai la semnatura, aceea cu "interschimbarea sinelui" nu suna deloc ortodox.
Buna Mirela,

Ceea ce prezint nu sunt inventii personale, ci in cea mai mare parte traduceri din scripturile budiste tibetane (traditia kadampa).

Terminologia nu 'suna' intotdeauna ortodox dar sensul este foarte apropiat.

'Interschimbarea sinelui' (recunosc o traducere oarecum fortata, dar care pastreaza expresia originala - 'self exchange') reprezinta in fapt gasirea placerii in celalalt (sa te bucuri odata cu el, sa te intristezi atunci cand sufera - si nu invers) -te golesti de tine si 'te imbraci in celalalt' sau te umpli de sinele semenului. Aceasta este una din cele mai profunde instructiuni din practica mahayana [maha - mare (adica a celor Mari care Iubesc), yana - carare spre curatie]. Se invata progresiv, expunerea fiind tratata in patru capete de invatatura.

Personal, consider ca o buna pregatire psihologica, desteleneste sufletul, usureaza urcusul duhovnicesc, curata dragostea de necunostinta si intareste credinta.

Reply With Quote
Vechi 16.12.2011, 18:06:08
CelMandru's Avatar
CelMandru CelMandru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.04.2011
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75 Vezi mesajul
...'Interschimbarea sinelui' (recunosc o traducere oarecum fortata, dar care pastreaza expresia originala - 'self exchange') reprezinta in fapt gasirea placerii in celalalt (sa te bucuri odata cu el, sa te intristezi atunci cand sufera - si nu invers) -te golesti de tine si 'te imbraci in celalalt' sau te umpli de sinele semenului...
Asta-i smerenia. Dar să nu uităm că mai întâi avem prima poruncă dumnezeiască. Să nu uităm că Dumnezeu este Unul, și că gândul trebuie să ne fie mereu la El.

Iată și niște cuvinte minunate ale Sfântului părinte Arsenie Boca:
"Când camera are fereastră, este ușor ca aerul stricat să fie dat afară și înlocuit cu aer proaspăt. Însă cum se va împrospăta aerul și camerele lipsite de ferestre și uși? Sufletul care are vreo fereastră îndreptată spre Dumnezeu va fi ușor împrospătat, curățat, renăscut. Însă cum se va curăța sufletul întinat în care nu este nicio deschizătură îndreptată spre Dumnezeu, izvorul împrospătării și al întineririi sufletului!?"
"A fost întrebat avva Ammona ce este calea cea strâmtă și îngustă, și a zis: calea strâmtă și îngustă înseamnă a-ți struni gândurile, și a-ți nimici voia ta, de dragul lui Dumnezeu. Asta înseamnă „iată noi am lăsat toate și ți-am urmat Ție“ (Matei, XIX, 27.)." (Despre avva Ammona, Patericul Egiptean)
Reply With Quote
Vechi 16.12.2011, 18:29:33
florin.oltean75's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de CelMandru Vezi mesajul
Asta-i smerenia. Dar să nu uităm că mai întâi avem prima poruncă dumnezeiască. Să nu uităm că Dumnezeu este Unul, și că gândul trebuie să ne fie mereu la El.

Iată și niște cuvinte minunate ale Sfântului părinte Arsenie Boca:
"Când camera are fereastră, este ușor ca aerul stricat să fie dat afară și înlocuit cu aer proaspăt. Însă cum se va împrospăta aerul și camerele lipsite de ferestre și uși? Sufletul care are vreo fereastră îndreptată spre Dumnezeu va fi ușor împrospătat, curățat, renăscut. Însă cum se va curăța sufletul întinat în care nu este nicio deschizătură îndreptată spre Dumnezeu, izvorul împrospătării și al întineririi sufletului!?"
Observatia este foarte buna.

"Fara Mine nu puteti face nimic."

Toata puterea iubirii o avem de la Dumnezeu, iubire dumnezeiasca care curge prin noi si se revarsa peste ceilalti, curata si fara preferinte.

Masura cu care ne iubim semenii este indicatorul care ne arata daca-L iubim curat pe Dumnezeu.

Altfel, putem auzi "Indepartati-va de la Mine, nu va cunosc!"

Last edited by florin.oltean75; 16.12.2011 at 18:32:36.
Reply With Quote
Vechi 16.12.2011, 18:34:09
florin.oltean75's Avatar
Senior Member

Implicit

Infranarea reprezinta, in ansamblu, abtinerea de la 10 pacate majore:

1.Uciderea
2.Furatul
3.Conduita sexuala gresita

4.Minciuna
5.Invrajbirea
6.Aruncarea vorbelor veninoase
7.Palavrageala

8.Ravnirea la bunurile altuia - invidia
9.Antipatia – aversiunea fata de cineva
10.Pastrarea unor conceptii gresite

Primele 3 sunt pacate ale trupului, urmatoarele 4 sunt pacate ale vorbirii, iar ultimele 3 sunt pacate ale mintii.

Reply With Quote
Vechi 16.12.2011, 22:29:58
AnnaKarenina90 AnnaKarenina90 is offline
Banned

Data înregistrării: 13.12.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:

1.Uciderea
2.Furatul

4.Minciuna
5.Invrajbirea
6.Aruncarea vorbelor veninoase
7.Palavrageala

8.Ravnirea la bunurile altuia - invidia
9.Antipatia – aversiunea fata de cineva
10.Pastrarea unor conceptii gresite

Primele 3 sunt pacate ale trupului, urmatoarele 4 sunt pacate ale vorbirii, iar ultimele 3 sunt pacate ale mintii.

7, 9 si 10 sunt cam vagi.

7 - Ce semnificatie are "palavrageala" in cazul de fata? In dictionarul explicativ al limbii romane la "a palavragi" apare "a barfi" si "a vorbi mult si fara rost". Or cele doua concepte sunt diferite si dintre ele eu as spune ca doar barfa poate fi clasificata ca pacat.

9 - Antipatia. Mda. Asta e asa... ciudat. Uneori chiar nu poti sa te abtii sa nu placi o persoana si sa nu iti placa prezenta acesteia sau felul ei de a fi. Si daca, de exemplu, eu dezvolt o aversiune fata de una din colegele mele care mereu ma opreste din munca pentru a-mi povesti vrute si nevrute despre toata lumea? Ea barfeste, iar mie nu imi place barfa, pentru ca e urata si e si pacat. Deci eu imi fac un pacat (aversiunea fata de ea) pentru ca ea pacatuieste (barfeste)? Nu e un cerc vicios?

10 - Aici e vag de tot. Ce inseamna "conceptii gresite"? La ce anume se refera? Conceptii gresite in legatura cu cine/ce? Si cine stabileste faptul ca anumite conceptii ale mele ar fi gresite?
Reply With Quote
Vechi 16.12.2011, 23:46:07
florin.oltean75's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AnnaKarenina90 Vezi mesajul
7, 9 si 10 sunt cam vagi.

7 - Ce semnificatie are "palavrageala" in cazul de fata? In dictionarul explicativ al limbii romane la "a palavragi" apare "a barfi" si "a vorbi mult si fara rost". Or cele doua concepte sunt diferite si dintre ele eu as spune ca doar barfa poate fi clasificata ca pacat.

9 - Antipatia. Mda. Asta e asa... ciudat. Uneori chiar nu poti sa te abtii sa nu placi o persoana si sa nu iti placa prezenta acesteia sau felul ei de a fi. Si daca, de exemplu, eu dezvolt o aversiune fata de una din colegele mele care mereu ma opreste din munca pentru a-mi povesti vrute si nevrute despre toata lumea? Ea barfeste, iar mie nu imi place barfa, pentru ca e urata si e si pacat. Deci eu imi fac un pacat (aversiunea fata de ea) pentru ca ea pacatuieste (barfeste)? Nu e un cerc vicios?

10 - Aici e vag de tot. Ce inseamna "conceptii gresite"? La ce anume se refera? Conceptii gresite in legatura cu cine/ce? Si cine stabileste faptul ca anumite conceptii ale mele ar fi gresite?

Scripturile spun ca vom experimenta fructele unei actiuni atunci cand sunt intruniti patru factori:
• obiectul actiunii
• determinarea
• pregatirea
• finalizarea

7- Palavrageala include ambele sensuri pe care le-ai expus.

Obiectul palavragelii il reprezinta aspecte triviale care nu produc niciun beneficiu sufletesc.
Determinarea - este marcata atunci cand ne decidem sa palavragim.
Prepararea – este marcata atunci cand ne pregatim psihologic sau fizic sa initiem actiunea de a palavragi.
Actiunea este finalizata cand cealalta persoana sau celelalte persoane au receptionat intelesurile pe care le comunicam.

Barfa este mai nociva ca o simpla palavrageala pentru ca actiunea este adeseori contaminata de sentimente subtile de satisfactie suscitate de nenorocirile altora, ceea ce aduce o pedeapsa mai mare asupra noastra.

Desi palavrageala nu este o actiune cu retributie severa, aceasta blocheaza serios practicarea virtutii inchizandu-ne usile raiului. De aceea este inclusa in cele 10 pacate majore.

9 – Faptul ca o opresti pe colega ta din barfa este o actiune virtuoasa. Daca nu-si corecteaza atitudinea, evit-o. Daca nu-ti da pace, ceart-o si te va lasa in pace. Insa roaga-te pentru ea ca sa scape de aceasta patima.

Dumnezeu nu vede nicio persoana ca fiind antipatica. Dumnezeu uraste pacatele, dar nicio persoana. In timp, trebuie sa ajungem la aceasta perceptie curata, care discerne clar intre persoana si boala sufleteasca.

10.Conceptiile gresite sunt acele conceptii care inchid calea spirituala si deschid calea spre savarsirea pacatelor.

De exemplu, o conceptie gresita este convingerea ca nu exista Dumnezeu. Fara frica de pedeapsa suntem mai coruptibili chiar daca validam intelectual principiile morale. Astfel, putem savarsi fara mustrari de constiinta multe fapte rele.

Daca nu credem ca exista viata dupa moarte si ca vom suporta negresit consecintele actiunilor noastre, deschidem larg portile tuturor viciilor. Cel amagit in acest fel incearca sa profite la maximum de viata, in sens pacatos. Isi prapadeste fara minte toti talantii (nepretuita viata umana) si ajunge dupa moarte in iad.

Reply With Quote
Vechi 16.12.2011, 23:52:54
AnnaKarenina90 AnnaKarenina90 is offline
Banned

Data înregistrării: 13.12.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
Scripturile spun ca vom experimenta fructele unei actiuni atunci cand sunt intruniti patru factori:
• obiectul actiunii
• determinarea
• pregatirea
• finalizarea

7- Palavrageala include ambele sensuri pe care le-ai expus.

Obiectul palavragelii il reprezinta aspecte triviale care nu produc niciun beneficiu sufletesc.
Determinarea - este marcata atunci cand ne decidem sa palavragim.
Prepararea – este marcata atunci cand ne pregatim psihologic sau fizic sa initiem actiunea de a palavragi.
Actiunea este finalizata cand cealalta persoana sau celelalte persoane au receptionat intelesurile pe care le comunicam.

Barfa este mai nociva ca o simpla palavrageala pentru ca actiunea este adeseori contaminata de sentimente subtile de satisfactie suscitate de nenorocirile altora, ceea ce aduce o pedeapsa mai mare asupra noastra.

Desi palavrageala nu este o actiune cu retributie severa, aceasta blocheaza serios practicarea virtutii inchizandu-ne usile raiului. De aceea este inclusa in cele 10 pacate majore.

9 – Faptul ca o opresti pe colega ta din barfa este o actiune virtuoasa. Daca nu-si corecteaza atitudinea, evit-o. Daca nu-ti da pace, ceart-o si te va lasa in pace. Insa roaga-te pentru ea ca sa scape de aceasta patima.

Dumnezeu nu vede nicio persoana ca fiind antipatica. Dumnezeu uraste pacatele, dar nicio persoana. In timp, trebuie sa ajungem la aceasta perceptie curata, care discerne clar intre persoana si boala sufleteasca.

10.Conceptiile gresite sunt acele conceptii care inchid calea spirituala si deschid calea spre savarsirea pacatelor.

De exemplu, o conceptie gresita este convingerea ca nu exista Dumnezeu. Fara frica de pedeapsa suntem mai coruptibili chiar daca validam intelectual principiile morale. Astfel, putem savarsi fara mustrari de constiinta multe fapte rele.

Daca nu credem ca exista viata dupa moarte si ca vom suporta negresit consecintele actiunilor noastre, deschidem larg portile tuturor viciilor. Cel amagit in acest fel incearca sa profite la maximum de viata, in sens pacatos. Isi prapadeste fara minte toti talantii (nepretuita viata umana) si ajunge dupa moarte in iad.
Deci daca sunt vorbareata din fire si vorbesc prea mult sunt o pacatoasa. Makes sense.
"Obiectul palavragelii il reprezinta aspecte triviale care nu produc niciun beneficiu sufletesc." Deci ar trebui sa vorbesc numai despre lucruri care m-ar ajuta, dpdv sufletesc, intr-un fel sau altul. Am inteles bine, da?

Stiu ca Dumnezeu nu vede nicio persoana ca fiind antipatica. Din pacate oamenii nu pot si nu vor putea vreodata sa ii vada pe ceilalti asa cum ne vede Dumnezeu pe toti.

Iar la partea cu conceptiile gresite, ar trebui sa reformulezi. In loc de "conceptiile gresite" ar trebui sa fie "lipsa credintei in d-zeu / ateismul". Daca aici intra si alte lucruri, trebuie explicate. Sau formulat in asa fel incat sa nu existe dubii. Unde-i lege nu-i tocmeala nu? Daca iei 100 de persoane si le spui "e un pacat major sa ai conceptii gresite", iti garantez ca fiecare persoana va intelege altceva. Sau nu va intelege deloc.

Last edited by AnnaKarenina90; 16.12.2011 at 23:56:55.
Reply With Quote
Vechi 16.12.2011, 23:55:50
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Te rog devolta ideea aceasta.
Reply With Quote
Răspunde