![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Sunt si eu purtatorul unei dependente ca atatia altii din jur , care in numele sau are cuvantul alcool. A mea se cchiama work-alchoolic.
Incerc sa lupt cu ea , dar uneori arma principala ,rugaciunea e afectata de insasi aceasta dependenta, ca ma gandesc cum sa incep mai repede lucrul, si altfel gandul imi zboara de la rugaciune. Iar seara , de ce sa nu imi fac eu ceva griji pentru ziua de maine , si astfel si recreerea, si orice alta activitate utila de seara ,chiar rugaciunea, s-a dus. Uitandu ma in jur vad insa ca nu sunt singur. Tot mai multe dependente au inceput sa apara alaturi de cele vechi . Daca pana acum stiam de alcool , de jocuri de noroc , de aventuri, acum au aparut altele mai moderne : de game, de droguri , de social media,netfli,de mail, conspirationism, ipohondrie etc. Pana si nevinovata contributie la un forum ,poate creea genul ei de dependinta , daca nu e in acord cu preocpuarile tale uzuale, de genul: vrei sa placi, dar fara sa te exprimi pe tine insuti de fapt. As fi curios unde se incadreaza aceste dependente in gama pacatelor,caci sigur sunt pacate ,desi poate nu au un nume distinct. In monahism cred ca erau sub numele generic de 'patimi'. De asemenea in rugaciuni le-am intalnit ca 'sporire diavoleasca' , ' ganduri lumesti desarte' Acestea sunt un flagel caci puin stapanire pe tine,iti omoara libertatea , iti distrug pacea, mereu iti dau impresia unei nevoi imediate,andrenalina. De abia scapand de ele poti fi liber sa te conccentrezi pe viata ta sau pe credinta sau altele. Dar chiar si scaparea de ele tot cu ajutor de la Dumnezeu sau rugaciune se face, caci de unul singur,nimeni nu se poate salva, iar Sprijinul psihologic face si el parte din remediu oferti tot de Dumenzeu, dar si acesta poate deveni o dependinta el insusi daca e iidolatrizat si absolutizat |
|
|||
|
|||
![]()
Nu ai precizat despre ce fel de efort si munca-oolism este vorba?
Una este MUNCA pentru un Patron, Sef/Sefa, Propietar al "plantatiei", care in general este de evitatsi care se executa de nevoie pentru supravietuire si obligativitate, din responsabilitate si spirit de sacrificiu pentru familie si copii, si alta este Lucrul pentru tine de PLACERE, din Hobby, afacere proprie, un lucru placut INIMII tale, si deasemenea facut pentru a mentine un fel de viata prospera in conditiile stabilite de tine, cu psihic echilibrat si aspect fizic sanatos (toate acestea insa bazate pe un venit obinut din alte surse, parinti, mosteniri, samd)...nu intram in detaliiile variantelor acestei metode de a fi fericit. Evangheliile ne prezinta destul de explicit ca Iisus NU ne-a incurajat sau indemnat sa muncim pentru cei ce cu viclenie se folosesc de noi pentru ca lor si neamului lor sa le fie bine si sa traiasca in huzur in timp ce noi, deseori suntem limitati la a trai de la luna la luna intr-o frica continua de a nu pierde locul de MUNCA. In schimb Hristos prin exemplul PROPRIU( nemuncind vreodata pentru vre-un sef pamantean) ne-a aratat Calea pentru eliberarea personala de robie si munca la scarbici pe Plantatie insa noi din pacate de 2025 de ani inca nu am reusit sa o DESLUSIM/ Descifram. Timpul insa nu-i pierdut.
Menirea omului pe pamant nu este de a manca si de a-si face nevoile ci sa ajunga asemenea lui Dumnezeu Tatal. «τὸ γὰρ μυστήριον ἤδη ἐνεργεῖται τῆς ἀνομίας, μόνον ὁ κατέχων ἄρτι ἕως ἐκ μέσου γένηται·» |
|