Ingerul pazitor, calauza ta din umbra
Se zice că, atunci când a creat Lumea, Dumnezeu a creat și îngerii păzitori. De atunci, fiecare dintre noi este călăuzit de un înger, care ne ajută în momente de cumpănă sau de deznădejde.
Îngerul păzitor nu-l părăsește niciodată pe cel care i-a fost încredințat, chiar dacă omul a făcut o faptă rea: „Ți s-a dat har de la Atotputernicul Dumnezeu, Sfinte Îngere, acoperișul meu, să mă păzești în toate căile mele”. Menirea lui este aceea de a face legătura între om și Dumnezeu, arătându-i muritorului calea cea bună. Se spune că îngerul protector stă întotdeauna pe umărul tău drept. Știi că nu-l poți vedea, dar ai vrea să comunici cu el, să simți că este acolo. Rugăciunile „Înger, îngerașul meu” și „Acatistul îngerului păzitor” te ajută să-i simți prezența, să comunici cu el.
Preoții ortodocși le recomandă credincioșilor să citească, în fiecare seară de luni, „Acatistul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril” sau „Canonul către Îngerul păzitor”, mai ales atunci când trăiesc momente de grea cumpănă, când au nevoie de un sfetnic bun și de ajutor divin. Sfinții Mihail și Gavril sunt cunoscătorii marilor taine ale lui Dumnezeu. Arhanghelul Mihail este conducător peste soborul îngerilor buni, căci s-a luptat cu îngerii căzuți, conduși de Lucifer, cei care s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu.
Sfântul Mihail te ocrotește de tot ceea ce este rău și te ajută să vezi calea cea bună, atunci când ești în dificultate. Sfântul Gavril este considerat îngerul veștilor bune, el fiind trimisul lui Dumnezeu la Fecioara Maria pentru a-i vesti taina nașterii lui Iisus. De aceea, rugăciunea către Arhanghelul Gavril ne ajută să ne regăsim pacea interioară. Îngerul lui Hristos, păzitorul meu cel sfânt și acoperitorul sufletului și al trupului meu, iartă-mi toate câte am greșit în ziua de astăzi și de toată viclenia vrăjmașului meu celui potrivnic mă izbăvește, ca să nu mânii cu niciun păcat pe Dumnezeul meu; și te roagă pentru mine, păcătosul și nevrednicul rob, ca să mă arăți vrednic bunătății și milei Preasfintei Treimi și Maicii Domnului meu Iisus Hristos și tuturor sfinților. Amin!
|