![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Mi-au placut mult cuvintele IPS Bartolomeu Anania despre mediocritate. Asa ca redau o parte din spusele lui: " Mediocrul este caldicelul din Apocalipsa. Cel care nu e nici rece, nici cald si care se simte bine asa. Nu are sau si-a taiat singur aripile, si nu are nici entuziasm pentru inaltimi, nici complexe pentru ca s-ar tari ca sarpele. E prieten cu inertia si ii face jocul cu fidelitate. Cand incearca sa scape de inertie nu-i merge. Dar de obicei nici nu incearca. Se multumeste cu putin si parca ar face anume efortul de a nu produce si a nu se angaja in ceva semnificativ. La idei inalte nu se ridica fiindca are picioarele mintii prea scurte. Nu-l ajuta capul, cum zice romanul. Nu-i place sa iasa din comun.
Omul mediocru nu este smerit. Ca sa fie smerit, ar trebui sa stie de ce. Ca sa stie de ce, ar trebui sa nu fie mediocru. Ori, inteligenta lui e slaba pentru ca nu e lucrata. Catre sfintenie nu tinde pentru ca n-o percepe. Catre opusul ei nu cade de tot, pentru ca nu e in stare sa indrazneasca pacate mari. Mediocrul e mediocru si in pacatosenie. Mediocrii aplauda si pe sfinti si pe demonizati. Fiindca nu stiu ce aplauda". |
|
||||
|
||||
![]()
Omul trebuie sa fie viu, iar nu dus de val, de vant ori de societate.
Mediocritatea ucide. Mediocrul' ramane in zeama proprie la intalnirea cu o bucurie ori cu o suferinta a celui de aproape.
|
|||
|
|||
![]()
Intreb si eu la ce se refera de fapt Sfintia Sa. Il credeam, adica auzisem, ca nu-l stiu, ca este un om f.bun.
Ceea ce spune este acolo este f.multa rautate. Sa nu confundam mediocritatea cu moderatia, cu o cumpatare, asa cum spunea Andreicozia, cu dorinta de a gandi si a alege un drum de mijloc, pentru a evita extremele. Extremele sunt daunatoare, in orice domeniu. A dori sa eviti extremele si a alege modestia si drumul de mijloc nu inseamna mediocritate. Mediocritatea poate fi o limitarea a unor posibilitati, este adevarat (de ex. la invatatura, sau in orice domeniu), o neputinta, o limitare. Dar ceea ce cred eu ca judeca Par. Anania este moderatia. A fi moderat nu inseamna a fi mediocru, limitat. Poti mediocru si extremist, si rau, dar poti fi si moderat si cu un nivel ridicat de gandire, simtire etc. Inca o data sa nu amestecam mediocritatea cu moderatia |
|
|||
|
|||
![]()
Cred marele minus al mediocritatii consta in incapacitatea de a sesiza potentialitatea sadita de Dumnezeu in fiecare dintre noi prin creatie. Mediocrul se limiteaza considerabil pe sine pentru ca nu crede si, prin urmare, nu face nimic pentru a fi mai mult decat este. Prin urmare mediocrul e o persoana fara tinta, fara idealuri, mai mult static decat dinamic. El poarta intreaga viata povara monotoniei.
|
|
||||
|
||||
![]()
Uitandu-ma in jurul meu, vad ca marea majoritate ne scaldam intr-un soi de amorteala, luam de bun tot ce ni se serveste la Tv, ziare, reviste, reclame... indiferenta fata de tot ceea ce ne inconjoara, parca am fi niste robotei, fiecare ne vedem de grijile de zi cu zi si atat.
|
|||
|
|||
![]()
Exact asta voiam sa spun si eu. Intr-un fel sau altul cu totii putem fi catalogati astfel fiindca exista atatea metode de a fi manipulati incat cei ce ne manipuleaza au toate motivele sa ne considere astfel. Bun, sa lasam la o parte manipularea mass-media. Suntem capabili sa patrundem dincolo de aparente Adevarul Divin? Ma indoiesc ca cineva poate spune cu certitudine ca ar cunoaste acest adevar? Eu cel putin am multe nelamuriri in ce priveste ideea ca cei ce nu-l primesc pe Iisus in suflet, nu vor ajunge la Dumnzeu. Mi se pare cu totul absurd ca acei calugari buddisti, care urmeaza o viata extrem de aspra, sa nu fie bine-vazuti de Dumnezeu! Cum si cine este in masura sa ofere un raspuns CORECT in aceasta privinta, fara a fi suspectat de ignoranta. Dincotro bate vantul, care este inamicul aici, pe cine aplaudam si pe cine trebuie neaparat sa hulim desi nu stim mai nimic din viata acelor oameni?
Hm! Mie mi se pare o mare ironie doar gandul ca poti face pe cineva prost/ignorant! |
|
||||
|
||||
![]()
Nu cred ca la oamenii rezervati din Biserica facea apel IPS Bartolomeu cand vorbea de mediocritate. Cred ca mai degraba ii viza pe cei care in loc sa se impartaseasca, dau buzna sa fie atinsi cu cinstitele daruri sau sa se atinga de preot cand iese cu ele; cred ca se refera la cel care trece pe la biserica sa aprinda o lumanare, dar nu sta la slujba pentru ca doreste sa aiba mai mult timp de piata.... Iata una din idei pe care eu o vad in sensul mentionat de mine:"Se multumeste cu putin si parca ar face anume efortul de a nu produce si a nu se angaja in ceva semnificativ."
|
|
|||
|
|||
![]()
Mediocritatea e o "insusire" cu care te nasti. Ca si cum ai avea ochi albastri sau verzi... Dar, oameni buni, daca suntem intr-un fel sau altul, nu e meritul nostru. Nu poti sa razi de un om fiindca-i urat! Nu poti sa razi nici daca - dupa sistemul nostru de valori - il catalogam ignorant, prost, mediocru. El nu stie, saracu' fiindca nu-i dotat de Mama-Natura. Ce poti sa reprosezi celui care asculta manele? Daca nu-i intelege pe Beethoven sau Bach ce vina are el? Ce merit sau ce vina avem noi ca ne-am nascut in tara asta atat de frumoasa dar atat de... manelista?
Menirea de a fi preot mi se pare extraordinar de grea si delicata. Pentu ca de tine depine ce faci in fiecare clipa, iar o vorba un gest, o fapta are greutate insutita. Cu blandete, bunatate, intelepciune si rugaciuni adanci, cred ca poti face fata situatiilor dar nu-i usor. Imi inchipui atatia care se scalda in afaceri dubioase cu multa suferinta si lacrimi in culise, dar care ofera cu generozitate mascata bisericii sume de bani, iar preotii ii trateaza ca pe niste imparati (nu ma refer la Gigi Becali ca asta tot mai are frica si respect fata de Dumnezeu!). Poate ca nu preotii sunt de vina, fiindca nu toti sunt inzestrati cu harul vederii sufletului, dar nu inteleg cum poti pune "caramizi insangerate" la baza unui lacas sfant? Si mai ales sunt mult prea "ignorant" sa inteleg cum pentru a se impartasi un om de rand, i se dau niste canoane, iar unuia care oricum are destule pe suflet pe care nu le spune, multi bani, masini tari si vile, e tratat cu mult respect si evlavie si nu i se cere nici macar sa invete crezul. Darul adevarat este acela care il dai din ce ai mai scump si nu din ce-ti prisoseste! Dumnezeu sa ne ierte de pacatele pe care le facem din ... ignoranta!!! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Na vad decat adevar in aceste cuvinte si este exact spiritul acestor timpuri. Toata lumea crede , dar putini se jertfesc. Lumea a uitat ca face parte din biserica care a dainuit prin mucenicie ci nu prin comoditate. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Mediocru inseamna ca alegi calea cea mai sigura si comoda. Mediocritatea se trage din trandavie. Mediocru e cel care vra sa-l impace pe diavol cu Hristos , ca prea se razboiesc de inceputuri. |
|