Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Despre Sfanta Scriptura

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.12.2010, 21:36:18
Templier Knight's Avatar
Templier Knight Templier Knight is offline
Senior Member

Data înregistrării: 19.11.2010
Locație: Unknown
Religia: Ortodox
Implicit Evanghelia dupa Toma , apocrifa

Aveti aici o parte din Evanghelia apocrifa a apostolului Toma:

Acestea sunt cuvintele ascunse ale lui Isus cel Viu pe care le-a scris Iuda Toma zis Geamănul
1. El a spus: „Cel care găsește înțelesul acestor cuvinte nu va cunoaște moartea.
2. Cel care caută să caute mereu, până va găsi, si când va găsi, va fi uimit, se va minuna si va stăpâni în toate.1
3. Dacă mai-marii voștri vă vor spune: ‚Iată, împărăția este în cer’, vă vor întrece păsările cerurilor. Dacă vă vor spune că e în mare, atunci peștii vă vor lua-o înainte. Dar împărăția este înăuntrul vostru si în afara voastră. Când vă veți cunoaște, atunci veți fi cunoscuți si veți știi că sunteți fiii Tatălui cel Viu. Dar dacă nu veți ajunge să vă cunoașteți, atunci veți fi în nerodire si veți fi însăși nerodirea.”
4. Isus a spus: „Omul bătrân de zile se va grăbi să întrebe pe pruncul cel de șapte zile despre lăcașul vieții si el va trăi. Pentru că mulți dintre cei dintâi vor fi cei de pe urmă si ei se vor face unul.
5. Cunoaște ce ai înaintea ochilor si ce este ascuns ti se va arăta ție, căci nu-i nimic ascuns care să nu iasă la lumină.”
6. Ucenicii L-au întrebat: „Vrei să postim? Cum să ne rugăm? Cum să facem milostenii? Ce griji să avem în privința hranei?” Isus a spus: „Nu vorbiți neadevăruri, nu faceți cele de care nu sunteți încredințați, pentru că totul se arată înaintea cerului. Nu-i nimic ascuns care să nu iasă la lumină si nu-i nimic atât de ascuns care până la urmă să nu fie descoperit.”
7. Isus a spus: „Ferice de leul mâncat de om, căci leul se va face om. Dar vai de omul pe care-l mănâncă leul, căci el va deveni leu.
8. Omul este asemenea unui pescar înțelept care si-a aruncat mreaja în mare si a scos-o plină de pești. Printre ei a găsit un peste bun si mare. A aruncat în apă toți peștii mici si l-a păstrat pe cel mare. Cine are urechi de auzit, să audă!”
9. Isus a spus: „Iată că a ieșit semănătorul. Si-a umplut mâna cu semințe si le-a semănat. Unele au căzut pe drum; au venit păsările si le-au adunat. Altele au căzut pe piatră, n-au prins rădăcină în pământ si nu si-au înălțat tulpina către cer. Altele au căzut între tufe cu spini care le-au înăbușit si au fost mâncate de viermi. Dar altele au căzut pe pământ bun si au dat roadă către cer. Câștigul semănătorului s-a înmulțit cu 60 de masuri la o măsură si cu 120 la o măsura.”
10. Isus a spus: „Am adus un foc asupra lumii si iată că am să-l încing până va dogorî.
11. Acest cer va trece si cel de deasupra lui va trece iar cei care au murit nu trăiesc iar cei vii nu vor muri. Când veți mânca ce este mort, îl veți face să trăiască. Când veți fi în lumină, ce veți face? Când erați unul, ați dat naștere la doi; dar după ce deveniți doi, ce veți face?”
12. Ucenicii I-au spus lui Isus: „Știm că ne vei părăsi. Cine va fi mai mare peste noi?” Isus le-a răspuns: „De acolo de unde ați ajuns să mergeți la Iacob cel Drept: ceea ce apare în cer si din pământ el le știe.”
13. Isus le-a spus ucenicilor: „Spuneți-mi cu ce mă asemăn.” Simon Petru I-a zis: „Semeni cu un înger al dreptății.” Matei I-a spus: „Semeni cu un învățat.” Toma I-a zis: „Doamne, gura mea se teme să spună cu ce Te asemeni.” Isus a spus: „Eu nu sunt Domnul tău, căci tu ai băut si te-ai amețit din acel izvor clocotitor pe care Eu însumi l-am măsurat.” L-a luat cu El deoparte si i-a spus trei cuvinte. Apoi Toma, întorcându-se la ai săi, aceștia l-au întrebat: „Ce ti-a spus Isus?” Toma le-a răspuns: „Dacă vă spun măcar unul dintre cuvintele pe care mi le-a spus, veți lua pietre si veți arunca în mine; atunci un foc va ieși din pietre si vă va arde.”
14. Isus le-a spus: „De veți posti, veți fi pricină de smintire si de vă veți ruga, veți fi huliți. Dacă veți face milostenii, vă veți face rău vouă înșivă. Dacă veți intra într-o tară si-i veți străbate ținuturile, dacă vă vor primi, mâncați ce vă vor pune dinainte si îngrijiți-i pe bolnavi. Căci nu ceea ce intra în gură vă va spurca, ci ceea ce vă iese din gură.”
15. Isus a spus: „Când veți vedea pe cel ce n-a fost făcut din femeie, închinați-vă înaintea Lui si slăviți-l, căci acela este Tatăl vostru.
16. Poate că oamenii cred că am venit să aduc pace pe pământ, dar ei nu știu că am venit să aduc dezbinare pe pământ, foc, sabie si lupte. Căci unde vor fi cinci într-o casă, trei se vor ridica împotriva a doi si doi împotriva a trei; tatăl împotriva fiului si fiul împotriva tatălui si ei se vor lupta unul cu altul.”
17. Isus a spus: „Vă voi arăta ceea ce ochiul n-a văzut si urechea n-a auzit; ceea ce mâna n-a atins si la inima omului nu s-a urcat.”
18. Ucenicii L-au întrebat pe Isus: „Spune-ne care ne va fi sfârșitul.” Isus le-a răspuns: „Ați priceput oare începutul, ca să vă îngrijiți de sfârșit? Unde este începutul, acolo este si sfârșitul. Fericit cel ce se păstrează întru început, căci el nu va gusta moartea.”
19. Isus a spus: „Fericit cel care era înainte să fie. Dacă veți deveni ucenicii mei si veți păzi cuvintele Mele, vă vor sluji până si pietrele. Voi aveți cinci pomi în rai care nu se schimbă nici vara, nici iarna si frunzele lor nu cad. Acela care îi va cunoaște nu va gusta moartea.”
20. Ucenicii L-au întrebat pe Isus: „Spune-ne cu ce se aseamănă Împărăția Cerurilor.” El le-a spus: „Se aseamănă cu un grăunte de muștar, cea mai mică dintre toate semințele, dar care când cade pe pământ bun face o tulpină mare si devine adăpost pentru păsările cerului.”
21. Maria L-a întrebat pe Isus: „Cu cine se aseamănă ucenicii tai?” El i-a spus: „Ei se aseamănă cu niște fii pribegi așezați pe un ogor care nu-i al lor. Când va veni stăpânul ogorului, el le va zice: ‚Plecați de pe ogorul meu’ si ei vor lăsa ogorul ca să i-l dea înapoi. De aceea zic: Dacă stăpânul casei ar știi că vine tâlharul, el ar veghea înainte ca acesta să sosească, ca să-l oprească să-i spargă casa din Împărăție si să-i ia lucrurile. Dar voi vegheați în fata lumii, întăriți-vă din toate puterile, ca tâlharii să nu-si facă drum la voi si să nu găsească lucrurile pe care vă bizuiți. De-ar sta între voi un om care să vegheze! Rodul fiind copt, el va veni degrabă cu securea ca să-l culeagă. Cine are urechi de auzit să audă!”

22. Isus a văzut niște copilași si le-a spus ucenicilor săi: „Acești copilași sunt asemenea celor care vor intra în Împărăție.” Ei L-au întrebat: „Atunci noi, copilași fiind, intrăm în Împărăție?” Isus le-a spus: „Când veți face din doi unul, înăuntrul ca si afară, cele de sus precum cele de jos, astfel încât să aduceți bărbatul si femeia într-unul singur, ca bărbatul să nu mai fie bărbat si femeia să nu mai fie femeie; când veți face un ochi în locul altui ochi, o mână în locul altei mâinii, un picior în locul altui picior si un chip în locul altui chip, atunci veți intra în Împărăție.”
23. Isus a zis: „Vă voi culege unul dintr-o mie si doi din zece mii si aceștia se vor ridica împreună.”
24. Ucenicii I-au zis: „Arată-ne locul unde vei fi, căci va trebui să Te căutăm.” El le-a spus: „Cel care are urechi de auzit să audă! Lumina se afla înăuntrul unei ființe si ea luminează lumea întreagă. Dacă ea nu luminează, atunci este întuneric adânc.”

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Arhitectura bisericilor: dupa canon sau dupa gust? windorin Arta bisericeasca in general 247 19.09.2015 00:15:06
Apel ptr. Alexandru Toma Laura19 Umanitare 43 10.06.2014 16:01:50
Parintele Toma Gherasimescu emilianbogdan Intrebari utilizatori 0 26.03.2012 20:03:53
Apostolul Toma - un indoielnic? costel Generalitati 20 03.05.2011 17:08:48
Apocalipsa...apocrifă? Lucemferre Generalitati 18 14.04.2011 22:28:30