![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
poate multora li se va parea ciudat acest topic,insa il deschid in speranta ca poate voi afla un raspuns la o "mica" nedumerire care ma tot framanta de ceva vreme.
cred ca toata lumea s-a izbit de prejudecat de genul "rusii sunt betivi","romanii sunt hoti","tiganu' tot tigan" etc.stim cu totii ca doar Mantuitorul iubeste nepartinitor si Sfintii,dupa despatimire.acum,bineinteles ca si noi,crestini fiind, suntem datori sa-i iubim pe toti in mod egal,fara discriminari.ei bine,la un moment dat,satula ca tot aud in jurul meu "Banatu-i fruncea", si ca "moldovenii sunt prosti","oltenii sunt lenesi"etc.am avut odata o mica "cearta" cu tatal meu.el incerca sa-mi explice de ce nu-i plac moldovenii,iar eu i-am replicat ca ei sunt cei mai credinciosi,acolo sunt cele mai multe si cele mai renumite manastiri din tara,acolo au trait (si traiesc) mari duhovnici si tot din Moldova au rasarit o multime de scriitori care au facut cinste limbii romane(Eminescu,Teodoreanu etc.).ei bine,tata a gasit o replica si pt. aceasta,insa eu nu am mai stiut ce sa zic,practic "mi-a inchis gura".spunea tata (si,discutand mai tarziu si cu alte persoane despre acest subiect,mi-au adus exact acelasi argument) sa ma uit la stiri ca din 10 cazuri de incest prezentate,9 au loc in Moldova.adevarul e ca stiam prea bine ca prin Vrancea se tot intampla asemenea lucruri,dar nu ma gandisem la aceasta inainte.deasemenea,mi-a spus o colega ca tot in satele din Moldova sunt cei mai multi vrajitori."si cum mai spun ei ca-s cei mai credinciosi?"m-a intrebat odata o matusa?ei,ce puteam sa-i raspund? nu vreau sa se inteleaga-Doamne fereste!-ca am ceva cu moldovenii sau cu oricare alta categorie de romani (cu toate ca ardelenii sunt preferatii mei :D),insa ma tot framanta faptul ca o zona in care ortodoxia e "in floare" e vazuta cu ochi rai din pricina celor prezentate la TV.oare nu sunt exagerari(la stiri niciodata nu o sa arate altceva decat orori)?cateodata mai ca-mi vine sa dau crezare acestor argumente. iertati-ma si mai spun o data ca nu vreau sa jignesc pe nimeni cu acest topic,vreau doar sa aflu ce credeti dvs,sa gasesc un raspuns la aceasta framantare. |
|