Citat:
Īn prealabil postat de elisabeta.ghiuzan
Sint curioasa daca stiti/credeti ca si oamenii apartinind altor religii se pot mintui.
|
Intrebarea nu imi era adresata mie, dar as vrea sa exprim un punct de vedere legat de ea.
Cine se va mantui doar Dumnezeu stie. "Duhul sufla unde vrea", numai ca Duhul Sfant este "
Duhul Adevarului, pe care lumea nu poate sa-L primeasca" (Ioan 14, 17).
Mantuirea in sens crestin inseamna transformarea launtrica a omului, hristificarea prin lucrarea Duhului Sfant, infierea de sus (nu vom mai fi robi, ci fii ai lui Dumnezeu). In ce masura se poate obtine mantuirea in afara Bisericii? Daca este sa fim rigurosi, putem spune ca "extra Ecclesiam nulla salus" (Sf. Ciprian).
Este un subiect delicat si care depaseste puterea mea. Totusi, a accepta in eclesiologie "teoria ramurilor" sau aceea si mai eretica cum ca Biserica se va edifica in viitor, nu este conform cu autentica credinta crestina.
Ce ne ramane este sa fim credinciosi Mantuitorului care ne-a promis ca "
daca Ma iubeste cineva, si va pazi cuvantul Meu, si Tatal Meu il va iubi, si vom veni la el si vom face locas la el"
Cred ca aici nu discutam de alte religii, ci de alte confesiuni. In speta, despre romano-catolicism. Eu am avut destule discutii cu romano-catolici si am fost surprins de atitudinea lor. De multe ori recunosteau inovatiile (
i.e. altfel se credea in vechime si altfel cred ei acum), dar asta nu-i tulbura prea mult. Atunci unde mai este iubirea de adevar? E o diferenta vizibila de mentalitate intre noi.
De pilda tu,Elisabeta, ce parere ai despre infailibilitatea papala (o dogma atat de vadit gresita pentru noi, ortodocsii)? Iti pun aceasta intrebare deoarece credinta voastra despre episcopul Romei este una din diferentele cele mai vizibile dintre ortodoxie si romano-catolicism. Daca ai fi convinsa de adevarul acestei dogme, ai incerca sa impartasesti acest adevar si cu altii, nu-i asa? Iar daca ti-ai da seama ca e gresita, ce ai face?
Este un topic despre papalitate. Please join us!