asta ca sa nu mai vorbim de chitul care l-a inghitzit pe dreptul shi prea smeritul Iona, caci numai un nebun se gandeshte ca Dumnezeu are nevoie de cineva ca sa faca dreptate sau sa scape pe cineva sau sa intoarca din pacate, shi astfel Iona, din smerenie shi dreptate, caci nu era dreptatea lui Iona, ci a Lui Dumnezeu, caci cum se poate sa mearga shi sa vorbeasca despre dreptatea Lui Dumnezeu un om, sa le spuna ca vor fi pedepsitzi daca nu se pocaiesc? N-a vrut sa se ridice la statutul de drept, de a se considera pe sine drept shi pentru asta o fi fugit shi s-a smerit pana la moarte, iar cand a venit moartea a strigat la Dumnezeu shi Hristos l-a dus sa-shi faca misiunea pentru care fusese randuit... Smerenie pana la moarte shi semnul sfintei Cruci... semnul Lui Iona... deci daca shi chitul are suflet ca l-a dus pana la tzarm... shi acolo l-a scuipat afara... cum putem sa ne facem ca nu vedem?
Dar m-ai facut curios, spune-mi shi mie te rog ce spune parintele Paisie Aghioritul despre instinct, caci eu nu cred in el, ca defapt sunt invatzaturi intrate in obishnuintza shi scoase din observare shi atentzie shi gandirea duhovniceasca... sunt lasate ca demonii (in informatica) sa "lucreze" pentru bunastarea omului...
|