View Single Post
  #3  
Vechi 15.10.2008, 11:04:44
eduardd
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

G.C.: Oricât aș ocoli, tot trebuie să vă întreb: cum e cu ecumenismul ăsta, părinte?
[COLOR=Red]– Ce ecumenism? Când a venit papa la noi în România, ne‑a găsit cu genunchii plecați în fața lui Hristos! Pentru ce să‑i mai plecăm și‑n fața „vicarului”?[/COLOR]
G.C.: Părintele Teofil, starețul de la Pân*gărați, spune că cei din ziua de as*tăzi sunt ultima generație de călugări... Pentru că cei ce vin acum caută Duhul doar acolo unde au semnal la telefonul mobil! Pentru monahii zilelor noastre, ce sfaturi ați da?
Calogheros, cum zic elinii... Aceș*tia vor pieri de foame și de sete... du*hov*nicească! În vremurile din urmă! Și iată că timpurile acelea vin! Să se oste*nească, să stăruie în rugăciunea inimii și să stea în chilie!
I.A.: Sfinția voastră intrați în contact cu fel de fel de ucenici. Credeți că trăim niște vremuri mai altfel?...
Să ne conducem după o rațiune sănă*toasă iar în fapte – după ce‑i normal. Domnul ne‑a dat normele în cele 10 porunci. Omul trăiește la diferite niveluri: la nivelul de afecțiune a inimii sau la nivelul de cugetare. Trăim și la nivelul vegetativ al naturii noastre sexuale că Dumnezeu ne‑a creat și ca să dăm naștere la prunci și nu să batjocorim aceste organe făcând din ele o desfătare spur*cată. Pentru a antrena fizicul sunt atatea mijloace: mun*ca, spre exemplu, care e binecuvântare de la Dumnezeu și dă și foloase și ne aju*tă să ne îndrumăm viața spre cele du*hovnicești, spre grija de suflet. Căci ce este sfințenia? Este adevărul și adevărul este sfințenie. Noi creștinii avem adevărul nemuririi, al vieții veșnice și atunci trebuie să trăim după aceste învățături sfinte care ne aduc nemurirea și credința în uni*cul, adevăratul Dumnezeu pe Care Îl mărturisim prin Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Dar trebuie să ne dovedim ca fii ascultători ai lui Dumnezeu și să slujim Domnului cu frică și cu cutremur, cu atenție, și să nu ne lipsească rugăciunea și faptele bune.
I.A.: Mai sunt câteva zile și vom intra în postul Sfintei Maria... Multă lume spune că mâncarea de post slă*bește tru*pul și că oamenii care muncesc nu pot să‑l țină.
Abținându‑te de la anumite mâncă*ruri și de la băuturi devii mai spiritual și mai preocupat de cele sufletești, mai dispus să înțelegi normele de îndrumare spirituală. Postul se deprinde prin edu*cație. Eu sunt crescut într‑o familie cu mulți copii și de mici încă țineam posturile împreună cu părinții și n‑am suferit niciodată. Toți am crescut bărbați voinici și sănătoși. Nu ne lipseau lintea, mazărea, bobul, cartoful, prunele... Este adevărat că noi lucram în agricultură, dar muncitorul care lucrează în fabrică, pe șantier trebuie să se alimenteze mai bine și poate ține post în măsura posibilităților.
G.C.: Și un cuvânt de merinde pentru drum părinte...
Uită răul, rabdă mult și iartă mult! Dacă‑mi cere cineva sfat, asta îl îndemn, fiindcă eu numai așa am rezistat în credința cea adevărată! Rabdă mult și iartă mult! Eu am răbdat și am iertat.Căniciodată n‑am știut cine mă trăda când veneau noap*tea la mine securiștii să mă aresteze. Dar nici n‑am vrut să știu!
kK
Nu i‑am spus nici eu cine l‑ar fi putut trăda, ca să nu‑i stric inima, fiind*că părintele Mina Dobzeu nu știe că peste drum, în palatul episcopal, unde se ne*vo*ieș*te, bolnav, episcopul Ioachim Ma*reș, au planat acuze de „co*laboraționiste”, cu nume de cod „Matei Gheorghe”. Ca un paradox, la doar 50 de pași de chilia „sfântului anticomunist” CNSAS a introdus îndoiala...
Mi‑am luat doar rucsacul și binecuvântarea și am plecat din nou pe drumuri despletite...
Reply With Quote