View Single Post
  #2  
Vechi 14.10.2008, 12:29:02
eduardd
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Părintele Mina Dobzeu
Cu Steinhardt și dincolo de Steindardt
I

Pînă în 1991, cînd a apărut postum Jurnalul fericirii al lui N. Steinhardt [1], ieromonahul Mina Dobzeu abia de era cunoscut în mediul monahal sau în cel al foștilor deținuți politici. O dată cu Jurnalul fericirii, numele său avea să capete o tîrzie popularitate, ba chiar și o aură de legendă: botezătorul din închisoare al lui N. Steinhardt – harismaticul evreu convertit la Ortodoxie și devenit părintele Nicolae de la Rohia. Totuși popularitatea sa n-a ajuns atît de mare încât să nu se întîmple ca un redactor postmodernist de la Observator cultural să-și informeze acum cîțiva ani cititorii că la cutare colocviu N. Steinhardt va fi prezentă și Mina Dobzeu...
Încrucișarea drumului său cu cel al lui N. Steinhardt pare a-i fi marcat fatal viața, privîndu-l într-un fel de autonomia propriei persoane. Cînd spui Mina Dobzeu, toată lumea avizată se gîndește reflex la N. Steinhardt. Iar monahul cu ochi albaștri nu pare deloc deranjat, ci mai degrabă onorat, desigur și dintr-un lung exercițiu al smereniei. De altfel, el însuși se face bucuros con-lucrător al acestei anexări identitare, fiind gata oricând să relateze, cam cu aceleași cuvinte, irezistibila poveste a celuilalt, în a cărui plasă de paing îngeresc îi place să se simtă prins, cu voia Domnului, ca o gîză cuminte.
Mina Dobzeu este, într-adevăr, înainte toate, botezătorul lui N. Steinhardt, dar încă prea puțini știu că nu este numai atît. Schițîndu-i acest portret sumar și respectîndu-i propria opțiune, voi da și eu prioritate episodului cu pricina, dar fără a mă rezuma la el și fără a-l îneca în comentarii superflue.
Relatarea neobișnuitului botez este una dintre secvențele-cheie din Jurnalul fericirii; îmi voi îngădui, de aceea, niște citate mai lungi, pentru că niciodată nu va putea vorbi cineva mai îndreptățit decît Steinhardt însuși despre contextul și actanții acelui ceas de grație divină:
“Botezul, hotărît pentru ziua de cincisprezece s15 martie 1960t, are loc așa cum stabilisem. Părintele Mina alege momentul pe care-l socotește cel mai potrivit: la întoarcerea «de la aer», cînd caralii sunt mai ocupați, cînd agitația e maximă. Trebuie să lucrăm repede și să acționăm clandestin în văzul tuturor s...t Eu unul nu voi ieși la plimbare. Lucru ușor, deoarece m-a ros bocancul și am o umflătură purulentă pe laba piciorului drept. La infirmerie n-am izbutit să fiu dus, cu toate că mă prezint în fiecare dimineață la raport. Doctorii Răileanu și Al. G. sSergiu Al-Georget mă tratează aplicându-mi pe «bubă» un ștergar muiat în apa viermănoasă din ciubăr. Cu o zi înainte un plutonier mi-a spus că «nici mort» nu mă duce la medicul oficial. Căile Domnului, ocolite s...t Cînd puhoiul de oameni se întoarce cu zgomot mare, ducînd în rînd de cîte doi balia, ciubărul, tineta și un «rezervor» cu apă, părintele Mina, fără a-și scoate mantaua, dă buzna la singura căniță din cameră – e o căniță roșie, cu smalțul sărit, năclăită și respingătoare – și o umple cu apa viermănoasă proaspăt adusă în «rezervorul» cu apă purtat de el și de un alt deținut. Vin la capul meu și cei doi preoți greco-catolici și nașul. Naș mi l-am ales cu vreo cîteva zile mai înainte pe Em. V. sEmanuel Vidrașcut, fost avocat și profesor, bun cunoscător de latină și greacă, trimis în judecată pentru a fi redactat ordinul de zi «Vă ordon, treceți Prutul!». V. a fost directorul de cabinet al lui Ică sMihai Antonescut și a purtat cu mașina la tipografie faimosul ordin pe care pentru nimic în lume orgoliosul și altminteri foarte cultul general Antonescu nu ar fi îngăduit altcuiva să-l scrie în numele său [...].
Doi dintre deținuți, complici, trec în dreptul vizetei, s-o astupe. S-ar putea în orice clipă să vină gardianul să se uite, dar acum, cînd celulele, pe rînd, sînt scoase la plimbare ori aduse înapoi, e puțin probabil. La repezeală – dar cu acea iscusință preoțească unde iuțeala nu stînjenește dicția deslușită – părintele Mina rostește cuvintele trebuincioase, mă înseamnă cu semnul crucii, îmi toarnă în cap și pe umeri conținutul ibricului (cănița e un fel de ibric bont) și mă botează în numele Tatălui și al Fiului și al Sfîntului Duh. De spovedit, m-am spovedit sumar: Botezul șterge toate păcatele. Mă nasc din nou, din apă viermănoasă și din duh rapid.
Trecem apoi, oarecum liniștiți, oarecum ușurați – hoțul care nu e prins în fapt e om cinstit – la patul unuia din preoții greco-catolici: e lîngă tinetă și balie (am coborît cu toții de la cucurigu) și acolo recit Crezul (ortodox, după cum fusese stabilit). Reînnoiesc făgăduința de a nu uita că am fost botezat sub pecetea ecumenismului. Gata! Botezul, în asemenea împrejurări, e perfect valabil și fără de cufundare în apă, și fără de mirungere. (Dacă voi ajunge să scap din închisoare cu bine, urmează, pentru taina mirungerii, să mă prezint la un preot al cărui nume îmi este dat de părintele Mina [2]; numele acesta aveam să-l uit și apoi să mi-l reamintesc)...”...............
http://www.rostonline.org/rost/iul20...einhardt.shtml
Attached Images
File Type: jpg mina2.jpg (27,0 KB, 2 views)
Reply With Quote