draga arhanghele,
Chiar dumneata sa nu cunosti asemenea lucruri simple ? pai ce sa te mai astepti de la niste simpli muritori ?
http://www.laurentiudumitru.ro/Facer...a_lui_Adam.php
......
Os din oasele mele și carne din carnea mea..."
Toate s-au petrecut chiar în ziua facerii omului, ziua a șasea. Pentru mințile moderne, deseori mărginite, zidirea bărbatului și a femeii este la fel de "spectaculoasă", de miraculoasă, pe cât sunt toate celelalte zidiri ale lui Dumnezeu apărute dintru început. Istorisirea minunată despre facerea Evei a fost tâlcuită simplu și chiar în duh patristic. În capitolul 11 din lucrarea "Raiul", Sfântul Ambrozie al Milanului (ale cărui Sfinte Moaște vor împodobi o biserică din capitală), nota despre originea protopărinților noștri: "
Ea nu a fost făcută din același pământ din care a fost el plăsmuit, ca noi să putem înțelege că firea trupească a bărbatului și a femeii este aceeași, și că este o singură obârșie a înmulțirii neamului omenesc. Din această pricină nici nu s-a făcut bărbatul odată cu femeia, nici nu s-au făcut la început doi bărbați și două femei, ci întâi un bărbat și apoi o femeie. Dumnezeu a voit ca firea omenească să fie așezată ca una. Astfel, încă de la începerea stirpei omenești El a alungat putința să se ivească mai multe firi osebite... Cugetă la faptul că n-a luat parte din sufletul lui Adam, , ci o coastă din trupul lui, adică nu suflet din suflet, ci os din oasele mele și carne din carnea mea se va numi această femeie". ...
Pasajul "coastei" în plen științific
Deși pasajul analizat pare enigmatic, în plan științific, cercetătorul nu poate să nu observe adevărul profund pe care îl dezvăluie: embriologia ne relevă,într-adevăr,
originea embrionară comună a organelor sexuale și a coastelor, și unele și altele provenind din acea formațiune a embrionului numită mezoderm și mezenchim, spre surprinderea doctorului Georges Regard care făcea următoarele observații în "Studiu biologic și științific al marilor probleme religioase": "...Este cu atât mai uimitor să găsești o descriere atât de exactă, făcută într-o vreme așa de îndepărtată, cu cât organele sexuale se găsesc la o mare depărtare de coaste,fie la adult, fie la copil,ele nefiind foarte aproape decât în embrion. O asemenea descriere care să ascundă sub o aparență atât de absurdă un asemenea fond de adevăr, pe care scriitorul sfânt însuși nu-l cunoștea, nu ar putea fi decât rodul unei puternice și divine inspirații. Omul de știință,în loc să râdă, nu poate decât să o admire profund și să o respecte".
În pragul sărbătorii Nașterii Domnului rămâne paralela între Eva și Fecioara Maria, între minunile întâii zidiri și cele ale re-zidirii prin Hristos, conform "Cuvintelor catehetice" (vol. 7, pag. 80) ale Sfântului Chiril al Ierusalimului: "Din cine s-a născut Eva la început? Ce maică a zămislit-o pe cea fără de maică? Ci Scriptura zice că ea s-a născut din coasta lui Adam. Născutu-s-a dar Eva din coasta bărbatului fără de maică și să nu se nască copil fără de tată din pântece de fecioară? Că datoare era cu recunoștință partea femeiască către bărbați: că din Adam s-a născut Eva, nefiind zămislită de maică, ci oarecum adusă la viață doar de către bărbat".