View Single Post
Vechi 01.10.2008, 21:30:22
sherlock_holmes sherlock_holmes is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2008
Locație: commonwealth
Religia: Ortodox
Implicit

Mintuire in vechiul Testament ? 2 vorbe aici...(ex clus!)

Mintuire inseamna unirea omului cu Dumnezeu ( indumnezeirea omului,imbisericirea lui cu alte cuvinte).Nu se poate mintuire in afara Trupului lui Hristos (Biserica)...Dumnezeu S-a facut Om ca sa-l faca pe om dumnezeu( adica mintuit)

Ne-am face si mincinosi de vreo 2 milenii(aprox) cind marturisim in biserica:

...Care pentru noi oamenii,si pentru a noastra mintuire,S-a pogorit din ceruri si S-a intrupat de la Duhul Sfint si din Maria Fecioara si S-a facut om....

Caci daca oamenii se mintuiau si fara intruparea lui Dumnezeu ( adica evreii de atunci,budistii,paginii,etc)...de ce ar mai fi fost nevoie de venirea lui Dumnezeu pe pamint(intrupare,patimire,moarte,inviere )....coborirea Duhului Sfint Dumnezeu si infiintarea Bisericii(comuniunea oamenilor uniti cu Dumnezeu si ei intre ei)

Putem citi Epistola catre evrei a Sfintului Apostol Pavel,dar si spusele in mod direct adresate de Domnul nostru Iisus Hristos Dumnezeu evreilor si implicit tuturor oamenilor (...Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine )

Cum spune si Sfintul Ierarh Ignatie Briancianinov:

"Mîntuirea constă în recăpătarea comunicării cu Dumnezeu. Această comunicare a pierdut-o tot neamul omenesc prin căderea strămoșilor. Tot neamul omenesc este o categorie de ființe pierdute. Pieirea este partea tuturor oamenilor, și celor buni și celor răi. În păcate sîntem zămisliți, în păcate ne naștem! “Plingind mă voi cobori la fiul meu in iad”, spune sfintul patriarh Iacov despre sine și despre fiul său cel sfint Iosif, cel frumos și neprihănit! Pogorau în iad după sfîrșirea pribegiei pămîntești nu numai păcătoșii ci și drepții Vechiului Testament. Aceasta este puterea faptelor bune ale oamenilor! Acesta este prețul virtuților firii noastre căzute. Pentru restabilirea comunicării omului cu Dumnezeu, altfel spus, pentru mîntuire, este neapărată nevoie de răscumpărare. Răscumpărarea neamului omenesc a fost săvîrșită nu de Înger nici de Arhanghel, nici de altă făptură din cele înalte dar mărginite și create, a fost săvîrșită de Însuși Nemărginitul Dumnezeu.
....."

continuarea aici,este scris cam arhaic,sensul conteaza...
Reply With Quote