View Single Post
Vechi 21.11.2006, 18:41:16
Alexandr_Bazil Alexandr_Bazil is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.05.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de consuela
"Raul isi are originea in libertatea primordiala."
Nu cred ca exista o legatura asa stransa intre rau si libertate, de fapt libertatea nu are nimic comun cu raul. Ar insemna ca in rai unde nu exista rau sa nu existe libertate? Exclus.

"voi vreti libertatea de a alege, dar nu vreti existenta raului? Interesant...adica sa alegi intre a fi un robotel care face doar bine si.....ce altceva?"

adica sa alegi intre a fi un robotel (de tip inger) care alege intre a face un bine sau...un alt bine, sau alegi a fi ne-robotel si a face rele nenumarate...
Ideea ta cu robotii duce la concluzia ca ingerii sunt roboti fara libertate. Daca crezi ca nu se poate fara rau de ce exista raiul? Sa inteleg ca tu crezi ca toti sunt prizonieri acolo? Libertatea e in rai, incorsetarea e in iad. Concluzie: libertatea e strans legata de bine iar iadul (raul) e strans legat de prizonierat.
Spun pur si simplu ca daca nu ai cum sa alegi intre a face bine si a face rau atunci nu prea ai cum sa demonstrezi cine esti cu adevarat. Sa luam un exemplu mai simplu: ai o intrebare la care trebuie neaparat sa raspunzi(stiu,stiu...presupunem prin reducere la absurd). O intrebare de genul "Crezi in Dumnezeu"...daca ai avea de ales doar DA si nimic altceva atunci nu ai demonstra nimic pentru ca toti ar alege singura optiune posibila. La fel si cu NU. Din moment ce exista ambele ai deja de unde alege, si astfel simplificare universului la adevarat sau fals. Apoi daca mergem tot pe aici ajungem eventual la dincolo de Da sau Nu, la un mare gol sub intrebarea respectiva, pe care trebuie sa il completati singuri. Si asa ni se prezinta toate problemele reale: cu raspuns liber.
Teoretic raiul e starea de fericire, iadul e starea de nefericire. Nu esti chiar prizonier al unei stari sau al alteia cum nu esti nici liber daca te inchizi in ele. Si starea suprema nu este fericirea sau nefericirea ci echilibrul...momentul in care in sfarsit depasesti oscilatiia dintre astfel de sentimente, cunosti ce trebuie intradevar cunoscut.
Reply With Quote