Subiect: Carti ortodoxe
View Single Post
Vechi 05.08.2008, 20:55:27
adrian010155 adrian010155 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.05.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Marius22
Nu mi se pare potrivit sa facem un clasament al cartilor duhovnicesti. Nu inteleg criteriul dupa care facem aceasta. Suntem oare in masura sa facem diferenta intre carti "bune" sau "mai putin bune" de citit?

Pentru mine un criteriu posibil il poate reprezenta faptul ca acea carte ma "zideste" sau nu ma "zideste". Desigur, ma zideste in masura in care pun in practica ceea ce citesc, sau in masura in care acea carte imi ofera raspunsuri pentru mai multe probleme.

Spun asta pentru ca problema intelegerii si interpretarii, atat a Sfintei Scripturi cat si a textelor Sfintilor Parinti, necesita un criteriu prin excelenta duhovnicesc.

Altfel spus, eu nu-i pot intelege pe Sfintii Parinti decat daca sunt "in acelasi duh cu ei". Este esentiala, deci, relatia mea cu Duhul Sfant. In caz contrar, ma voi opri la litera, si-mi voi imbogati, probabil, doar bagajul de cunostinte. In aceasta ordine de idei, anumite carti pe care eu le recomand drept fundamentale, pentru o alta persoana pot avea alta relevanta.

De aceea, consider ca cel mai intelept ar fi sa citim acele carti recomandate de parintele duhovnic, ca unul ce stie de ce "leacuri" avem nevoie pentru vindecarea noastra si unde le putem gasi, si totodata masura noastra duhovniceasca. Aceasta este calea cea mai usoara si cea mai sigura.
Exceptional! Iti multumesc pentru aceasta buna invatatura.
Reply With Quote