Citat:
În prealabil postat de ancah
Canonul 33 Sinod Laodiceea
Nu se cuvine a se ruga impreuna cu ereticii sau cu schismaticii
Poate cineva sa-mi spuna ce implica acest canon?
|
nu e clar? sa nu te rogi unde sunt ei shi impreuna cu ei deci sa nu participi rugandu-te la dumnezeii lor... caci chiar daca tu te rogi la al tau, fiind impreuna cu ei tot la ai lor ajungi sa te rogi.... ca mai degraba te molipseshti de la necredintza shi rutate caci omul rau shi necredincios este o boala grea decat sa se molipseasca ei de la ce itzi da Dumnezeul Tau adica de la Sfintzenie shi dragostea ce-o primeshti... shi apoi faci durere shi munciuna ca pare ca faci o comuniune dar daca pare ca e nu poate fi decat mincinoasa iar daca pare ca nu e atunci ce altceva poate fi decat dezbinare shi sfidarea unora fatza de altzii? deci mai bine ieshi dintre ei shi ieshi din sinagogile lor shi te rogi undeva unde nu te vede nimeni, daca n-ai aproape bisericutza ta cea draga... sau ce shtiu eu ca nu e voie sa interpretezi canoanele ci sa le ascultzi trebuie, dar poate ca asha te fereshte Dumnezeu sa nu se ia shi la tine ideea de a te crede sfintzishor cand traieshti defapt in minciuna... shi vrea sa ne fereasca de scandal, de cearta, ca doar de ce trebuie sa-i sfidam shi sa ne rugam fix in sinagogile lor? le dam pace ca o icoana sau o cruce sa ne inchinam rugandu-ne tot gasim undeva... shi atunci e pace ca nu provocam noi scandalul... ca totzi sunt foarte orgolioshi cand e vorba sa vorbeasca despre Adevar... dar cand vor fi cautatzi daca l-au shi trait... atunci suspans... shi disperare... sa-i vezi cum unul macar nu raspunde prezent Doamne... ci totzi sunt la TV la ziare, la masa, la tzigara, la birt, la filme cu gagici la shtrand, prin spitale, in concediu la munte sau la mare... deci imi este ca poate fi interpretat shi ca smerenie, daca am mai avea-o ca sa nu mergi la Biserica shi sa te comportzi ca un eretic shi ca un schismatic ci daca ai nemultzumire shi nepasare shi razvratire sa stai acasa shi sa plangi... deci sa nu incurci ca eretici shi schismatici nu sunt numai aia cu eticheta ci shi eia de le traiesc astea in ei... dar ei nici nu-shi dau seama...:) poate ne traduce un preot sau un monah sau un traitor ca nu-mi dau seama cum se face... caci nu shtiu ce inseamna impreuna... poate sa nu se sminteasca unul pe altul...