fa ce vrei insa sa stii ca nu sub anatema mea esti daca te impartasesti cu catolicii ci sub anatema sf sinod care , la sedinta in care a discutat despre caterisirea mitr nicolae a decis ca deacuma inainte daca se mai impartaseste cineva oarecare cu catolicii , greco sau romano , nu conteaza , se fie afurisit ... iar ca sectantii fac parte din trupul lui Hristos stie toata lumea ca este erezie ; asta au spus-o toti sfintii parinti precum si parintii cu viata sfanta din secolul trecut , ca : par dumitru staniloaie , par calciu , par iustin , par arsenie , par ilie cleopa , par rafael noica , par arsenie boca si multi altii ... pentru ortodocsi secta este erezie ...
in plus despre deasa impartasire mi-am adus aminte despre ce a spus par rafael noica referitor la asta : cand a fost intrebat de ce par ilie cleopa impartaseste mai rar si este mai aspru , iar par paisie duhovnicul impartaseste mai des si mai usor ... la aceasta intrebare par rafael a raspuns ca asa cum face fiecare asa este mai bine , si nu este gresit nici intr-un fel ; adica a dat dreptate la amandoi si nu a judecat pe nici unul , ci a spus ca fiecare fel de impartasire este la fel de bun ... in plus , dupa moartea celor doi duhovnici , un parinte vazator cu duhul a fost instiintat de la Dumnezeu ca si par ilie cleopa si par paisie s-au mantuit , insa par paisie s-a mantuit mai greu din cauza ca dezlega cam prea usor la sf impartasanie ... iata , asta este o descoperire de la Dumnezeu si noi nu avem voie sa judecam ... preotii vor da ei singuri socoteala de felul cum au distribuit sfintele taine , iar noi daca facem ascultare de ei si in privinta asta nu vom fi pagubiti cu nimica , caci Dumnezeu poate sa indrepte orice neajuns in privinta asta ...
iar ca greco catolicii au sf taine asta nu a spus-o nimeni din bis ortodoxa , nu se stie daca au sau nu ... insa daca ar avea ei atunci ar trebui sa aiba si romanao catolicii caci greco catolicii tot de papa tin ... insa chiar si daca au sf taine , ortodocsul care se impartaseste la greco catolici este afurisit , si daca nu se pocaieste este anatema ...
|