tzi-am zis ca interpretezi peste ca sa potzi face canoniada...
e vorba ca fara toate acelea, nu se poate face botez,
-fara apa sfintzita,
-fara trei afundari shi coateri deci nu doua sau nu una,
-chemarea celor trei ipostasuri Dumnezeieshti
-deci ereticii au botezuri nevalide caci rugaciunile lor nu au cum sfintzii apa caci Dumnezeu nu sfintzeshte apa celor cu invatzatura mincinoasa sau cu inovatzii
-nu este acceptata stropirea doar intrucat sensul este Afundare shi Scoatere
-nu este aceptat botezul in numele unuia sau doua ipostasuri ci in Numele Sfintei Treimi, pentru fiecare facandu-se o afundare scoatere...
iar dupa cum observ se vorbeshte ca sa luam aminte la noi ca sa facem botezurile cat mai canonice, shi nu se specifica cum interpretezi dumneata ca botezurile care ar fi facute de ortodocshi din afundari partziale deci necomplete ar fi invalide shi trebuie rebotezatzi ci ca sa nu criticam pe altzii shi sa facem noi stramb deci nu se specifica necesitatea in cazul nostru a rebotezarii ci doar necesitatea indreptarii shi mentzinerea predaniei cat mai canonice shi nicidecum invaliditatea asha cum spui dumneata.... chiar daca s-au facut poate rudimentar in ligheane prea mici sau alte lucruri fiind necesara varsarea apei caci este alta semnificatzia, Afundarea shi scoaterea este una shi varsarea este alta, caci se pierde semnificatzia, shi se ajunge la a se varsa pana la urma de trei ori inloc de trei afundari daca ligheanul sau covata este prea micutza, shi cum invatzatura greshita este molipsitoare sfantul perinte incearca sa ne cheme spre indreptare shi pastrare a unui ritual sfant fara inovatzii pe baza de saracie sau conditzii inadegvate....
deci nu vad nici o contradictzie in interpretarile mele, cu lucrurile pe care le-ai postat ci vad judecata ta care le considera invalide pe ale noastre, nu pentru ca apa sfintzita a lipsit, nici pentru ca au fost trei afundari-scoateri shi nici ca s-a facut botezul in numele celor trei ipostasuri Dumnezeieshti ci dumneata le consideri invalide interpretand greshit pentru ca nu a fost afundare completa sau ca au sarit picuri pe jos sau ca nu au avut conditzii corespunzatoare sau alte lucruri care nu invalideaza botezul ci se cere sa se caute sa se faca cat mai canonic spre neprihanire, deci nicidecum nu spune sa se refaca botezul ortodox cum afirmi dumneata... interpretand cadeobicei absurd... ci le considera invalide botezul ereticilor, caci este stropire sau turnare in loc de afundare, botez nu cu trei afundari ci cu una sau doua, shi nu in numele celor trei ipostase Dumnezeieshti, ca sa nu mai vorbim ca Duhul Rugaciunilor shi Chemarilor ce sfintzesc apa , la eretici nu sunt ascultate deoarece sunt invatzaturi mincinoase shi inovatzii shi rastalmaciri, deci aceia sunt eretici....
Astfel ca trebuie sa cautzi in canoane cand este permisa rebotezarea, shi cand se considera un botez invalid adica nul... sau in ce conditzii un botez ortodox ar fi invalid adica trebuie repetat.... caci nicintr-un caz nu se reface botezul ortodox doar pentru ca a fost prea putzina apa sau s-a varsat apa pe cap deoarece era ligheanul prea mic shi se afundau-scoteau doar picioarele, sau alte cazuri similare, ci acestea nu atat ca sunt invalide ci duc la molipsirea unor practici cu alte semnificatzii, caci turnarea sau stropirea nu e tot una cu Afundarea-Scoaterea...
deci arata-mi ce zic respectivele canoane in privintza repetarii botezului din motivele pe care tzi le-am zis, adica pentru apa prea putzina, pentru turnarea apei ca sa ajunga pe tot corpul?
caci dumneata inventezi ca se face in BOR botez ca la eretici prin stropire, in BOR se face prin afundare....
Dar ca sa terminam discutzia, eu tzin minte ca am citit pe forum ca sf Ap Filip a botezat pe cineva sau in alta parte a fost botezat cineva de sus de le Dumnezeu, la maturitate fiind prin deschiderea cerului... deci iata ca in lipsa de apa, sau vana sau covata adanca, pentru credintza shi rugaciune le-a dat Dumnezeu cu ce sa fie botezat cel ce vrea sa se boteze shi crede ca Hristos il poate Mantui.... shi sa nu-mi spui iarashi ca a fost necanonic shi sa-l pui pe respectivul sa se reboteze.... deci sa fim serioshi.... nici un ortodox nu trebuie rebotezat pentru litera care ucide daca s-a tzinut seama de predaniile sf canonoane... care sunt pline de litera care da Viatza... deci v-am zis ca voi care rebotezatzi in mod absurd pe cei botezatzi deja in creshtin-ortodoxie, necinstitzi defapt Botezul... shi-l calcatzi in picioare caci nu potzi anula un botez ca nu a fost facut asha cum ar fi vrut Rafail sau altul... ca a vazut el ca i-a ramas la copil o manutza afara sau o shuvitza sau alte asemenea prostii.... daca oricum s-a cautat sa se respecte cat mai in amanunt shi rugaciunile shi procedura shi predaniile shi credintza.... deci draga Rafail.... v-am spus ca voi ar trebui sa va revenitzi in fire shi sa va facetzi curat in ograda vostra shi intre sminteli shi sa nu mai creatzi/semanatzi schisma shi in BOR asemenea cum v-atzi rupt voi de Hristos pe diferite motive...
deci botezul cu adevarat invalid este cel eretic iar botezul mai bun sau mai rau facut in Ortodoxie nu se reface ci se incearca sa fie facut cat mai canonic shi neprihanit in litera care da Viatza shi nu aia care ucide caci aia care ucide ar trebui sa ucida pacatul shi nu pacatosul sau pe Hristos, caci "a" vine de la Adevar shi de aceea este Afundare-Scoatere in numele sfintei Treimi.
apoi daca nu te-ai lamurit nici acuma... eu nu mai continui ca oricum voi vretzi sa umblatzi dupa paie... shi nu ma refer la cirta shi iota caci acelea toate trebuiesc respectate, caci un copil o cirta are shi daca nu i-o respectzi fiindca tu ai o plasa cu paie atunci sa vezi dumneata cum o sa-tzi zica iar Hristos, ca mai bine ishi leaga o piatra de gat shi se arunca in mare decat sa faca cineva rau unuia din aceshti mici copilashi ai lui Hristos.... ???:(:(
|