View Single Post
Vechi 30.05.2008, 12:41:02
icamilin's Avatar
icamilin icamilin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.05.2007
Locație: Timisoara Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Razvan-m, am citit cu multa durere cele postate de tine referitor la cei trei calugari omorati chiar in ziua de Pasti. Nu stiam nimic despre ei, multumesc pentru gandul bun de-a ne impartasi si noua aceste evenimente petrecute acum 15 ani. Dumnezeu sa-i odihneasca !
Am postat mai demult la " RUGACIUNI " frumoasa rugaciune a staretilor de la Optina. Este simpla si plina de intelepciune, cand ma simt tulburata, necajita, o recitesc si ma linistesc pe data.

Despre Staretul AMBROZIE de la Optina, duhovnicul lui Dostoievski, se spune ca " a fost si este recunoscut ca un mare parinte spiritual si om de rugaciune in intreaga Rusie si peste hotarele acesteia. Faptul ca el a fost multa vreme duhovnicul marelui scriitor Dostoievski l-a facut celebru pe toate meridianele lumii. el este staretul Zosima din romanul " Fratii Karamazov ", mare personalitate bisericeasca plina de intelepciune si sfat duhovnicesc ".

Despre staretul NECTARIE de la Optina se spune ca a petrecut 50 de ani in schitul Pustiei Optina, dintre care 20 de ani intru zavorire. Intrebat despre viata lui, Parintele Nectarie, raspundea: " Am stat in chilia mea si m-am cait, iar apoi, inca 30 de ani, m-am rugat pentru pacatele mele."

Despre staretul IOSIF de la Optina se spune ca iradia in mod vizibil lumina harului dumnezeiesc. Aceasta minunata Lumina Taborica, Lumina bladetii dumnezeiesti si a smereniei, straluceste peste intreaga viata a Staretului, in invataturile si scrisorile sale, umpland cu apa vietii vesnice inimile celor insetati.

Iata un crampei din invataturile acestiu mare sfant:

" Daca te tulbura faptele si pacatele aproapelui si-ti fura linistea sufleteasca, aminteste-ti despre aceasta:

- daca gresala aproapelui, pe care ai dori s-o indrepti, iti tulbura linistea ta sufleteasca si te enerveaza, atunci si tu greseti si, prin urmare, nu poti indrepta gresala din gresala, ca se indreapta prin blandete

- ravna care vrea sa indrepte orice rau este ea insasi un mare rau

-tine minte ca ai in ochiul tau o barna, iar tu arati spre paiul fratelui

- exista nedesavarsiri inevitabile, exista chiar si unele utile. Se intampla ca prin rau sa se ispiteasca binele.

- exemplul marii rabdari a lui Dumnezeu trebuie sa infraneze lipsa noastra de rabdare, care ne lipseste de liniste

- exemplul Domnului nostru Iisus Hristos ne arata cu cata blandete si rabdare trebuie sa suportam greselile omenesti. Iar daca nu suntem pusi sa-i conducem pe oameni, trebuiesa privim cu detasare la ele.

- fiecaruia i se pare vrednica de osanda acea fapta a aproapelui care il demasca pe el insusi prin ceva

- nimic nu ne linisteste si nu ne impaca cu faptele celor din jur, ca tacerea, rugaciunea si dragostea

- nu judeca pe nimeni, iarta-i pe toti si considera-te in sufletul tau mai rau decat toti oamenii din lume

- obisnuieste-te sa te rogi mai mult, atunci nu vei pacatui si nu vei judeca. Cand vei inceta sa murmuri si vei avea grija cu mai multa ravna de bolnavi pentru Dumnezeu, atunci te vei izbavi de boala ta, nu doar a trupului , ci si de a sufletului

- fereste-te de mandrie, caci ea este cauza a multe si aprige caderi. Smereste-te, invinuieste-te pe tine insuti, socoteste-te ultima si cea mai rea dintre toate, nu judeca pe nimeni si in acest fel vei primi mila lui Dumnezeu, zicea preacuviosul Iosif de la Optina intr-o scrisoare adresata unei sore duhovnicesti.

Bunul Dumnezeu sa ne ajute si pe noi sa implinim tot ceea ce-i este placut Lui.
Cu mult drag, ica milin DOAMNE AJUTA-NE!
Reply With Quote