Citat:
În prealabil postat de ovidiu-s
Apropo. Iar ai uitat sa interpretezi versetele Ieremia 31.31 "Si voi face un nou legamant cu casa lui Israel si cu casa lui Iuda, nu dupa legamantul pe care l-am facut cu parintii lor in ziua cand i-am luat de mana ca sa-I scot din tara Egiptului" si Matei 26.28 "beti, acesta este sangele meu, AL LEGII CELEI NOI care pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor" si Luca 22.19, Ioan 6.53?
La ce se refera oare D-zeu acolo?
|
Nu am uitat. Mi-a scapat.
In Ieremia 31:31-32 se vorbeste despre un legamant facut in vechime. Iata ce scrie in cartea Iesirea:
"Ati vazut ce am facut Egiptului si cum v-am purtat pe aripi de vultur si v-am adus aici la Mine. Acum, daca veti asculta glasul Meu, si daca veti pazi legamantul Meu, veti fi ai Mei dintre toate popoarele, caci tot pamantul este al Meu.(Iesirea cap. 19:4-5). Iata cum raspunde poporul lui Dumnezeu:" VOM FACE TOT CE A ZIS DOMNUL"(Iesirea cap. 19:8) Acelasi legamant este reinoit de mai multe ori si tot de atatea ori poporul raspunde cu "VOM FACE"(Iesirea 24:3,7; Deuteronom 5:27). In Iesirea cap 24. incepand cu vers. 1 se arata ca acest legamant a fost scris intr-o carte (nu pe piatra) iar poporul a fost stropit cu sange de la animalele jertfite.
In Ieremia 31:33 se vorbeste de un nou legamant:"Ci iata legamantul pe care-l voi face cu casa lui Israel, dupa zilele acelea, zice Domnul: Voi pune Legea Mea inlauntru lor, o voi scrie in inima lor; si Eu voi fi Dumnezeul lor, iar ei vor fi poporul Meu"
Daca, din partea poporului, vechiul legamant se baza pe "VOM FACE" noul legamant se bazeaza pe "VOM CREDE". Dumnezeu spune ca "voi pune Legea Mea in inima lor". Nu spune ca va schimba vre-o Lege.
Faptul ca Noul Legamant se bazeaza pe credinta in jertfa Matuitorului nu exclude faptele. Dar e nevoie de fapte venite din credinta, ca o multumire si recunostinta aduse lui Dumnezeu, pentru dragostea sa. "Credinta fara fapte, este zadarnica"(Iacov 2:20). Credinta noastra ne mai indeamna sa-L slavim pe Dumnezeu respectand poruncile Sale? Sau au fost toate desfiintate?(Cum ati spus intr-o alta discutie).