Subiect: Budismul
View Single Post
Vechi 24.05.2008, 22:26:25
dorstor dorstor is offline
Senior Member

Data înregistrării: 08.12.2007
Implicit

Astfel, ingerii, in vreme ce sunt "duhuri" si "flacara de foc" (Psalmi 103, 5; Evrei 1, 7) si salasluiesc intr-un loc unde legile pamantesti ale timpului si spatiului nu lucreaza, sunt totusi marginiti in timp si spatiu, si lucreaza in asemenea chipuri "materiale" (daca se poate spune asa) incat unii Parinti nu sovaie sa vorbeasca despre "trupurile subtiri" ale ingerilor. Sf. Ioan Damaschin, in sec. al VIII-lea, strangand invatatura Parintilor dinaintea lui, spune: "Daca il asemuim cu noi, se spune ca ingerul este duhovnicesc si nematerial, desi asemanandu-l cu Dumnezeu, Care este singurul fara de asemanare, totul dovedeste a fi trupesc si material -pentru ca numai Dumnezeu este cu adevarat nematerial si duhovnicesc". Si el spune iarasi: "Ingerii sunt marginiti, pentru ca atunci cand se afla in cer, ei nu sunt si pe pamant, si atunci cand sunt trimisi de Dumnezeu pe pamant, ei nu raman si in cer. Oricum ei nu sunt marginiti de ziduri sau porti sau zavoare, pentru ca sunt nemarginiti. Spun ca sunt nemarginiti pentru ca ei nu se arata intocmai asa cum sunt. Ingerii se arata celor drepti si celor carora Dumnezeu doreste sa li se arate. Dimpotriva, ei se arata in chipuri felurite celor care ii pot vedea." (Aratarea cea adevarataa credintei ortodoxe, II, 3, in Parinti bisericesti, New York, 1958, vol. 37, pag. 205-206).

Am putea comenta multe dar ar fi oftopic.nu cred ca am prea multa imaginatie,nu ca ma supara dar pur si simplu cei ce ma cunosc ma acuza de contrariu.(si daca mai multi spun ca esti nebun pana la urma crezi si tu ca esti cum spun ei!)In dogmatica verific mereu cu hotararile dogmatice ale sinoadelor ecumenice dar care pana in moment nu sunt trduse in romana.Eu folosesc traducerea rusa pt ca sunt familiarizat cu limba rusa!
Reply With Quote