|
În prealabil postat de antiecumenism
« Am avut si eu (povesteste SFANTUL IGNATIE) parte de urmatorea intamplare vrednica de luare-aminte. M-a cercetat, odata, un ieroschimonah atonit, venit in Rusia pentru colecta. Ne-am asezat in chilia mea de oaspeti, si a inceput sa-mi zica: "Roaga-te pentru mine, parinte: dorm mult, mananc mult !". In vreme ce-mi spunea acestea, simteam dragostea care iesea din el, fapt pentru care i-am si raspuns: "Nu mananci mult si nu bei mult: oare nu este in tine ceva deosebit ?" si l-am rugat sa intre in chilia dinlauntru. Mergand inaintea lui si deschizand usa chiliei dinlauntru, ma rugam in gandul meu lui Dumnezeu ca sa daruiasca folos sufletului meu flamand din partea acelui ieroschimonah atonit, daca el va fi fiind cu adevarat rob al lui Dumnezeu. Intocmai: bagasem de seama la el ceva deosebit. In chilia dinlauntru ne-am asezat iarasi ca sa stam de vorba, si am inceput sa-l rog: "Fa milostenie, invata-ma sa ma rog. Tu traiesti in cel dintai loc monahicesc de pe pamant, printre mii de monahi: intr-un asemenea loc si in mijlocul unei adunari atat de numeroase de monahi numaidecat trebuie sa se gaseasca mari rugatori, care cunosc lucrarea cea de taina a rugaciunii si ii calauzesc la ea si pe cei apropiati, dupa pilda lui Grigore Sinaitul si Grigore Palama, dupa pilda multor altor luminatori atoniti". Ieroschimonahul s-a invoit numaidecat sa-mi fie povatuitor - si o, groaza ! CU CEA MAI MARE INFIERBANTARE A INCEPUT SA-MI ARATE METODA MAI SUS ARATATA DE RUGACIUNE EXTATICA, INTEMEIATA PE INCHIPUIRE. MA UIT LA EL - ERA INTR-O INFIERBANTARE GROZAVA ! AVEA INFIERBANTATE SI SANGELE SI INCHIPUIREA ! ERA IN MULTUMIRE DE SINE, IN EXTAZ, IN AMAGIRE DE SINE, IN INSELARE ! Lasandu-l sa se descarce, am inceput, putin cate putin, jucandu-mi in continuare rolul de povatuit, sa ii infatisez invatatura Sfintilor Parinti despre rugaciune, aratandu-i-o in Filocalie si cerandu-i sa mi-o lamureasca. Atonitul a cazut intr-o nedumerire desavarsita. Am vazut ca nu are cunostinta nicidecum despre invatatura Parintilor cu privire la rugaciune ! In continuarea discutiei noastre, i-am zis: "Uite ce e, starete ! Vei locui in Petersburg - sa nu stai defel la catul de sus; sa-ti iei odaie numaidecat la cel de jos !". De ce asa ?" a intors cuvantul atonitul. "Pentru ca", am spus eu, "daca le trece prin cap ingerilor ca, rapindu-te pe neasteptate, sa te duca din Petersburg la Athos, si luandu-te de la catul de sus, te vor scapa, ai sa te strivesti de moarte; iar daca te vor lua de la cel de jos si te vor scapa, ai sa te-alegi doar cu lovituri usoare".Inchipuie-ti", mi-a raspuns atonitul, "de cate ori, "deja, stand la rugaciune, mi-a venit cu putere gandul ca ingerii ma vor rapi si ma vor lasa in Athos !" S-a vadit ca ieroschimonahul purta lanturi, nu dormea mai deloc, manca foarte putin si simtea in trup asemenea fierbinteala, ca iarna nu avea nevoie de imbracaminte groasa. Spre sfarsitul convorbirii noastre, mi-a venit in gand sa fac precum urmeaza: am inceput sa-l rog pe atonit ca el, postitor si nevoitor fiind, sa puna la incercare asupra sa METODA SFINTILOR PARINTI, CARE CERE CA MINTEA SA FIE LA VREMEA RUGACIUNII CU DESAVARSIRE LIBERA DE ORICE INCHIPUIRE, CUFUNDANDU-SE TOATA IN LUAREAAMINTE FATA DE CUVINTELE RUGACIUNII, INCHIZANDU-SE SI CUPRINZAND-O, POTRIVIT SPUSELOR SFANTULUI IOAN SCARARUL, IN CUVINTELE RUGACIUNII. (SCARA, CUVANTUL 28, CAP.L7).
IN TIMPUL ACESTEI LUCRARI, INIMA SE FACE, DE OBICEI, IMPREUNA-LUCRATOARE MINTII PRINTR-UN SIMTAMANT MANTUITOR DE INTRISTARE PENTRU PACATE, PRECUM A SPUS PREACUVIOSUL MARCU ASCETUL: "MINTEA CARE SE ROAGA FARA IMPRASTIERE STRAMTOREAZA INIMA: IAR "INIMA INFRANTA SI SMERITA DUMNEZEU NU O VA URGISI" (Ps. 50, 19. Cuvantul despre cei ce socot a se indreptati din fapte, cap. 34, Filocalia, vol.1 )."Dupa ce faci pe tine incercarea", i-am spus atonitului, "adu-mi si mie la cunostinta despre roada ei; caci aceasta incercare este anevoioasa pentru mine insumi, datorita vietii imprastiate pe care o duc". Atonitul s-a invoit cu bucurie la imbierea mea. Dupa cateva zile vine la mine si imi spune: "Ce mi-ai facut ?". "Dar ce s-a intamplat ?". "PAI CUM AM INCEPUT SA MA ROG CU LUARE- AMINTE, INCHIZAND MINTEA IN CUVINTELE RUGACIUNII, TOATE VEDENIILE MELE S-AU DUS, SI DEJA NU MAI POT SA MA INTORC LA ELE". VORBIND MAI DEPARTE CU ATONITUL, NU AM MAI VAZUT LA EL ACEA INCREDERE IN SINE SI INDRAZNEALA CARE SAREAU IN OCHI LA PRIMA INTALNIRE SI CARE SE FAC, DE OBICEI, VAZUTE LA OAMENII AFLATI IN AMAGIRE DE SINE, CARORA LI SE PARE CA SUNT SFINTI, SAU CARE SE AFLA IN INSELARE DUHOVNICEASCA. Atonitul si-a aratat chiar dorinta de a asculta sarmanele mele sfaturi. Atunci cand l-am povatuit sa nu se deosebeasca prin felul vazut de vietuire fata de ceilalti monahi, intrucat aceasta duce la cugetare semeata, si-a scos lanturile de pe el si mi le-a dat. Dupa o luna a venit iarasi la mine si mi-a spus ca a incetat fierbinteala din trupul lui, ca are nevoie de imbracaminte calduroasa si doarme cu mult mai mult. »
« O MARE PARTE DINTRE NEVOITORII BISERICII APUSENE, SOCOTITI IN SANUL ACESTEIA CA FOARTE MARI SFINTI - ACEASTA DUPA CADEREA EI DE LA BISERICA RASARITEANA SI INDEPARTAREA SFANTULUI DUH DE LA EA - S-AU RUGAT SI AU AJUNS LA VEDENII, BINEINTELES MINCINOASE, PRIN METODA PE CARE AM AMINTIT-O. ACESTI PARUTI SFINTI SE AFLAU IN CEA MAI CUMPLITA INSELARE DRACEASCA. INSELAREA ISI RIDICA, DEJA, IN CHIP FIRESC CAPUL PE TEMEIUL HULIRII IMPOTRIVA LUI DUMNEZEU PRIN CARE ESTE SCHIMONOSITA LA ERETICI CREDINTA DOGMATICA. PURTAREA NEVOITORILOR LATINILOR, CUPRINSI FIIND DE INSELARE, A FOST INTOTDEAUNA "EXTATICA" DIN PRICINA NEOBISNUITEI LOR INFIERBANTARI TRUPESTI SI PATIMASE. INTR-O ASEMENEA STARE SE AFLA(IGNATIU DE LOYOLA, INTEMEIETORUL ORDINULUI IEZUITILOR. INCHIPUIREA LUI ERA ATAT DE APRINSA SI DE ATATATA, INCAT, PRECUM EL INSUSI SPUNEA, AVEA NEVOIE DOAR SA O VOIASCA SI SA INTREBUINTEZE OARECARE SFORTARE CA SA-I APARA INAINTE, DUPA BUNUL SAU PLAC, IADUL SAU RAIUL. APARITIA RAIULUI SI IADULUI SE SAVARSEA NU DOAR PRIN LUCRAREA INCHIPUIRII OMENESTI; LUCRAREA INCHIPUIRII OMENESTI, DE UNA SINGURA, ESTE NEINDESTULATOARE PENTRU ACEASTA: FAPTUL SE SAVARSEA PRIN LUCRAREA DEMONILOR, CARE ISI UNEAU PRISOSITOAREA LOR LUCRARE CU LUCRAREA NEINDESTULATOARE OMENEASCA, ADAUGAND LUCRARE LA LUCRARE, PLININD O LUCRARE PRIN CEALALTA, PE TEMELIA LIBEREI VOINTE A OMULUI CARE SI-A ALES SI SI-A INSUSIT O INDREPTARE MINCINOASA. SE STIE CA ADEVARATILOR SFINTI AI LUI DUMNEZEU VEDENIILE LI SE DARUIESC NUMAI SI NUMAI PRIN BUNAVOINTA SI LUCRAREA LUI DUMNEZEU, IAR NU DUPA VOIA OMULUI SI NU PRIN PROPRIILE LUI SFORTARI - SE DARUIESC PE NEASTEPTATE, FOARTE ARAREORI, CAND ESTE NEAPARATA NEVOIE, POTRIVIT MINUNATEI ICONOMII A LUI DUMNEZEU, IAR NU LA INTAMPLARE. » (SFANTUL IGNATIE)
« INGERII SE OSTENESC IN GRIJA PENTRU SOARTA NOASTRA. INGERII LUMINII ISI DEPUN TOATE STRADUINTELE PENTRU CA NOI, IN TIMPUL PEREGRINARII NOASTRE PE PAMANT, SA NE PREGATIM SI SA MERITAM FERICIREA VESNICA ; PE CAND INGERII INTUNERICULUI SE STRADUIESC DIN RASPUTERI SA NE ATRAGA IN BEZNA IADULUI. PE PAMANT SE DA UN RAZBOI INVERSUNAT SI NECONTENIT :PE DE-O PARTE LUPTA SFINTII INGERI SI CRESTINII EVLAVIOSI, PE DE ALTA- SPIRITELE INTUNERICULUI SI OAMENII CARE LI S-AU SUPUS.MOTIVUL RAZBOIULUI- DESTINUL VESNIC AL OAMENILOR IN VIATA DE DINCOLO DE MOARTE SI ADEVARATUL CRESTINISM PE PAMANT, ACEL UNIC MIJLOC CU AJUTORUL CARUIA OMUL ISI CASTIGA FERICIREA VESNICA IN CER » ((SFANTUL IGNATIE)
|