View Single Post
Vechi 12.05.2008, 21:33:30
moro.d moro.d is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.03.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de razvan_m
In plus a existat vreodata un Sinod Pan-Ortodox care sa declare ca BO care tin calendarul pe stil nou sunt cazute in ratacire sau sunt schismatice sau altele din acestea? Eu, cel putin, n-am auzit de vreun astfel de Sinod. daca era, condamnam si eu acum "ratacirea" BOR
serios? fii atent ca ai declarat in scris...

[color=red]"PECETLUIREA" ("SIGILIONUL") SFANTULUI SINOD DE LA 1583[/color]
Către toți creștinii adevărați, mădulare ale Sfintei, Catholicesti [Universale] și Apostolești Biserici de Răsărit a lui Hristos din Constantinopol și din tot locul, har, pace și milă vouă de la Atotputernicul Dumnezeu.

Nici un pic de tulburare nu a făcut în Corabia din vechime furtuna care s-a ridicat din adâncuri. Și dacă Domnul Dumnezeu, amintit de Noe, nu ar fi binevoit a potoli apele, nu ar fi fost nici o șansă de salvare a ei. În același chip și împotriva Corabiei Bisericii Ortodoxe, ereticii au ridicat un război neîndurător, și noi am socotit a fi voia lui Dumnezeu de a lăsa urmașilor prezentul tom împotriva lor, așa încât hotărârile cele scrise aici să fie fără doar și poate în apărarea Ortodoxiei noastre. Dar pentru ca documentul să nu fie prea împovărător (greoi) pentru oamenii simpli, am hotărât a-l pune în opt capete lesnicioase, după cum urmează:

Din Vechea Romă au venit anumiți oameni care au învățat acolo să gândească latinește. Dar cel mai rău lucru e că înainte au fost bizantini, născuți și crescuți prin părțile noastre; dar nu numai că și-au schimbat credința, dar au și ridicat război Ortodoxiei și adevăratelor dogme ale Bisericii de Răsărit și s-au răzvrătit împotriva lui Hristos Însuși, împotriva dumnezeieștilor Apostoli și Sfintelor Sinoade ale Sfinților Părinți care ni le-au lăsat. Drept pentru care i-am tăiat ca niște mădulare putrede și

HOTĂRÎM

[...]

VII. Orișicine nu ar urma hotărârile Bisericii statornicite în cele Șapte Soboare Ecumenice și Sfintele Paști socotite pentru a le urma, ci vrea să urmeze noua invenție a pascaliei și [color=red]a noului calendar [/color]al astronomilor atei papiști, și vor să răstălmăcească și să distrugă dogmele și tradiția Bisericii care noi le-am moștenit de la Sfinții Părinți, anatema unora ca aceștia și să fie îndepărtați de Biserică și de împărtășirea credinței.

[...]

http://orthodoxos.net/?p=20