|
În prealabil postat de ispita_ta
[color=red]ASCULTAREA (SUPUNEREA) NU ESTE MAI PRESUS DE ADEVAR. Voi explicita in cele ce urmeaza..[/color]
La cate aberatii mi-au putut citi ochii numai din primele postari (de la ultima vizita).. nici n-am mai stat sa citesc tot. si constat cu stupoare cum va place sa va certati fara ca macar sa-mi cititi cu atentie mesajele.. (bine, in cazul lui Nicu nici nu ma mai mir..) cu siguranta ca ne contrazicem ca prostii, nu ne mai baga nimeni in seama.. eventual domnul admin care-si face treaba.
ma intreb daca mai are rost sa-mi pierd astea cateva minute pt voi.. ca oricum nu cititi.
Eu am spus foarte clar ca raspunsul la intrebarea lui Razvan se afla in urma, trebuie doar sa-l caute, iar el continua sa intrebe "da’ de ce nu vor sa slujeasca athonitii cu voi?"
Eu (si nu numai eu) am spus foarte clar ca sfintii parinti au dat anatemii pe cei care indraznesc a schimba calendarul ortodox cu cel papistasesc, le-am dat si numele, am spus si cand au facut asta.. am spus inclusiv de Sf Ierarh Calinic de la Cernica care s-a opus categoric acestei inovatii spunand: "Iara eu, cu cei faradelege nu ma voi socoti !" .. iar voi v-ati trezit sa intrebati: "da’ cine a zis ca nu-i bun? da’ ce sfinti au zis ca nu trebuie schimbat calendarul?"
Dupa care, tot voi, aveti tupeul sa ne interziceti a mai da citate din Sfintii Parinti de parca acum nu mai sunt decat niste fosile a caror cuvant, insuflat de Duhul Sfant, trebuie ingropat. Este foarte adevarat ca noi toti la un loc nu ne ridicam la valoarea lor, nu reprezentam nici macar a mia parte din valoarea ultimului sfant, dar asta nu e scuza sa nu le urmam invatatura! Iisus Hristos ne indeamna sa fim desavarsiti precum este si El si, totodata, sa nu deznadajduim, ci sa avem intotdeauna incredere ca orice se poate cu ajutorul lui Dumnezeu.
Razvan, ai dat acel citat uitand ca defapt voi sunteti cei care tineti la "corectitudinea calendarului"… so.. orice comentariu e de prisos.
va legati intruna de caterisirea PS Galaction de parca orice caterisire este si valida.
Nu uitati ca si Sf Ioan Gura de Aur a fost caterisit de 36 de episcopi si trimis in exil si cu toate astea il cinstim ca sfant.
PS Galaction a fost “caterisit” pe motiv de nesupunere fata de patriarh; insa motivul este cel putin discutabil. In primul rand pt ca ascultarea are limite si voi argumenta aceasta printr-un citiat din canoane, iar in al doilea rand, insisi dumnezeiestii Apostoli poruncesc ca cel invinuit sa stea de fata la judecata si sa se dovedeasca (ceea ce in cazul PS Galaction nu s-a intamplat) ca a incalcat randuiala Sfintelor Canoane... abia dupa aceea sa fie caterisit.
Iata talcuirea canonului al 15-lea de la intaiul si al doilea Sinod din Constantinopol, la anul 861:
"... iar cei care se despart de impartasirea cu mai marii sezatori ai lor din motive de erezie sau schismă propovaduita de acestia, si care schisma sau erezie sunt oprite si certate de Sfintele Sinoade si de Sfintii Parinti, acestia, care se despart, nu numai ca nu se osandesc, dar si de cinste se invrednicesc pentru ca au pazit Biserica de schisma, erezie sau invataturi gresite ale acelor minciuno-episcopi. Acestia se pot desparti chiar si mai inainte de hotararea Sinodului, caci nu gresesc".
Asadar, in conditii de schisma / erezie, despartirea nu numai ca este ingaduita, dar este si laudata.
Smerenia, ascultarea, pocainta, dragostea sunt virtuti care numai in adevar isi au valoarea. Degeaba faci ascultare (te supui) daca n-o faci in Adevar (Care este Hristos), ci in minciuna (care este diavolul).
Stiti de ce am subliniat "si de Sfintii Parinti"? pt ca in contextul de fata, sintagma "Sfintii Parinti" poate fi sinonima cu "Sfanta Traditie". Sfintele Canoane, dogmele si toate celelalte sunt alcatuite dupa Sf Traditie.. ceea ce inseamna ca ceva se poate gasi in Sf Traditie, dar nu si in canoane / dogme. Daca intrebati de ce, e foarte simplu: Sf Traditie este complexa si imposibil de pus toata pe hartie. Nu uitati ca sfintele canoane au fost hotarate abia dupa ce Sf Traditie a fost incalcata.. iar Sfintii Parinti din trecut nu aveau ca argument ceva concret, "pt ca asa spun sfintele canoane", "pt ca asa e dogma".. ei nu se bazau decat pe Sf Traditie.
|