Ory, sa zicem ca, respectand opinia parintelui Arsenie [Papacioc], conform careia credinciosii catolici avand cele 7 Sfinte Taine , fie si sub forma simbolica, nu pot fi denumiti eretici. Pe de alta parte, nu ma inghesui nici eu sa cer unirea grabnica a BO cu BC deoarece pentru a lua decizia corecta [duhovniceste vorbind]in cazul invataturii catolice Filioque [care este acum principala cauza a inca despartirii celor doua Biserici surori], desi noi, ortodocsii stim care e aceasta, e nevoie sa lasam mandria/orgoliul sau cum vrei sa o/il numesti atat noi BO cat si BC, sa ne smerim prin f. mult post si f. multa rugaciune, asa incat Duhul Sfant sa lumineze clerul de la varful conducerii Bisericii Romano-Catolice si sa accepte ca Duhul Sfant purcede numai de la Tatal, nu si de la Fiul cum sustin ei in prezent. Restul diferentelor dogmatice se vor rezolva de la sine, o data cu rezolvarea invataturii Filioque. Asa vad si eu, printre alti f. multi crestini ortodocsi rezolvarea revenirii BC alaturi de BO intr-un Singur Trup, Cel al Mantuitorului Iisus Hristos.
Asa ca BC este doar sora mai mica a BO care a apucat-o pe un drum oarecum stramb si intortocheat, cu multe inovatii dogmatice dupa anul 1054, dar daca in scrierile niciunui parinte contemporan al BOR nu am vazut calificativul de "eretic" pentru catolici, nici eu, un umil crestin-ortodox, n-au dreptul sa-l folosesc. De aceea nu am vrut de la bun inceput sa ii includ pe catolici in categoria ecumenistilor/ereticilor, punandu-le aceasta eticheta protestantilor, care niciunii nu au toate cele 7 Sfinte Taine, unii nu-si fac semnul Sfintei Cruci, si toti o ocarasc/hulesc pe Maica Domnului ca ar fi doar o femeie obisnuita si atat si nici nu-s sigur ca accepta sa se inchine la icoane (de fapt la sfintii pe care ele ii reprezinta, nu la materialul din care e facuta icoana). Sper sa-ti fi lamurit dilema acum, sora Ory.
Cu dragoste in Hristos,
Te rog sa ma ierti pe mine nemilostivul.
Domnul sa ne ajute sa putem trece prin aceste vremuri.
.................................................. .................................................. .
Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul!
|