View Single Post
  #1  
Vechi 06.05.2008, 16:31:31
mihailt mihailt is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.194
Implicit

http://www.farauanu.com/ecumenism/

O viziune extrem de corecta asupra dialogului dintre BOR cu BC.
In care se vede ca parintele Dumitru Staniloaie era pentru dialogul cu BC si de pro-ecumenism cu crestinii.
„ – Părinte, Darurile sfințite la o liturghie catolică sunt cu adevărat Trupul și sângele Mântuitorului?

– Vedeți, Biserica Ortodoxă nu are un cuvânt hotărât, oficial în privința aceasta. Noi putem crede ceea ce vrem să credem. Eu personal cred că și la catolici se prefac cinstitele daruri în Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos, deși atunci când s-au certat ortodocșii cu catolicii, mai ales după Marea Schismă, cei din Răsărit i-au învinuit pe catolici că folosesc azimă, și de aceea nu se întâmplă prefacerea. Până la urmă, Dumnezeu știe... Și depinde de credința noastră, a fiecăruia, cum ne raportăm, dat fiind faptul că și ei au succesiune apostolică, preoție, Liturghie, sfinți – persoane în care s-a sălășluit harul lui Dumnezeu și care au făcut minuni – nu putem să excludem posibilitatea prefacerii. Este părerea mea personală; nu spun: <Câți sunteți aici, toți așa trebuie să credeți>”

(Duhovnici Români în Dialog cu Tinerii – Arhim. Teofil Părăian,

Editura Bizantină, 1997, București, p. 163).

Parintele Dumitru Staniloaie:
„ – Sperați într-un progres substanțial al Mișcării Ecumenice, prin dialogurile creștine de apropiere și refacere a unității de credință a Bisericii lui Hristos?

– Sper că se va realiza un progres, de apropiere între Biserici în Mișcarea Ecumenică. Această apropiere se va realiza mai întâi între Ortodoxie și Catolicism, care nu sunt despărțite prin deosebiri esențiale.”

(în culegerea făcută de
Protosinghel Ioanichie Bălan, Convorbiri Duhovnicești II, Episcopia Romanului și Hușilor, 1990, p. 92)

„ – Care sunt adevărații membrii ai Bisericii lui Hristos? Numai cei drepți și ortodocși sau toți credincioșii care cred în Dumnezeu?

– Membrii plini ai Bisericii lui Hristos sunt cei ce cred în Hristos ca Fiul lui Dumnezeu făcut om, peste care se odihnește Duhul Sfânt; deci, cei ce cred prin aceasta și în Sfânta Treime și se unesc prin Hristos cu Sfânta Treime prin harul primit de la El în Tainele Bisericii. Cei ce nu cred și nu primesc pe Hristos astfel înțeles, nu primesc nici pe Sfânta Treime prin Tainele de totdeauna ale Bisericii. Ei pot avea doar o oarecare legătură împuținată cu Hristos, potrivit cu puținul pe care îl primesc din El. Ei nu sunt încorporați deplin în trupul lui Hristos, nu sunt în interiorul <<casei>> lui, ci se află în jurul casei în care este El, mai aproape sau mai departe, primind din casa în care este El o lumină împuținată, nedeplin clară și care nu le dă puterea de a înainta spre unirea cu umanitatea Lui desăvârșită, deci cu El Însuși. Fericirea de care se vor bucura ei va fi pe măsura luminii ce au primit-o de la El prin Taine și a înțelegerii ce au avut-o față de El.”
(Ibidem, p. 20)

„Sorin Dumitrescu: – Acum, în final, dacă tot i-ați muștruluit atât pe occidentali [catolici], vă întreb: Raiul este Ortodox sau Catolic?

Pr. Staniloae: – Se spune: <<În Casa Tatălui sunt multe locașuri.>> Noi, ortodocșii, vom fi în lumina cea mai puternică. Și vor fi și ei poate pe undeva, dacă au fost de bună credință.”

(7 Dimineți cu Părintele Stăniloae – convorbiri realizate de Sorin Dumitrescu, Editura Anastasia, p. 255)


„Sorin Dumitrescu: – . . . . Dar spuneți-mi, unirea Bisericii o vedeți prin absorție, adică catolicismul să se ortodoxizeze sau viceversa, sau prin fuziune ca greco-catolicii, sau pot fi priviți – creștinismul răsăritean și cel apusean – ca doi frați din care poate unul este cel risipitor?

Pr. Staniloae: – Ca două surori.”

(Ibidem, pp. 178-179)

Pr. Arsenie Papcioc



Despre catolici, pe care deși îi critică tare, nu acceptă să îi numească eretici:

"Nu sunt eretici pentru noi, pentru că au șapte Taine; cum le au ei, cu aspectele lor simbolice - dar le au. Dacă n-ar avea aceste șapte Taine ar fi eretici. Este numai o greșeală confesională. Dar ne despart foarte importante lucruri de dogmă.”



De asemenea, Pr. Arsenie recunoaște autenticitatea sfinților catolici:

„Referitor la sfinții catolici, ei nu făceau dogmatică când trăiau. Dacă am face o comparație între Sfântul Serafim de Sarov și Sfântul Francisc de Assisi, ei erau sfinți prin rugăciune, prin lipsuri extraordinare, nu vorbeau de rău. Ei rămân de valoare. Noi discutăm aspectul dogmatic."



Citat luat de pe: http://www.sfaturiortodoxe.ro/prarsenie_secte.htm

Reply With Quote