sunt fata
mama nu prea a avut curaj sa-mi vorbeasca deschis si daca cineva, cumva, indrepta discutia in directia "interzisa", facea ce facea si schimba subiectul... practic a tratat subiectul sexualitatii ca pe o rusine. e adevarat ca nu se discuta cu oricine, oriunde si oricum... dar, efectiv, l-a ocolit de fiecare data... mai putin in momentele criza ca n-avea incotro.
tata in schimb... mult mai deschis, si-mi raspundea/e fara nicio jena, calm la orice intrebare. trateaza subiectul ca pe ceva NORMAL si chiar se bucura daca il intreb... pt ca mai bine aflu de la el, decat de la cine stie cine.
mi-e sila sa despic acum firul in patru, dar atitudinea tatalui m-a ajutat muult mai mult.
imi povestea o mama despre copilul ei; spunea ca de mic si-a dorit sa fie medic. si cand era in scoala generala, inainte de a studia anatomia, a luat ea un.... manual de anatomie parca... in care a gasit o imagine cu doua trupuri, femeie si barbat, i-a pus-o in fata si i-a zis: asa arata femeia, asa arata barbatul, asa ne-a lasat Dumnezeu.. ce intrebari ai? ce vrei sa stii?
si i-a raspuns la absolut toate intrebarile, deschis, nu la modul meschin, si a inteles. astfel copilul a perceput totul ca pe ceva normal, privea orice poza ca pe ceva normal... iar in prezent aproape ca si-a indeplinit visul, mai are putin si termina medicina. :)
este foarte probabil sa fi cautat deja informatii... tocmai de aceea e bine s-o incurajezi sa te intrebe si pe tine. ai putea sparge gheata tocmai tu (pt ca inceputul e mai greu intotdeauna :) )... de exemplu, ce crezi despre...? hai sa vorbim despre...?
iti spun din proprie experienta... am avut mult de pierdut, la un moment dat, ca am fost informata gresit (in interes meschin, de sigur..) ... iar consecintele le suport chiar si acum, dupa cativa ani...
un lucru iti mai spun, pe care m-as bucura daca l-ai primi sincer si n-ai crede ca-l spun din aroganta: nu-i lasa pe altii sa-ti educe copilul. e o realitate care se intampla la cel putin 90% din copiii din intreaga lume. parintii o recunosc cu greu, insa cea mai mare influenta asupra copiilor si adolescentilor o au: mass-media (tv, reviste, net etc) + gasca de prieteni.
|