In afara eparhiilor ortodoxe australiene aflate sub ascultarea BOR, nicio alta comunitate ortodoxa romana neschismatica nu recunoaste botezul protestant:
Citat:
Botezul
- „poarta de intrare în creștinism” – este momentul în care noul convertit cunoaște efectul harului – condiție soteriologică indispensabilă, similar cu o „naștere din nou” (Ioan 3,5).
Pentru un eterodox convertit, Botezul este momentul crucial al vieții. De aceea, săvârșirea lui comportă nu numai un ritual deosebit (în Molitfelnic: rânduiala primirii la ortodoxie a celor de alte credințe), dar și un fast aparte, o sărbătoare la care trebuie să participe cât mai mulți membri ai comunității. Este extrem de importantă grija pentru primirea entuziastă a unui nou venit matur în comunitatea creștină. Preotul este răspunzător de atitudinea păstoriților săi. S-au semnalat, din păcate, și erori misionare, mai ales în ceea ce privește întoarcerea la ortodoxie a celor rătăciți temporar: este vorba de zelul unora de a le reaminti cu orice preț celor reveniți la credință greșeala pe care au făcut-o. O dată cu botezul, noul venit devine membru cu drepturi depline al comunității; acest lucru este întărit și prin administrarea concomitentă a celorlalte două taine de inițiere: Mirungerea și Euharistia.
În cazuri speciale, când Biserica Ortodoxă recunoaște validitatea Tainei Botezului (săvârșit anterior în numele Sfintei Treimi – în altă confesiune), ritualul comportă doar administrarea Sfântului și Marelui Mir, fără însă a știrbi cu nimic din importanța întoarcerii sau convertirii la ortodoxie. Actul trebuie marcat, și în acest caz, de solemnitatea necesară, iar primirea noului venit în familia parohială ortodoxă respectivă trebuie să constituie un prilej de mare sărbătoare.
|
Sursa:
www.orthoblog.ro/2007/06/22/misiologie_si_ecumenism
În cazuri speciale, când Biserica Ortodoxă recunoaște validitatea Tainei Botezului (săvârșit anterior în numele Sfintei Treimi – în altă confesiune), ritualul comportă doar administrarea Sfântului și Marelui Mir, fără însă a știrbi cu nimic din importanța întoarcerii sau convertirii la ortodoxie.
Banuiesc ca acele "cazuri speciale" se refera la catolicii convertiti la ortodoxie, insa nefiind teolog nu sunt 100% sigur.