Subiect: ECUMENISMUL
View Single Post
Vechi 17.04.2008, 13:34:05
Leinarius Leinarius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.09.2007
Implicit

"Imi face mie impresia, sau BGC este intr-adevar o biserica ecumenica?"

BRU (ca aceasta e denumirea lor oficiala) este o biserica ai carei credinciosi sunt in criza de identitate confesionala. La inceput credinciosii ori nu au simtit unirea pentru ca erau naivi in nuantele dogmatice, ori daca le-au simtit nu erau suficient de treji duhovniceste pentru a le combate. Initial s-a vorbit doar de unirea cu Roma "cu toata legea noastra"... Acum se constata un curent de "finalizare" a unirii prin adoptarea a cat mai mult din ritul si traditia latina...

De aici confuziile intre credinciosii romani uniti. Unele parohii sunt conservatoare, tin ritul vechi, liturghia cea veche, altele sunt ultra-progresiste, aproape romano-catolice in expresie...

In acelasi oras veti putea vedea o biserica greco-catolica cu iconostas si porti imparatesti si una tot greco-catolica cu altarul in centrul bratelor, ca al romano-catolicilor, cu statui si orga, etc...

Eu am toata dragostea pentru romanii uniti, mai ales ca multi sunt oameni cumsecade, oameni cu stare si muncitori, cu familii frumoase, care se ingrijesc bine de cele ale lumii acesteia, dar in aspectele religioase sunt oarecum naivi.

Imi cer iertare de la cei pe care rindurile acestea ii tulbura.
Reply With Quote