Si ca sa fie clar:
La slujba la care se pogoara Sfanta Lumina ("Holy Light") slujesc ortodocsii si sunt prezenti credinciosi crestini de toate felurile (iata ca asa ii place Domnului Iisus Hristos - ca intr-un an fusesera eliminati crestinii arabi "din motive de securitate" si Sfanta Lumina nu s-a pogorat pana nu au fost adusi si credinciosii aceia ).
Mormantul efectiv apartine ortodocsilor - mai exact patriarhiei Ierusalimului .
(uitati aicea poze cu actualul patriarh al Ierusalimului
http://en.wikipedia.org/wiki/Patriarch_Theophilos_III_of_Jerusalem)
Lespedea pe care a fost trupul adormit al Domnului Iisus Hristos apartine ortodocsilor.
Mai exista o lespede pe care a fost pus trupul Domnului Iisus Hristos spre ungere inainte de punerea in mormant.
Io am fost la Sfantul Mormant de cateva ori din intamplare.
O data cand am fost am putut sa vad cu ochii mei si sa miros cum din aceasta lespede iesea ulei parfumat...da iesea din lespede.
Mai erau si niste frati catolici pe acolo cu noi si le-am explicat pe engleza cum iaste cu Sfanta Lumina (iote ca acu sunt si ecumenist! fereti-va de mine ca sunt eretic).
Au fost si ei uimiti de faptu ca izvora ulei bine mirositor din lespede dar nu li s-a parut ceva deosebit - banuiesc ca aceasta minune se intampla la sfantul Mormant destul de des.
(Se intampla o gramada de minuni si in zilele noastra si exista sufiecienti sfinti banuiesc dar eu traind in pacate si avand ochii sufletului inchisi nu le prea observ...)
Iar ceea ce scrie pe wikipedia...Pai ce eu nu pot sa ma apuc sa scriu o carte in care sa spun ca de fapt soarele nu rasare in fiecare dimineata ci sunt cateva miliarde de nebuni care au aceasta iluzie?
Asa si cu miliardele (e poate oi fi exagerat or fi milioane) care cred ca vine Sfanta Lumina.
De aia nu pot sa dorm eu noaptea ca s-a scris aiurelile alea pe wikipedia.