View Single Post
Vechi 22.04.2026, 11:37:25
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Mereu după ce am revenit la “Credință” , și am abordat din nou,inclusiv Creștinismul, Iisus niciodată nu “m-a dus la biserică” și nu m-am oprit doar la un concert creștin pe stadionul , convertire in masă sau o liturghie în miez de noapte!

Însă întotdeauna am ajuns la Iudaism și Islam.

Ce a fost înainte și după El!

Practic reperul pentru mine este Iudaismul, așa cum am tot spus-o,și formă ideală o da in prezent Islamul!

Așa cum am spus pentru Mine Dumnezeu a fost prima dată cel care vorbea direct cu poporul!

Un alt aspect interesant este doar în Iudaismul Rabinic,ce fac eu de atâția ani pe forum și nu numai, adică veșnică lupta, analiza, căutare etc.

Doar în iudaism este văzut ca ceva “bun”!

M-am mirat și eu, fiindcă în creștinism și Islam as fi condamnat la moarte pentru așa ceva!

Fiindcă caut, fiindcă nu sunt de acord, fiindcă pun la îndoiala etc!

În Iudaismul Rabinic,o dezbatere onestă despre Dumnezeu este considerată ADORAȚIE!

Ba chiar “cuvintele lui Dumnezeu celui viu”!

„Machloket l'shem Shamayim” (Disputa de dragul Cerului)

Iar Talmudul este exact despre așa ceva, debateri între rabini!

Sau Tradiția Iudaică!

Citind Talmudul, îmi găsesc acolo chestii care fierb în mine și care nu-și găsesc răspuns altundeva!

Conform unor rabini,nici măcar Dumnezeu nu mai are dreptul să intervină peste Revelația Sa!

Singura autoritate este Intelectul celor peste care s-a Revelat!

Dacă Dumnezeu intervine și modifica ce a Revelat practic s-ar contrazice, ceea ce ce este imposibil.

Iar aici unde apar și există aceste contradicții,ei bine aici intervine intelectul uman și Interpretează!

Dacă în Creștinism acestea sunt văzute că lupte, ispite, demoni, erezie,etc…

În iudaism sunt văzute calități necesare pentru a înțelege REVELAȚIA!

Vreau sa spun că aceasta viziune a iudaismului rabinic îmi aduce deseori un confort și liniște și un teren unde să nu mă mai simt fugar,rebel fără cauză sau un bau bau care pare distructiv sau un spirit neliniștit!

Practic Iudaismul este un monoteism “open source”, că de aia s-au desprins și restul din el.

Noi trebuie să înțelegem de ce Iisus, nefiind preot levit era numit rabbi sau învățător și de ce predica in templu!

Matei 21:23 VBRC2020
[23] După ce a venit în TEMPLU, în timp ce ÎNVĂȚA, s-au apropiat de el ARHIEREII și BĂTRÂNII POPORULUI și i-au spus: „Cu ce AUTORITATE faci acestea și CINE ți-a DAT această AUTORITATE?”.

Nu doar eu pun acesta întrebare,ci chiar Preoții Leviți l-au întrebat extrem de concret,nu doar filosofic!

Multe traduceri folosesc “putere” ,de unde ai tu această putere..

Însă el a fost întrebat concret cine l-a autorizat să Predice!

Fiindcă și atunci aveai nevoie de un fel de “hirotonire” pentru așa ceva, numită Semikhah, dată de un alt învățător.

Pe timpul lui Iisus existau Kohanin, adică preoția levita ereditară.Practic trebuia să te naști pe linia lor ,LEVI,altfel nu puteai fi preot.Acestia se ocupau de RITUAL.

Iisus nu era din Levi,cu din Iuda!

Deci nu era din neamul preoților.

Însă mai existau și Cărturarii și Fariseii,care în creștinul sunt văzuți ca “ceva rău”.

Ei bine ei, practic sunt descendenți rabinilor de astăzi,nu fac parte din preoția levita,care azi nu mai funcționează,și aveau rolul chiar și pe vremea lui Iisus,de a predica oral Torah oamenilor.
Iisus era considerat un astfel de Rabbi sau învățător de Lege, însă fără a fi “investit” oficial de altcineva.

Ioan 7:15 VDC
[15] Iudeii se mirau și ziceau: „Cum are omul acesta învățătură, căci n-a învățat niciodată?”

Practic pentru ei Iisus era un autodidact!

Însă iudaismul permitea bărbaților să citească din scripturi și să le comenteze in spații publice!

Dacă aveai succes și audiență erai recunoscut ca Rabbi,deci nimic ieșit din comun!

Tocmai de asta Iisus era invitat deseori sa predice chiar în sinagogă de hazzanul sau “șeful” sinagogii!

O altă categorie de persoane însă mai aveau dreptul să predice și anume cei care pretindeau a fi Profeți, fără a aparține celorlalte categorii menționate anterior!

Problema era că Iisus era văzut uneori ca Rabbi sau Învățător de Lege, uneori era văzut ca Profet și alteori ca Mesia!

Pentru un Rabbi,era ceva obișnuit să aibă ucenicii “talmidim”,care să-l însoțească.

Iisus acționa fara investire, adică hirotonire și fără a face trimitere la alti rabini.

El mereu vorbea din propria autoritate!

Desigur nu era ceva ieșit din comun ca fiecare să aibă propriile interpretări, așa cum am spus iudaismul încuraja asta, însă problema era când desființai direct Revelația!

Deci majoritatea aspectelor invocate de Iisus erau un subiect normal in iudaism și ei se contraziceau din orice,deci asta era în natura lor.

Tocmai faptul că iudaismul a permis și permite acesta libertate de a interpreta Legea,de a o comenta,de a nu fi de acord,face posibil inclusiv apariția creștinismului.

Însă toate acestea trebuiau să se rezume la Revelație, să contribuie pe acest fir!

Un rabin autodidact,devine mult prea radical, chiar și pentru libertatea iudaismului de interpretare.

El înlocuiește REVELAȚIA și se prezintă ca SURSĂ a unei Noi revelații și noi Legi!

Căzând sub incidența Deuteronomul 13!

Last edited by Seraphim7; 22.04.2026 at 11:46:20.
Reply With Quote