View Single Post
Vechi 26.02.2026, 13:03:53
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Un post mai aspru poate aduce beneficii mai mari, de acord cu tine. Dar el trebuie să fie pe măsura râvnei și a credinței celui care alege, liber să postească. Nu trebuie să fie o normă pentru toată lumea, pentru că oamenii sunt diferiți. Pravilele (una dintre ele parcă a Sf. Sava) care "normează" postul trebuie luate ca un ghid, nu ca o obligație – părerea mea.
Just, dar pentru cine vrea mai mult, sau măcar să se lupte cu el mai mult ca să biruie trupul, lumea și puterile întunericului, e cu neputință dacă se menajează.

Părerea mea e că mulți au o părere despre Biserică, și formalism tocmai fiindcă practică menajarea de sine, îndulcirea, zaharisirea emoțională.

Nu mai e duhul acela de luptă, acea bărbăție a inimii care înalță prin zdrobirea de sine și de aceea oamenilor li se pare că slujbele sunt repetitive și perioadele bisericești se succed fără rod.

Or dacă am mai îmbătrânit un an, să fac ceva altfel față de anul trecut, să mai pun o cărămidă, să caut acea Metanoia - înnoirea minții.

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Iar ascultarea de duhovnic – chiar dacă el te îndeamnă spre un post mai blând – îți poate aduce un beneficiu duhovnicesc mai mare decât un post aspru făcut din râvna ta singulară, fie ea și cu temei în canoanele Bisericii
Păi nu e râvna mea singulară, m-am consultat cu un preot despre cum ar fi postul ținut la rigoare.
Nu cred că e imposibil, dar la început până culegi datele despre diferite alimente, și până îți faci o obișnuință cu canonul de rugăciune, e o ieșire din zona de confort personal.