Citat:
În prealabil postat de CristianR
Mă număr printre cei care consideră că postul alimentar este de mult folos duhovnicesc, constituind un bun substrat pentru pocăință, rugăciune, curățire sufletească și sporire în dragoste – adică roadele pe care le urmărim în mod deosebit în aceste perioade binecuvântate pe care Biserica le-a așezat înaintea marilor sărbători.
Dar noi trebuie să țintim către roade – asceza, rugăciunea și faptele de dragoste și milă fiind numai "lucrări de grădinărit" ale sufletului nostru. Sensul postului este înfrânarea – deci o restabilire (sau întărire) a ierarhiei spirit-trup –, recâștigarea simplității, prin renunțarea la alimentele "grele", care întăresc trupul în dauna duhului, dar și printr-un meniu mai puțin variat, care ne ajută să ne săturăm cu mai puțin.
Rigurozitatea, însă, cred că trebuie folosită mai ales la cercetarea cugetului, cu o atenție sporită la gândurile vătămătoare de suflet, justificările viclene, indiferența ori răutatea față de semenii noștri ș.cl. Acrivia excesivă cu privire la conținutul alimentelor de post este o ispită de-a draapta, care poate compromite postul până la a-l face nu doar inutil, ci chiar vătămător. Pentru că, spre deosebire de unul care alege să nu postească deloc, cel care tratează postul ca scop în sine și îl ține "perfect" se va îmbolnăvi de părere de sine, va trăi cu iluzia că este altfel decât "vameșii" care nu cercetează în amănunt ceea ce aleg să mănânce.
Câteva molecule de ulei, ori chiar de grăsimi animale, nu te vor face să te înfrânezi mai puțin. Mai mult chiar, unii duhovnici recomandau, tocmai cu scopul de a te feri de ispita părerii de sine, să adaugi și puțin ulei (în zilele de sec), ori chiar să te atingi de puțină smântână în vremea postului. Așa vei scăpa și de greaua ispită de a-i judeca pe cei care nu postesc.
|
Bine spus, doar că eu vreau să ies din sfera abstractului în cea a concretului, am văzut mulți oameni chiar și neoprotestanți care spuneau că nu e păcat ce intră pe gură ci ce iese și uite așa pasau subiectul post și nu posteau.
Problema e că foarte puțini oameni cunosc faptul că noi ne dezlegăm postul de fiecare dată când băgăm ulei, am vb cu mulți oameni pe tema asta și cum spunea și episcopul Europei de Nord - Macarie Drăgoi unii nu știau că postul e și de ulei.
Poți întreba și frăția ta cunoscuți, de la lucru, vecini etc să vezi câți știu care e postul original, fundamental.
Foarte puține conferințe ortodoxe care să îți spună în concret - noi la mănăstire nu mâncăm, nu bem apă de la Vecernia Iertării până Miercuri la ora x.
În săptămâna Patimilor nu se mănâncă, nu se bea de Duminică seara până Joi, și de Vineri până Duminică după Liturghie.
Asta e informația care m-ar fi ajutat mult dacă o știam din liceu, abia anul acesta am forțat 2 zile și 2 nopți fără să beau, fără să mănânc, mergând la lucru, poate mă antrenam de mai mulți ani dacă știam mai repede.
Acum îmi fac o bază de alimente fără ulei fiindcă nu mai vreau ulei, poate nu simțim efecte postului real fiindcă ne-am desfătat de ulei.
Te-ai gândit că mulți poate spun că nu mai simt beneficiile postului, tocmai fiindcă postul nu e post ?